Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.05.2019.
21:15
Ž. Marković - Vesti A

Koncert KUD-a "Stevan Mokranjac": Tradiciju čuvaju pesmom i igrom

Kulturno-umetničko društvo "Stevan Mokranjac" iz Negotina priredilo je tradicionalni majski koncert kojim se i ove sezone, 18. zaredom, na najbolji mogući način, igrom, muzikom i pesmom, predstavilo sugrađanima.

Ž. Bokšerović
 

Ljubiteljima kulturnog amaterizma u prepunoj sali Doma kulture "Stevan Mokranjac", koji potpisuje organizaciju dvočasovnog koncerta, predstavili su se svi članovi krajinskog renomiranog KUD-a koji okuplja sve generacije zaljubljenika u folklornu tradiciju.
Godišnji koncert je otvoren nastupom Orkestra negotinskog folklornog ansambla, sa harmonikašem Željkom Ćirićem na čelu, a onda su svoje igračko umeće premijerno predstavili najmlađi igrači. Aplauzi odobravanja najbolja su potvrda o simpatijama izazvanim kod brojne publike koja je takođe veoma toplo primila i nastup folkloraša iz srednje dečje grupe. I oni su se predstavili igrama iz Srbije u koreografiji Miroslava Živanovića.

Ž. Bokšerović
Violinistkiwa Anita Dobrić sa koreografima i Snežanom Pitarević

A onda su na scenu stupili članovi prvog ansambla KUD "Stevan Mokranjac", sa Igrama iz Homolja, prikazavši svu lepotu igre iz toga kraja. Po rečima koreografa, Živorada Ivkovića, one su čvrste, bar kada su muškarci u pitanju, a ženski koraci su vrcavi, vragolasti, sa dosta sitnih i niskih udaraca ropota. Sve to potvrđeno je na samoj sceni po kojoj su igrači prvog ansambla prosto leteli nošeni muzikom. Njihovu igru u mirnije vode uvela je starija dečja grupa sa Igrama iz Užica.

Kao gosti na godišnjem koncertu nastupili su etno-grupa "Mokranjac", predvođena Ružicom Rajković i članovi dečjeg hora Vivak 2015, pod upravom Dragane Marinović Simonović. Ovaj sve popularniji hor malih pevača znalački je preneo svoje čitanje poznatih izvornih pesama iz Istočne Srbije, iskoračivši pritom i do muzičkih granica susedne Bugarske. Korepetitori su bili profesori Umetničke škole "Stevan Mokranjac" Stefan Nikolić, na harmonici i Vesna Garabantin, na violončelu i učenica Anita Dobrić, na violini.

Snežana Pitarević dodeljuje zahvalnicu Sari Pavlović

Tokom dvočasovnog trajanja na koncertu su se smenjivali svi igrački ansambli, pronoseći lepotu mnogih igara, poput Leskovačke četvorke, Vlasinke, Bugarke i drugih sa juga Srbije i neizbežne Igre iz Halova. U muzičkoj pratnji, uz Orkestar Željka Ćirića, bili su i Dragoljub Stefanović, na harmonici i Boban Baronović, bubanj.

Veterani KUD-a "Stevan Mokranjac" su sami sebi nadenuli ime i zovu se Biseri. Posle prošlogodišnjeg premijernog nastupa, na godišnjem koncertu ovoga puta su se predstavili srpskim igrama Negotinske krajine u koreografiji Dejana Ivkovića, pobravši pritom burne aplauze publike. U jednom od blokova izveli su i gradske igre iz stare Srbije. Na koncertu je nastupio i dugogodišnji prijatelj i saradnik tog folklornog ansambla Miroslav Mića Rašić, jedan od nesumnjivo najboljih vokalnih solista iz Negotinske Krajine.

Ž. Bokšerović
 

Koncert na dar

KUD "Stevan Mokranjac" osnovan je 1954. godine i svojevrsni je ambasador kulturnog stvaralaštva. Kroz decenije njegovog trajanja prolazile su i generacije dobrih igrača, svirača i pevača. KUD je danas reprezentativni predstavnik kulturne baštine Negotina i Krajine, a godišnje koncerte svojim sugrađanima daruje već punih 18 godina, uz svesrdnu pomoć Doma kulture "Stevan Mokranjac", kao organizatora i Opštinu Negotin, kao pokrovitelja.

Ž. Bokšerović
 

Zahvalnice i priznanja

Na 18. godišnjem koncertu članovima KUD-a "Stevan Mokranjac" i onima koji su pomogli i pomažu rad društva uručene su zahvalnice i priznanja. Učinila je to Snežana Pitarević, predsednik UO KUD, koja je biranim rečima odala priznanje svima koji podržavaju njegov rad i trajanje.

- Ogroman entuzijazam održava naš ansambl, koji zahvaljujući tome opstaje i poslednjih godina radi bez prekida, na radost svih onih koji su njegovi članovi ili samo ljubitelji dobre igre i tradicije. Imamo sve više mladih i dece i oni su ove godine pokazali šta znaju i koliko napreduju uz pomoć posvećene ekipe naših koreografa Miroslava Živanovića, Branislava Stefanovića, Živorada i Dejana Ivkovića, čijom je premijernom koreografijom Igre iz Vranjskog polja i maestralnim nastupom našeg prvog ansambla završen odlično posećen ovogodišnji tradicionalni koncert Kulturno-umetničkog društva "Stevan Mokranjac" - rekla je Snežana Pitarević.

Zahvalnice su dodeljene Kompaniji Eliksir Prahovo, Domu kulture "Stevan Mokranjac", članovima ansambla Sari Pavlović, Jovani Radojević, Vladimiru Dudiću, Bobanu Milosavljeviću, Ružici Rajković, Miodragu Dobriću i Cici Rakić. Koreograf Živorad Ivković je nagrađen za 19, a harmonikaš Željko Ćirić za 18 godina rada u društvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online