Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.03.2019.
07:31
B. Đorđević - Vesti A

U Srbiju hrle Nemci i Kinezi

Vodeća svetska sajamska manifestacija iz oblasti turizma održava se u Berlinu od 6. do 10 marta. Turistička organizacija Srbije (TOS) spremno je dočekala ovaj sajamski izazov okrećući se najmnogoljudnijim zemljama sveta u kojima i mali uspeh garantuje značajni porast prihoda.

B.Đorđević
Istorija, priroda, ukusna hrana: Štand Srbije

Uz TOS na sajmu su i Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Vojvodine uz koju se predstavlja više vojvođanskih opština. Zatim su tu i druge destinacije širom Srbije, Niš i planinski centri kao na primer Zlatibor.

Marija Labović, direktorka TOS intenzivno koristi mogućnost da brojnim interesentima predstavi turističku ponudu Srbije.

- Srbija je već prepoznatljiva turistička destinacija kako u Evropi tako i šire. Statistike i rezultati to dobro pokazuju, a krajem 2018. porast u procentima u odnosu na prethodnu godinu ponovo je bio dvocifren. Broj dolazaka stranih turista povećan je za 14 odsto, broj noćenja za 15 odsto, dok je devizni priliv uvećan za 12 odsto. To je treća godina zaredom da su devizni prilivi prešli sumu od milijardu evra na godišnjem nivou, a ova rekordna suma iznosi milijardu i 317 miliona evra.

Nemci na sedmom mestu

Labovićeva naglašava da se značajno menja struktura inostranih gostiju, pogotovo kako su početkom 2017. ukinute vize za građane Kine.

- Tako je porast njihovih i dolazaka i noćenja u prethodne dve godine iznosio po 100 odsto godišnje. Kineski turisti su na trećem mestu po broju realizovanih noćenja i sada sa mnogo više senzibiliteta pristupamo promociji kada su u pitanju daleka tržišta kao što je kinesko ili američko. Polako se posvećujemo i Indiji čijim građanima vize takođe više nisu potrebne.

Za ovoliki napredak zaslužna je i naša aviokompanija Er Srbija jer imamo sve više direktnih letova iz udaljenih metropola. Nemački turisti su nam više godina u top deset među stranim posetiocima, a prošle godine bili su na sedmom mestu. U prethodnih deset godina, njihov broj noćenja uvećao se tri puta, ne računajući turiste koji dolaze kruzerima. Svake godine se trudimo da Srbiju predstavimo kao celogodišnju destinaciju sa veoma raznovrsnom ponudom.
Direktorka Turističke organizacije Srbije naglašava značaj učešća na jednoj ovakvoj sajamskoj manifestaciji.

- Važno je da naši hotelijeri i organizatori putovanja, na sajmu uspostave što više kontakata jer se ovde okupi čitav svet. Kada je Nemačka u pitanju, Srbija je na programu preko 40 organizatora turističkih putovanja, ali informacije i rezervacije se sve više realizuju preko interneta, pa je dolazak individualnih turista sve veći. Raste i interesovanje influensera koji žele da posete Srbiju i dalje promovišu našu turističku ponudu. Mi svake godine organizujemo dolazak više od 150 novinara iz uticajnih medijskih kuća, kojima omogućujemo da što bolje upoznaju našu turističku ponudu i o tome izveštavaju u svojim sredinama.

Regionalne ture

Turistima iz udaljenih destinacija, nije toliko problem ako nemaju direktan let do Beograda, ali im je važno da ne postoji vizni režim.

- Kada dođu, oni obično žele da posete ne samo Srbiju, već širi region koji obuhvata i susedne zemlje, pa mi nastojimo i u tome da im izađemo u susret. Sve češće imamo regionalne ture koje obuhvataju i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, koje su se takođe potrudile da se ukinu vize. Svake godine nastojimo da uvedemo neku novinu, a ove godine pokušavamo više da ukažemo na kulturno-istorijsko nasleđe u Srbiji. Naši gosti kao glavne razloge posete Srbiji navode kulturno-istorijsko nasleđe, očuvanu prirodu i neprikosnovenu gastronomsku ponudu. Ova glavna tri stuba naše ponude ističemo u prvi plan i na ovoj sajamskoj manifestaciji- zaključuje Labovićeva.

Novih 150 hotela

Labovićeva navodi da su 2017. i 2018. sprovedene jake promotivne kampanje, a plan je da se to nastavi i u ovoj godini.

- Broj hotela u Srbiji povećan je u prethodnih deset godina za više od 150 što je veliki doprinos razvoju infrastrukture, a posebno nas raduje što su se u to uključile i brojne lokalne samouprave. One takođe znatno više ulažu u turističku infrastrukturu, tako da su dodatni sadržaji sve bogatiji. Pratimo savremene trendove i usmereni smo ka tome da ne prodajemo destinaciju već doživljaj. Pored toga, imamo i porast broja domaćih turista posle dugo godina stagnacije. Četvrtu godinu zaredom beležimo porast i dolazaka i broja noćenja domaćih turista. Tako je krajem 2018. broj domaćih i stranih turista izjednačen, što je jako dobro.

Lako od Berlina do Niša

Dušica Todorović iz Turističke organizacije Niša, navodi da je primetan porast interesovanja u Nemačkoj za rodno mesto vizantijskog cara Konstantina.

- U saradnji sa turističkom organizacijom Srbije planiramo da organizujemo posetu novinara i predstavimo im sve znamenitosti koje im nudi Niš, zajedno sa zdravstvenim turizmom Niške Banje. S obzirom na to da postoji direktna avionska linija Berlin-Niš, posetiocima iz Berlina dovoljan je mali korak kako bi se upoznali sa kulturno-istorijskim znamenitostima grada, a posebno da bi uživali u gostoprimstvu koje nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Život u doba Rimljana

B.Đorđević
Danijela Jokanović i Nataša Pavlović

Uz pomoć pokrajinske vlade, Razvojne agencije Vojvodine, Turističke organizacije Vojvodine na sajmu u Berlinu se predstavljaju Sombor, Subotica i Sremska Mitrovica.
Danijela Jovanović, direktor Turističke organizacije Vojvodine kaže da nemački turisti rado posećuju Sombor i Suboticu.

- Sada je aktuelna izgradnja akva-parka u Subotici i to želimo posebno da predstavimo na ovom sajmu. Salaši, čarde i vinski podrumi obavezan su sadržaj svakog turističkog obilaska. U razgovorima sa posetiocima našeg štanda i sa turoperaterima saznali smo da su Nemci veoma zainteresovani za kružne ture duž Dunava. Ove godine turistička ponuda biće obogaćena hologramskim projekcijama. Turisti će moći da vide tri hologramske projekcije u Sremu: Život u doba Rimljana na arheološkom lokalitetu Sirmijum, Manastiri Fruške gore i Sremski Karlovci u zgradi Kasina u Vrdniku i Prizori sa Sremskog fronta i galerija Save Šumanovića u Šidu - navodi Danijela Jovanović.

Prestonica mladih i kulture

Novi Sad ove godine ponosno nosi titulu omladinske prestonice Evrope, a 2021. godine biće i evropska prestonica kulture. Sve pripreme su usmerene na ovaj veliki događaj. Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada kaže da se sređuju Tvrđava, podgrađe, fasade, zatim Fruška gora, obale Dunava, proširuju se smeštajni kapaciteti.

B.Đorđević
Novi Sad se ulepšava: Branislav Knežević

- Nekadašnja fabrika "Petar Drapšin", koja je preimenovana u "Kineska četvrt" biće namenjena umetnicima i preuređena za njihove potrebe, pa će ponovo biti preimenovana i dobiti naziv "Kreativna četvrt". I ove godine u Novom Sadu, pored EGZIT-a priređuju se brojne muzičke i kulturne manifestacije koje se mogu naći i u brošurama pripremljenim za ovu sajamsku manifestaciju. Rekonstrukcija pruge prema Budimpešti koja će potrajati, nije najsrećnija okolnost, ali smo u pregovorima sa Er Srbijom da se posetiocima Novog Sada obezbedi autobuski transport od aerodroma "Nikola Tesla". Ovde u Berlinu ima dosta interesovanja za Novi Sad i već imamo zakazane brojne sastanke. TripAdvisor i Lonli planet su stupili u kontakt sa nama i za našu omladinsku prestonicu Evrope značiće puno ako napravimo neki dogovor.

ZLATIBOR PUN GOSTIJU CELE GODINE

Skijanje, šetnja, vožnja biciklom

B.Đorđević
Zlatibor za sve uzraste: Nevena Čepić

Nevena Čepić iz Turističke organizacije Zlatibora kaže da su tradicionalno prisutni na sajmu u Berlinu.

- Ovo je sjajna prilika da našu destinaciju upoznaju veliki svetski turoperatori. Trudimo se da predstavimo ono najbolje što nudi Zlatibor, a to je prelepa priroda, aktivni turizam, gastronomija, tradicija. To su destinacije za celu godinu i za sve uzraste, za porodice sa decom, za sportiste, avanturiste. Cele godine postoje veoma raznovrsni sadržaji, zimi se nudi skijanje sa mnogo pristupačnijim cenama nego u drugim skijaškim centrima Evrope, uz ponudu četiri staze i ski-lift velikog kapaciteta. Tu su skijališta za početnike i rekreativce kao i sankalište.

U letnjoj sezoni Zlatibor je vazdušna banja sa više od 100 kilometara pešačkih i biciklističkih staza tako da posetioci mogu da uživaju u prirodi i zdravom vazduhu.

- Organizuje se veliki broj jednodnevnih izleta u okviru kojih se mogu videti pećine, vodopadi, etno-selo Sirogojno, zatim Mokra Gora i Uvac. Od sadržaja tu su još dino-park i avantura-park u kojima mogu uživati i deca i odrasli. Imamo hotele sa 4 i 5 zvezdica, dosta odmarališta, konačišta, vila i apartmana.

O strukturi turista koji posećuju Zlatibor, Nevena navodi:

- Godišnje dolazi oko 350.000 turista od čega su 30% stranci. Prošle godine bilo je 10.000 kineskih turista, interesovanje pokazuju i Izraelci, a bilo je i nekoliko grupa iz Indije. Naše podneblje je potpuno drugačije od njihovog, pa im je utoliko i interesantnije. Za kamperski turizam najviše su zainteresovani Nemci, Holanđani i Austrijanci.

BEOGRAD PRIPREMA NOVE ATRAKCIJE

Gondolom preko Save

B.Đorđević
Novi sadržaji: Miodrag Popović

Najtraženije evropske turističke destinacije su pre svega uzbudljive metropole, prevashodno prestonice, a u ovu trku se uključio i Beograd. Miodrag Popović, direktor turističke organizacije Beograda ističe da je naš glavni grad u prethodnih četiri-pet godina dosta uradio po pitanju infrastrukture a tu spadaju i biciklističke staze.

- U brdovitom Beogradu to nije jednostavno, ali smo uspeli da obuhvatimo centar grada sa širim gradskim jezgrom i time zaokružimo ceo projekat. Planiramo da ceo grad bude opasan biciklističkim stazama, a do sada je ostvareno 60% plana. Grad će uskoro krenuti u nabavku javnih bicikala. Proširuju se pešačke zone, produžuju staze za bicikliste, čime će sve manje mesta biti za automobile a sve više za ljude koji će imati i čistiji vazduh na raspolaganju. Time će značajan deo grada biti posvećen turizmu.

Popović navodi da su osmišljene pešačke ture, zatim obilazak laguma ispod Kalmegdana, segvej ture, obilasci grada autobusom pa sve do razgledanja iz helihoptera. Lista novih sadržaja kojima je Beograd obogaćen posle prošlogodišnjeg sajma u Berlinu nije mala.

- Od novih sadržaja treba pomenuti gondolu koja treba da bude realizovana do kraja godine. Ona će ići od gornjeg Kalemegdana preko Save uz veličanstvenu panoramu spajanja dveju reka i nekadašnje granice razdvajanja dveju civilizacija. Kraj ove linije biće kod Poslovnog centra Ušće. Biće izgrađena pasarela kojom će posetioci jednostavno moći da se spuste sa Kalemegdana do Beton hale na Ušću. Na prostoru između Slavije i Kalemegdana biće uređeno nekih 5-6 pjaceta.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online