Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.05.2019.
00:27
N. S. Preradović - Vesti A

Radnici strepe da Fijat ne ode

Medijske najave da će menadžment Fijat Krajslera u Kragujevcu od nadležnog ministarstva tražiti saglasnost da radnici te fabrike na plaćenom odsustvu ostanu još 95 dana izazvala je očaj među zaposlenima.

Tanjug
Opala proizvodnja modela 500 L: Pogon Fijata

Zoran Mirković, predsednik samostalnog sindikata u Fijatu, kaže da će kolege i on zatražiti precizne i detaljne informacije od Ministarstva rada, ali i od kabineta premijerke Ane Brnabić. Mirković ne krije da je i sam uplašen najavama uprave fabrike, za koje je saznao iz medija, što ga dodatno zbunjuje i budi sumnje.

- Niko nas o tome nije zvanično obavestio, kao što nismo obavešteni ni o tome kakav je Fijatov plan proizvodnje za ovu godinu, niti o eventualno novom modelu koji bi se proizvodio u kragujevačkoj fabrici - rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, radnici strepe jer ne znaju kakva je dalja sudbina proizvodnje u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu. Dodatni strah kod njih izaziva činjenica da su od početka godine već imali 30 dana na plaćenom odmoru.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, za "Vesti" objašnjava da su radnici te fabrike često koristili plaćeno odsustvo, jer posla jednostavno nije bilo. Umesto projektovanih 300.000 automobila godišnje, proizvodnja je svake godine bila sve manja, čak tri ili četiri puta.
Dešavalo se da 2.000 radnika iz prve i druge smene zaustavi proizvodnju zbog generalnog štrajka u kojem nisu učestvovali samo službenici.

Radnici su često tražili veće zarade, ali za povećanje plata kompanija je morala da se odrekne svega 0,5 odsto svog profita. Tražili su prijem novih radnika ili drugačiji način organizacije rada, da, kako su isticali, jedan ne bi radio za trojicu.

Milan Kovačević smatra da je pad prodaje modela 500L razlog što radnici moraju na plaćeno odsustvo.

- Model 500L je na izdisaju i hitno mora nešto da se učini. Ili će se izmeniti model koji će se proizvoditi ili će fabrika i dalje slati radnike na plaćeno odsustvo - priča Kovačević.

Dodatni problem je to što 67 odsto akcija poseduje italijanski Fijat, a Vlada Srbije ostalih 33 odsto, pa svaki problem kragujevačke fabrike košta i narod Srbije. Plaćeno odsustvo u visini 65 odsto plate namiruje italijanska firma, dok u ukupnim gubicima učestvuje i država.

- Problem je i to da li će država pokriti trećinu gubitaka ili možda više. To niko ne zna, a nas poreske obveznike koji su vlasnici jedne trećine niko ne informiše. Koliko je bilo plaćenih odsustva niko ne zna - kaže Kovačević.

Moguće i zatvaranje

Prema proceni Milana Kovačevića (na slici), ukoliko uskoro ne krene novi model umesto 500L i ako se ne bude bolje prodavao od sadašnjeg uslediće zatvaranje fabrike, odnosno dovođenje nekog drugog investitora.

- O tome bi trebalo da se dogovore Fijat i Vlada, i to što pre, jer će se gubici zbog neisplativosti modela 500L gomilati - upozorava Kovačević.

Novi model 2020.

Italijanski mediji pišu da Fijat sprema nov model koji će zameniti proizvodnju 500L u fabrici u Kragujevcu.

Fijat 500L se proizvodi od 2012. u tim pogonima. Pored standardnog modela, tu su i verzije living (za sedam putnika) i trekking (off-road opcija). Prošle godine, cela serija je podmlađena, ali to nije pomoglo da se prodaja poveća. Razlog za ubrzani pad prodaje leži u činjenici da više niko ne kupuje MPV modele, koji su svoje mesto ustupili SUV/krosover varijantama.

Zbog toga Fijat želi da 500L zameni SUV modelom, čija bi godišnja proizvodnja iznosila 200.000 primeraka. Proizvodnja bi trebalo da počne krajem 2020.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online