Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.11.2011.
14:22
D. Đorđević - Vesti A

Šljivovica osvaja Kinu

Slobodan Mitić iz Vranja je pre dve godine otpočeo biznis u dedinom selu Ristovac, a danas jedini ima licenciranu rakiju na jugu Srbije.

Slobodan Mitić

Kada je Slobodan svojevremeno bio na završnoj godini ekonomije u Nišu, nije bio baš načisto čime će se baviti. Otac Dragoslav i majka Slavica, takođe ekonomisti, opredelili su se za bankarstvo, pa su očekivali da će sin krenuti njihovim putem.


- Bankarstvo me nije zanimalo, svoju šansu video sam u privatnom biznisu, ali imao sam u vidu u kakvom ekonomskom okruženju živimo.

Sve do 2009. godine sam lutao, imao puno ideja koje su donosile previše rizika, a nisam hteo da se zavalim u kredit. Ono što me je uvek privlačio bio je odlazak na selo kod dede i babe posebno u jesen kad je bila berba grožđa, jabuka, a potom se pekla rakija.

Uživao da sedim kraj kazana i gledam kad proteče kroz lulu šljivovica, jabukovača, kruškovača... Deda je živeo u selu Ristovac, 12 km južno od Vranja, prema manastiru Prohor Pčinjski - priča Slobodan.


Deda Sreten je pekao rakiju na dva bakarna kazana od po 100 litara. Kada bi ispekao svoju, dolazili bi svi iz Ristovca da u Sretenovim kazanima ispeku pravu domaću rakiju. Pušilo se u dvorištu Mitića, osećao miris vrele komine po dva meseca, sve dok ne bi pao prvi sneg.


Slobodan je pomagao dedi, uživao pored vatre, džarao po njoj, slušao priče o čuvenim komitama sa planine Kozjak. Deda je znao da svom unuku podeli koji savet.

Slobodan pored dedinog kazana

- Zapamtio sam šta mi je uvek govorio: "Život je borba, čovek je torba! Čovek vodi borbu da napuni torbu" i "Sinko, ljudi bez hleba i rakije ne mogu. Hiljadu litara da imam, prodao bih i opet bi tražili još". To je bilo presudno da se odlučim za proizvodnju rakije i to licencirane. Video sam svoju šansu jer od Niša do Bujanovca, u čitavoj južnoj Srbiji, najmlađi sam i jedini pravi proizvođač šljivovice "zlatna lula" - ističe Slobodan.


U otvaranju destilerije mnogo su mu pomogli roditelji, uzeli su kredit i krenuli da u rodnom Ristovcu stvaraju infrastrukturu za proizvodnju kvalitetne rakije od šljiva požegača.


- Obnovili smo vajat u koji smo smestili dva velika bakarna kazana za pečenje rakije od 350 litara, potom kupili burad u koja može da stane 25 tona šljiva. Sagradili smo i prostorije za dudovim, hrastovim i bagremovim buradima za čuvanje rakije čija je jačina 48 gradi - priča Slobodan.

Pečenje rakije je prljav i težak posao

Firma je registrovana 2010. godine, ima sezonske radnike i tehnologa. Inače, osim Slobodana, otac Dragoslav je svakodnevno angažovan oko proizvodnje i prodaje rakije. Takođe, mlađi brat Milan, ekonomista i najmlađi licencirani sudski veštak u Pčinjskom okrugu, čim završi svoje obaveze dolazi u Ristovac da radi i pomogne.


- Rakija zahteva porodični rad, majka koja radi u Komercijalnoj banci u Vranju i supruga Milica, koja je profesor srpskog jezika u Tehničkoj školi u Vranju, vikendom su sa nama i oko kazana. Porodičan rad donosi zaradu i može da se normalno živi - kaže Slobodan.
Rakiju prodaje u Vranju i na jugu Srbije. Nema vranjske kafane u kojoj je nema.


- Ove godine smo doterali 25 vagona šljiva iz Blaca i okoline i biće oko 20.00 litara rakije. Trenutno smo u pregovorima da preko jedne poznate niške firme izvezemo veću količinu šljivovice u Kinu - nada se Slobodan.

Burad puna rakije

Slobodan voli da popije svoju rakiju, a mnogo puta mora da je degustira da bi se uverio u kvalitet. Kada je piće u pitanju drži se stare jevrejske poslovice "ako čovek popije malo, dobar je kao ovca, ako popije malo više, postaje hrabar kao lav; ako prevrši meru, okrutan je kao tigar, a ako mu piće postane strast, nalik je na svinju koja se valja po blatu, pa tako na kraju načini od sebe majmuna".

Ucenjena generacija

 

- Moju generaciju, a i druge nisu bolje, zahvatio je rat 1999. godine, potom velika očekivanja i razočaranja. Svi smo završili fakultete, ali posla nije bilo. Nismo hteli da uđemo u politiku i borimo se za radno mesto. Nismo hteli da svoje uspešno školovanje neko ko nije dostojan toga omalovažava i ucenjuje nas.

 

Zato, moji drugovi po svetu rasuti, kako peva Bajaga, ne nameravaju da se vrate u Srbiju. Kad dođu kući, uvek se okupimo kod mene u Ristovcu uz rakiju, domaće suvo meso, pržu, kobasice, zeljanik, ljut ajvar i sve što ide još - priča Slobodan.

 

Nemci oduševljeni

 

S jeseni Slobodanu i Mitićima u goste dolaze tetka Dobrica iz Berlina. Dolazi i sestra Sabine sa sinom Filipom, koji je rođen u Nemačkoj, odlično govori srpski i uživa da u selu svoje bake pomaže kada se peče rakija.

 

- Baka uvek ponese flašu-dve ristovačke "zlatne lule" za koju naši prijatelji Nemci kažu da nešto tako dobro nisu nikad pili. Mi se smejemo i radujemo jer je iz naše Srbije - kaže Filip.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.11.2011. 19:49
Кад унук послуша деду, па тако стечено пренесе у своје време, напредак је неминован. Слободане, сигурно знам да си деду гледао нетремице док је причао приче. Чоколаду на столу ниси ни приметио...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online