Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.03.2019.
15:21
sputniknews.com, Vestionline A

Svetski mediji o Teslinim pismima Pupinu

Više od tri stotine medija, od SAD i Kanade, preko Latinske Amerike, Velike Britanije, Libana, Alžira, Iraka do Kine, objavilo je vesti o novopronađenim pismima američkog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle, u kojima piše o svom sunarodniku Mihajlu Pupinu, a koja se od nedavno nalaze u udruženju "Adligat" u Beogradu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svetsku senzaciju izazvala je vest novinarke Jovane Gec "Asošijeted presa", koju su odmah preuzeli "Njujork tajms", "Vašington post", "Herald", Ej-Bi-Si, "Dejli mejl"…

Vesti o Teslinim pismima objavljene su do sada na engleskom, španskom, italijanskom, arapskom i ruskom jeziku.

Udruženje "Adligat" je svojevremeno bilo poznatije u Nemačkoj nego u Srbiji zbog preuzimanja legata Petera Urbana, najznačajnijeg nemačkog prevodioca za slovenske jezike i jedne od najboljih zbirki knjiga o Čehovu na svetu, koja je s njegovim legatom iz Nemačke preneta u Srbiju, zbog čega su najznačajniji nemački i austrijski mediji opširno izveštavali o Adligatu.

O aktivnostima ovog udruženja već su izveštavali mediji širom sveta, a naročito u Velikoj Britaniji, Rusiji, Indoneziji, Alžiru i Iranu.

Srbija više decenija nije bila u svetskim medijima prisutna u pozitivnom svetlu, sa izuzetkom tenisera Novaka Đokovića.

Jedan od ciljeva Udruženja "Adligat" jeste da prikaže Srbiju putem kulture, umetnosti i nauke u svetu i da "Srbiju i svet učini boljim putem knjiga", kako je to primetio bivši urugvajski predsednik Hose Muhika, uz reči da je "Muzej knjige u Beogradu velika stvar".

Viktor Lazić, predsednik "Adligata", kaže da su svi koji rade u "Adligatu" ponosni što predstavljaju Srbiju na najbolji mogući način.

- Umesto ratova, sukoba, mržnje, predstavljamo našu kulturu, nauku, nova otkrića, međunarodnu saradnju i toleranciju. Ponosni smo na to da smo uspeli da stvorimo jednu važnu oazu kulture koja privlači ljude iz celog sveta. Pojedini novinari su dolazili iz drugih krajeva planete da o nama pišu, ostajali po nedelju dana samo u "Adligatu", pratili me u stopu i uverili se da sve što radimo činimo dobrog srca i iskrenih namera, da dajemo sve od sebe - kaže Lazić i naglašava da ima najavu posete novinara iz Alžira i Engleske, koji su izrazili želju da dođu u Beograd samo da bi posetili "Adligat".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online