Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.06.2011.
11:51
Beta A

Beograd najgori po građevinskim dozvolama

Zrenjanin ima najbolju proceduru za izvršenje ugovora, a u Beogradu se najduže čeka na građevinske dozvole u konkurenciji 22 grada jugoistočne Evrope, objavila je Svetska banka.

U izveštaju o uslovima poslovanja u jugoistočnoj Evropi, gradovi Srbije su najlošije rangirani u pogledu izdavanja građevinskih dozvola uprkos Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2009. kojim je taj pročes pojednostavljen.

Situacija, međutim, nije ujednačena - najlošija je u Beogradu, u kojem se na građevinsku dozvolu sada čeka skoro godinu dana, pet meseci duže nego 2008, kada je objavljen prethodni izveštaj Svetske banke, koji meri napredak u reformama u četiri oblasti - procedure za pokretanje firmi, za izdavanje građanskih dozvola, upis imovine i sudsko izvršenje ugovora.

Najsporije do dozvole za gradnju: Beograd

U konkurenciji 22 grada Srbije, Bosne Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Moldavije, Kruševac je za samo jedno mesto bolji od Beograda po izdavanju građevinske dozvole, Užice je na 16. mestu, a Vranje i Zrenjanin dele 13. poziciju. U Vranju, kako se navodi, dozvola sada može da se dobije za šest meseci, što je tri meseca brže nego pre tri godine.

Ekonomista Svetske banke Tea Trumbić kazala je za Betu i EurAktiv da je u ovoj oblasti nekoliko gradova ostvarilo napredak zahvaljujući Zakonu o planiranju i izgradnji, dok je u nekim drugim uočen problem u pogledu navikavanja agencija, ali i kompanija, na nove uslove.

Na pitanje zašto je situacija i dalje loša uprkos usvajanju Zakona o planiranju i izgradnji 2009. godine kojim je trebalo da izdavanje dozvola bude pojednostavljeno, ona je kazala da je za primenu zakona uvek potrebno vreme, a ukazala je i na nejasnoće u primeni odredbi o pretvaranju prava korišćenja u svojinska prava.

U Bitolju najlakše do dozvole

Dobijanje građevinske dozvole najlakše je u makedonskom gradu Bitolju, u kojem je za to potrebno 96 dana, po čemu se Bitolj našao na 27. mestu u svetu.

Celokupna procedura izdavanja građevinskih dozvola najlakša je u Nikšiću u Crnoj Gori. Troškovi tog posla najviši su u Podgorici - 2.132 odsto prihoda po stanovniku, odnosno 140.000 dolara, a najniži u moldavskom Baltiju - 110 odsto prihoda po stanovniku, odnosno 1.852 dolara.

Gradovi u Srbiji su generalno gledano skupi kada je reč o građevinskim dozvolama, pa ti troškovi iznose tri četvrtine troškova svih procedura u protivvrednosti od 83.278 dolara.

Zrenjanin najefikasnije rešava sporove

S druge strane, u Zrenjaninu je najefikasniji sud u regionu za rešavanje privrednih sporova i izvršenje ugovora. Tamo je, kako se navodi, potrebno 10 meseci za tu proceduru, što je isto kao u SAD.

Sudstvo za primer: Zrenjanin

"U Zrenjaninu se koriste informacione tehnologije kao pomoć sudijama pri upisu predmeta u upisnik i upravljanju sudom. Preduzetnici takođe mogu da se opredele za sistem alternativnog rešavanja sporova (medijacija), kojim je smanjen broj predmeta u radu", navodi se u izveštaju.

Da je dobar rezultat postignut zahvaljujući rešenjima koja su primenjena u toj lokalnoj zajednici pokazuje činjenica da se u Srbiji nalazi i jedan od najsporijih sudova u regionu - u Kruševcu, gde postupak može da traje i dva puta duže nego u Zrenjaninu.

Po izvršenju ugovora, najlošiji je Prizren, gde se nalazi jedini privredni sud na Kometu. Najduža procedura zabeležena je u Mostaru - četiri godine.

Idealan balkanski grad

Hipotetični grad u jugoistočnoj Evropi, koji bi primenio najbolju praksu regiona u svakoj od oblasti koja je obuhvaćena izveštajem, bio bi 6. na listi 183 svetske privrede.

U njemu bi za osnivanje preduzeća bilo potrebno tri dana i samo tri procedure, kao u Skoplju, za upis imovine trebalo bi pet dana, kao u moldavskim gradovima Balti i Kišinjev, a izvršenje ugovora trajalo bi 290 dana, kao u makedonskom Tetovu.

Troškovi pokretanja preduzeća bili bi 1,5% prihoda po stanovniku, kao u Pljevljima u  Crnoj Gori, a troškovi upisa imovine iznosili bi 0,52% vrednosti imovine, kao u Prizrenu.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.06.2011. 01:46
Naravno kad kradu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online