Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.03.2019.
00:29
J. Arsenović - Vesti A

Skandalozna akcija u Beogradu uoči 8.marta: Uvredama na pokojnog patrijarha

Ekstremne feministkinje na spomenik patrijarhu Pavlu okačile su kecelju s natpisom "Abortus je moje pravo".

Lična arhiva
Uvreda za sve vernike: Oskrnavljen spomenik

Uoči Dana žena, aktivistkinje nekoliko ženskih organizacija zaodenule su ljubičastim keceljama spomenike srpskih velikana u Beogradu.

Bista patrijarha Pavla u Tašmajdanskom parku dobila je natpis: "Abortus je žensko pravo", monumentalnom spomeniku Nikoli Tesli ispred Eletkrotehničkog fakulteta bio je namenjen slogan: "Nauka je ženskog roda", dok je sedeća statua pisca Borislava Pekića imala kecelju sa porukom: "Podržavam ženski štrajk".

Patrijarh srpski Irinej nazvao je ovaj performans "divljaštvom" i "sramotom", a društvene mreže nisu štedele autorke performansa.

- Ko će da tumači šta je razlog ovome, ali sramota je ovako nešto uraditi. Malo je reći da je neozbiljno. Nije lepo - rekao je patrijarh Irinej.

Pošto je najomiljeniji poglavar Srpske crkve, počivši Pavle, bio poznati protivnik abortusa, na šta su feniministkinje i aludirale kada su birale slogan, patrijarh Irinej je podsetio da je takav odnos prema prekidu trudnoće i zvaničan stav SPC.

Šta je motivisalo "borce za ženska prava" da na ovaj način provociraju javnost?

"Ovom akcijom skrenuta je pažnja na nevidljiv i neplaćeni ženski rad, ugrožavanje radnih i reproduktivnih prava žena, zamah u klerikalizaciji društva, odlaganje uvođenja seksualnog obrazovanja u školama, kao i na značajno manje prisustvo spomenika važnim ženama iz naše istorije u javnom prostoru", navele su u saopštenju.

Lična arhiva
Kriv im i Tesla

U performansu koji je uzburkao društvene mreže, nisu samo učestvovale feminsitičke organizacije, poput Žena u crnom ili Centar za ženske studije već i Inicijativa Ne davimo Beograd, koja najavljuje da će prerasti u političku partiju.

- Da su poruke odštampane na ovim keceljama zaista izgovorili muškarci u čiju čast su podignuti spomenici, društvo u Srbiji bi svakako bilo bolje mesto za sve da su brojni muškarci čije ličnosti i dostignuća slavimo i izlivanjem u spomenike u javnom prostoru, tada stajali uz svoje sunarodnice - objasnila je za Bi-Bi-Si motive za ovakav vid protesta Ksenija Radovanović iz Inicijative.

Po društvenim mrežama komentari su u velikom broju bili negativni, sa akcentom na skrnavljenje spomenika srpskim velikanima, pre svega patrijarha Pavla. Reči osude izgovorili su ne samo oni koji zastupaju konzervativan i partijahalan vrednosni sistem, već i oni koji u principu dele slične vrednosti i ciljeve kao pomenute ženske organizacije.

Tako je gej aktivista Predrag Azdejković na svom Tviter nalogu ocenio da je došlo do "kontraproduktivnog izd*kavanja feministkinja".

Sami se pohvalili

Spomenici Jovanu Cvijiću, Josifu Pančiću i Dositeju Obradoviću u Studentskom parku takođe su zaodenuti ljubičastim keceljama. Ova boja je simbol međunarodnog štrajka žena i feminističkog otpora. One su ubrzo i skinute, tako da ih mali broj prolaznika mogao da ih vidi, a time su se pohvalili sami akteri performansa preko društvenih mreža.
- Kako statue ne govore, rekla bih da akt uklanjanja kecelja govori jasno o potrebi da poruke solidarnosti i pozivanja na poštovanje prava žena budu još glasnije - izjavila je Ksenija Radovanović.

Zorana Mihajlović: Uvreda vernika

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović smatra da je postavljanje natpisa "Abortus je žensko pravo" na spomenik patrijarhu Pavlu skrnavljenje njegovog lika i dela, da vređa vernike i doprinosi produbljivanju sukoba u društvu.

- Uvek sam se zalagala i zalagaću se da je žena jedina i isključiva vlasnica svog tela i da niko ne može - nijedna institucija, ni Crkva, ni država niti bilo ko da određuje da li će da rodi dete ili ne. Pravo na abortus jeste lično pravo žene, ali ovom transparentu svakako nije mesto na spomeniku patrijarhu Pavlu - navela je ona.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online