Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.03.2019.
22:48
Politika A

Predlog zakona o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe nije prošao u Skupštini

U Skupštini Srbije nije prošao Predlog zakona o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, koji je podnela Zelena stranka.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako u Srbiji, takoreći, ne postoji politička stranka koja se izričito protivi legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, svi dosadašnji pokušaji zagovornika te ideje su propali.

Političari se, naime, pozivaju na poslednju reč struke, odnosno lekara koji bi trebalo da presude da li bi ulje ove biljke moglo da pomogne obolelima od najtežih bolesti, prenosi "Politika".

I dok ostale partije čekaju da se predlog zakona eventualno nađe u skupštinskoj proceduri da bi se onda o njemu izjašnjavali, Zelena stranka je preduzela i neke konkretne korake kako bi "progurala" ideju o legalizaciji kanabisa.

To je, inače, bilo jedno od pet njihovih predizbornih obećanja u kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine.

Predsednik ove partije i narodni poslanik Goran Čabardi je pre desetak dana tražio prijem kod premijerke Ane Brnabić kako bi s njom razgovarao o Predlogu zakona o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, koji je Zelena stranka ranije podnela Skupštini Srbije.

- Još nismo dobili nikakav odgovor iz premijerkinog kabineta. Nadali smo se da će ona, kao žena koja stalno govori o modernizaciji Srbije, imati razumevanja za tu ideju. A ovo bi bio jedan korak ka modernizaciji Srbije, s obzirom na to da je većina modernijih i razvijenih zemalja od nas usvojila tako nešto - kaže Čabardi i napominje da je "jedini poslanik opozicije koji je podržao ovu vladu".

Zakon o legalizaciji kanabisa Zelena stranka je, podseća on, podnela prvi put pre godinu i po dana, ali je parlament odbio ideju da se o njemu raspravlja.

- Nisam želeo, kao neki drugi poslanici, da zloupotrebljavam mogućnost da o našem predlogu pričam iz nedelje u nedelju tokom dopune dnevnog reda i time maltretiram ostale poslanike. Sledeći korak nam je bio izvršna vlast jer, ako bi vlada bila predlagač, bilo bi i skupštinske većine - objašnjava Čabardi.

Prema njegovim rečima, najlogičnije objašnjenje zašto se ne dozvoljava legalizacija jeste da je to nečiji veliki interes.

- Da li je to interes sivog tržišta ili farmaceutskih kompanija, mogu samo da nagađam. Naša ideja je da neke teme nametnemo društvu - objašnjava Čabardi.

Kabinetu Ane Brnabić obraćala se i nevladina organizacija Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA).

- Dobili smo odgovor da će naš predlog biti prosleđen Ministarstvu zdravlja koje je taj zahtev do sada odbijalo. Tako da očekujemo negativan odgovor. Mi smo dali primere zemalja koje su to uspešno realizovale. I Udruženje "Domaćica", koje još nije zvanično registrovano, takođe je podnelo zahtev Ministarstvu zdravlja, ali je ministar odgovorio da "nema rendomizovanih studija koje dokazuju lekovitost kanabisa" – kaže Vukašin Krstić iz Irke.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online