Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Monstrumi u kratkim pantalonama

Umrlica od drugova za živog dečaka... Hematomi na glavi i po telu dečaka zbog nemaštine... Slučajevi vršnjačkog nasilja u Srbiji koji su do danas bez epiloga. Sudskog i svakog drugog, jer okruženje, odnosno porodica i škola žmure, a nadležni gotovo da ne reaguju.

M. Karović
Foto: Ilustracija

Jedna od žrtava je dečak Gregor iz Bačke Topole, čija je majka Dejana Draškić još pre pet godina sa javnošću podelila muke, kao samohrana u invalidskim kolicima sa troje dece od kojih najmlađi Adrijan ima Daunov sindrom. Njen tada sedmogodišnji Gregor bio je meta vršnjaka zbog siromaštva jer nije imao mobilni telefon, a kulminaralo je fizičkim nasiljem nad ovim dečakom koji je inače zanemeo posle očeve smrti.

Osim povreda preživeo je i veliki stres, majka je prijavila policiji, ali se nasilje ponovilo, a Tužilaštvo samo prekršajno kaznilo tri mladića, dok je ostalu dvojicu oslobodilo jer su u to vreme imali manje od 14 godina.

Muk od skoro dve godine vlada i u slučaju porodice Bajić iz Gornjeg Milanovca. Dečak Aleksa Bajić, kome su đaci tada četvrtog razreda ispisali umrlicu na času i igrali su se sahrane, uplakan i uznemiren je kući doneo snimak od 34 minuta. Otac Predrag Bajić kaže da su deca držala olovke umesto sveća i posle "sprovoda" išli za njim i pevali "Očenaš". Neverovatno mu je da je to trajalo skoro čitav čas, a deca su mu rekla da je učiteljica bila prisutna.

Bio je sa pedagogom i direktorkom, ali ništa nije preduzeto, a obraćao se i zaštitniku građana i prosvetnoj inspekciji, koja je uvela nadzor.

Ovo su samo dva od brojnih slučajeva vršnjačkog nasilja na koje je ukazala i Dragana Janković iz Niša, majka malog Alekse, koji je godinama trpeo zlostavljanje vršnjaka, a u maju 2011. oduzeo sebi život.

- Nakon suda ti više nećeš biti živ- ukazala je ona na reči dečaka koji je zlostavljao Gregora, a da je i pored toga "sud cenio da nema elemenata ugrožavanja bezbednosti".

Dragana je ironično primetila i da su za pretnje slične ovoj, nasilnici u slučaju njenog sina kažnjeni "maksimalnim kaznama" - vaspitnim merama sudskog ukora i pojačanog nadzora roditelja.

- Želela sam da iz ličnog iskustva ukažem na ovakve situacije kroz koje prolaze deca žrtve vršnjačkog nasilja i na sve greške i propuste u tim slučajevima. Niko ne sme da maltretira nekog zato što ima brata sa Daunovim sindromom ili nema mobilni telefon jer je siromašan. Moramo da naučimo decu šta se može i sme, a šta ne smeju da rade i da se u slučaju da maltretiraju vršnjake reaguje adekvatnim vaspitnim merama da se to ne bi ponavljalo - kaže Dragana za "Vesti".

Zataškana prijava

Dragana Janković je na društvenim mrežama podelila reči nastavice muzičkog Dragane Filipović u Osnovnoj školi "Đura Daničić" u Beogradu koja je Ministarstvu prosvete prijavila davljenje učenika na njenom času i činjenicu da direktorka nije preduzela potrebne mere.
Navela je da je njena prijava zataškana, a slučaj okarakterisan samo kao prvi stepen nasilja.

Šta je sledeće?

Na Tviteru je izvesna mama Aleksandra objavila da je njenom sinu u prvom razredu srednje škole jedan učenik upaljačem palio kosu, a da niko iz odeljenja nije reagovao.
Zvala je direktorku i zahtevala da se u problem uključe i psiholog, ljudi iz centra za socijalno i policija.
"Šta je sledeće? Da neki idiot dođe i stavi mom sinu nož", navela je.

Nadležni da ne ćute

- Škola je u obavezi da prijavi nasilje, da uključi Tim protiv nasilja, da na nasilje reaguje odmah! Treba obavestiti MUP ili školskog policajca, a detetu pružiti psihološku pomoć i zdravstvenu po potrebi. To je za početak dovoljno - napisala je Dragana Janković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online