Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.05.2019.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Glađu do stanova

Preostali stanari nekadašnjeg vojnog hotela "Bristol" kod Železničke stanice u Beogradu započeli su u ponedeljak štrajk glađu kao odgovor na nove pritiske Ministarstva odbrane Srbije da se isele iz ove zgrade.

Đ. Barović
Jasna poruka: Nada Pavićević

Oni su se na ovaj korak odlučili pošto im je u nedelju isključena i struja, pa hladne majske dane i noći provode ogrnuti ćebadima i uz svetlo sveća, jer im je prethodno isključeno i grejanje, a zatim i korišćenje lifta, telefona...

Reporteri "Vesti" obišli su štrajkače u hotelu koji sada i bukvalno više podseća na mesto iz nekih horor filmova, nego prostor koji je decenijama unazad bio smeštaj za vojna lica iz Slovenije, Hrvatske i BiH.
- Sve što smo imali po zamrzivačima i frižiderima smo morali da bacimo da se ne bi razboleli. Najteže je noću jer je veoma hladno i ništa ne pomaže što svako od nas spava u kaputu pod jorganom. Nije pošteno da se na ovaj način obračunavaju sa ljudima koji su pošteno radili čitav svoj život - kaže 77-godišnja Zora Petrović, jedna od deset preostalih stanara.

Broj stanara u ovom hotelu se sve više smanjuje, tako da ih je do prošle nedelje bilo 12, a sada deset.
- Danas je hotel napustio jedan mladić. On više nije mogao da izdrži. Prošle nedelje je to učinila jedna žena. Više nije mogla da izdrži ovu presiju, u kojoj smo od prošle godine. Nas koji smo započeli štrajk glađu mogu ili da iznesu ili da nam reše problem, a ne tražimo ništa više nego da dobijemo ono što nam po zakonu pripada - kaže Dragan Stojanović, nekadašnji deminer koji predvodi preostale stanare "Bristola".

Zajedno sa drugima muškarcima, već više od mesec dana organizuje i 24-časovna dežurstva u holu potpuno praznog hotela.
- Obezbeđenje je povučeno početkom maja i od tada, u strahu od migranata kojih je mnogo oko Železničke stanice, dežuramo i danju i noću - kaže Stojanović.

Radmila Radisavljević (70), nekadašnji istražni sudija, kaže da su preostali stanari "Bristola" poniženi u svakom smislu.
- Evo, mene su tužili da poslednjih šest meseci ne plaćam kiriju, a isključili su nam grejanje, lift, nema šta nisu. Trebalo bi da im platim ukupno više od 400 evra. Pa bolje mi je bilo 1992. godine kada su me muslimani zarobili i sproveli u zatvoru Zenicu. Tamo je barem bilo i struje i vode i hrane. Ovde više nema ničega - priča ova nesrećna žena koja je krajem prošle godine prošla kroz dve teške operacije. Na pitanje kako se sada oseća, odgovara "osećam se blesavo".

Hiljade beskućnika

Nada Pavićević, potpredsednik Udruženja vojnih beskućnika Beograda, kaže da je na teritoriji Srbije još oko 2.500 sličnih slučajeva.
- Kada bi stanovi koje je Ministarstvo odbrane dobilo za rešavanje stambenog pitanja stanara hotela "Bristol" podelilo onima kojima je bilo namenjeno u Beogradu više ne bi bilo vojnih beskućnika. Ali, to ne žele da učine. Zato je naše udruženje odmah podržalo ideju ovih nesrećnika da započnu štrajk glađu mada smo svesni da je reč o ljudima koji su u poznim godinama i koji se na taj način ozbiljno igraju sa svojim životima. Jednostavno, Ministarstvo odbrane ih je prisililo na ovaj potez. Nemaju drugog izbora - kaže Pavićević.

Komične tužbe

Dragan Stojanović kaže da su ih posetili jedino iz Kancelarije zaštitnika građana, a da sa Ministarstvom odbrane imaju veze jedino preko tužbi koje su stanari dobili.
- Tuženi smo uz obrazloženje da nismo ispoštovali odluku Vlade Srbije da se hotel iseli. Naši advokati su se zacenili od smeha na te dokaze - kaže Stojanović.
On dodaje da nisu tačni navodi Ministarstva odbrane da je svakome od njih ponuđen adekvatan smeštaj.
- Ako je to tačno, gde je papir koji će to potvrditi? Ne postoji nijedno rešenje, sve je rekla-kazala - tvrdi Stojanović.

Umesto junaka - žrtve

Nada Radosavljević s gorčinom podseća da su svi stanovnici hotela "Bristol" u rangu heroja, jer su se, povlačeći iz Hrvatske i BiH spasavali ne samo živote običnih vojnika, već i vojnu imovinu.
- Svaki od starešina je dobio naređenje o dislociranju iz bivših jugoslovenskih republika i svaki je to naređenje u potpunosti ispunio spasivši na hiljade golobrade dece na redovnom vojnom roku i milijarde dolara vredna oružja, oruđa i vojnu opremu koju su bezbedno prebacili za Srbiju. Da li im je ovo hvala od države za to junaštvo? - pita ogorčeno Radosavljević.

Ministarstvo bez odgovora

Redakcija "Vesti" pokušala je da čuje i drugu stranu, ali do zaključenja ovog broja Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na tvrdnje preostalih stanara hotela, kao i na nedoumicu da li je ovo ministarstvo još nadležno za njihov problem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online