Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.05.2019.
00:12
J. Arsenović - Vesti A

SPC u obruču neprijatelja

Srpska pravoslavna crkva je diskriminisana u zemljama regiona, stav je Sabora SPC, koji je posle desetodnevnog zasedanja završen 18. maja u Beogradu. Sudeći po saopštenju SPC, najteži položaj crkve je u Crnoj Gori.

A. Čukić
Sabor SPC

- Animozitet i diskriminacija u odnosu na našu crkvu prisutni su, u većoj ili manjoj meri, gotovo svuda - u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gde je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o crkvama i verskim zajednicama - piše u saopštenju koje je potpisao portparol SPC vladika bački Irinej.
Arhijereji upozoravaju da se pomenutim crnogorskim zakonom "specijalno i namerno diskriminišu eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države".

Sabor ukazuje i na pokušaje nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski nepostojeće "Crnogorske pravoslavne crkve" i pretnje svetovnih vlasti da će biti srušene crkva na planini Rumiji i krstionica na Prevlaci.

Vladike su apostrofirale i položaj Ohridske arhiepiskopije u Severnoj Makedoniji, gde trenutno nema direktnog progona arhiepiskopa Jovana, episkopa, klirika, monaha i vernika, ali im stalno "nad glavom visi Damoklov mač novog sudskog gonjenja". SPC poručuje da je uprkos takvom stanju i dalje za dijalog sa tamošnjom crkvom, koja već decenijama prebiva u raskolu.

Podsetimo, pre nekoliko dana je iz Istanbula, gde stoluje vaseljenski patrijarh Vartolomej, stigla upozoravajuća vest da je Sinod Vaseljenske patrijaršije, prve u pravoslavnom svetu, odlučio da uvrsti u razmatranje zahtev nekanonske Makedonske pravoslavne crkve i vlade u Skoplju za rešavanje statusa.

Ovaj potez je protumačen kao uvod u još jedan udar na kanonsko ustrojstvo celokupne pravoslavne crkve, jer se otvara mogućnost da vaseljenski patrijarh, mimo saglasnosti SPC, dodeli autokefalnost crkvi u Makedoniji. Vartolomej je već povukao takav istorijski potez, koji je u SPC protumačen kao nova šizma u hrišćanstvu, kada je u januaru 2019. godine dodelio tomos - dekret o autokefalnosti ukrajinskom mitropolitu, iako je pravoslavna crkva u ovoj bivšoj sovjetskoj državi nalazi pod okriljem Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve.

Otud ne čudi što se u saborskom saopštenju sa ovogodišnjeg redovnog majskog zasedanja ističe da je "najveći problem Pravoslavne crkve danas crkveni raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske patrijaršije da taj problem reši 'preko kolena'.

Nema promene stava o Kosovu

Dan ranije, 17. maja, Sabor je u posebnom saopštenju, potvrdio ono što su mnogi znali i pored medijski bombastično propraćenog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića arhijerejima SPC u pauzi saborske sednice. Naime, Crkva je i nakon Vučićevog obraćanja, kada im je šef države predočio sve probleme u vezi sa pregovorima oko statusa Kosova i Metohije, a njegov napor u pregovorima pohvalio patrijarh Irinej, ostala na svom beskompromisnom stavu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i da je bilo koje rešenje koje bi vodilo podeli, razgraničenju ili bilo kom vidu odricanja za nju neprihvatljivo.

Bolji s Vatikanom nego sa Rumunima

Vrh SPC je "izrazio zaprepašćenost i ogorčenost usled nekanonskih upada episkopa i sveštenika Rumunske pravoslavne crkve u eparhije SPC u istočnoj Srbiji". Sudeći po saopštenju, SPC ima više problema u pravoslavnom svetu nego sa drugim konfesijama, jer je istaknuto da su odnosi sa Rimokatoličkom i Protestantskom crkvom, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, "tradicionalno dobri i korektni". Izuzetak su, kako poručuju sa Sabora, "određeni krugovi Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online