Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.02.2019.
04:00
D. Dekić - Vesti A

Slanina iz raja izašla

Ko je došao u Kačarevo, video je da je slanina iz raja izašla, kažu stanovnici pitomog vojvođanskog sela blizu Pančeva, koje je ove godine 32. put na četiri dana ugostilo gurmane iz čitave Srbije i regiona. Na gastronomskoj fešti za sva čula, 350 izlagača iz zemlje i sveta, više od 100 tona slanine, ali drugih mesnih prerađevina i oko 100.000 gostiju.

V. Sekulić
Mesa u izobilju: Jedan od štandova u Kačarevu

- Naša Slaninijada je najposećenija od oko 2.000 raznih "ijada" u Srbiji, a u broju posetilaca preskočili su nas samo Egzit i Guča - hvale se organizatori koji su ove godine uz mesne slasti ponudili i brojna nadmetanja, od onih u brzom jedenju slanine i ispijanju piva, do izbora za Mis slaninijade i trke prasića.

Da nameštanja na ovoj svetkovini nema potvrda je, kažu, što su ukusom trijumfovali Zlatiborci, ali za utehu Lalama je što su Sose ponele titulu najlepših žena.

Poslastica iz Grenobla

Na tradicionalnom festivalu najviše se tražilo sve od mangulice, a izlagači kažu da kupci ne plate duplo skuplje prerađevine od svinje bez holesterola jer hoće užitak u hrani, bez straha za zdravlje.

- Dosta se pazari i bela kobasica od glave i iznutrica, jer su kuvane - objašnjava Mirjana Đurđev iz Uljme kod Alibunara, koja gazdinstvo vodi sa bratom.

Kod nje se u redu čekalo i na degustaciju namaza od čvaraka sa jabukama, a oni koji su se odlučili za taj proizvod kažu da je jabuka "osvežila" težak ukus čvarka. Kobasice iz Francuske s bademima ili orasima privlačile su pažnju na ovom festivalu neobičnim oblikom, nalik boraniji.

Zbog smeđe boje, bilo je kupaca koji su pomislili da je to neka vrsta ćevapa.
- Naši proizvodi su iz Grenobla, a imamo još dve vrste sa francuskim sirevima od kojih jedan ovčiji - pojašnjava Strahinja Tešić gastronomski doživljaj istovremenog ukusa mesa i sira u ustima.

Kolenice i rebra najviše se kupuju kod Stefana Đorđevskog, mladog proizvođača iz Kačareva, a kobasice "planule", kao i na štandu Milana Todorova iz Novog Bečeja koji već deceniju nudi proizvode na Slaninijadi. Taj Lala je u odeći svog dede bio prava atrakcija.

Adidas s greškom

- Ovo su bele gaće, stara letnja vojvođanska garderoba. Ove na meni imaju tri pole - širi Todorov neobične pantalone i objašnjava da ima većih, sa šest pola i bećarskih s devet koje su bile za izlaske Lalama da bi se šepurili pred damama.

Kobasice ovog Novobečejca razgrabila srednja generacija kojoj i sam pripada, a razlog je, kaže, što oni prepoznaju pravi ukus.
- Ne štedim na belom luku, a samo tako su kobasice punog i pravog ukusa. Mladi ih ne kupuju, kažu treba da se ljube i ne vredi što pričam da ih oduvek jedem, a nikada mi nisu oterale dame kojih je mnogo bilo u mom životu - uverava Todorov neverne Tome.

On nudi najbolje komade slanine koju je nazvao adidas.
- Ta kompanija na proizvodima ima tri crte kao znak, a moja slanina četiri mesne linije, pa kupcima kažem da je roba sa greškom - šali se on.

Na štandovima i gomila slatkiša, tegle sa slatkom i kompotima, čuvene vojvođanske štrudle od maka i oraha i stari specijalitet od dunja, kitnikes sa orasima. Na poslastice se navalilo posle ove godine popularnih vrućih čvaraka, paprikaša i gulaša iz kotlića, pečenja, roštilja...

Slučajna Kobasicijada

Milan Todorov nam je otkrio i da je Novi Bečej osnovan pre Starog Bečeja, ali i kako je nastala čuvena Kobasicijada u Turiji.
- Muško stanovništvo je volelo da divani napolju, a pre okupljanja, da ne ogladne, obično bi otkinuli komad kobasice u kući da usput pojedu. Često bi s kobasicom stigli među meštane, pa se onda nadmetali čija je bolja. Svako je tvrdio da je njegova, pa su rešili da i zvanično pokrenu takmičenje i da se i ozvaniči ko pravi najukusnije kobasice - priča ovaj Novobečejac.

Stigla i Evropa

Brojni stranci su stigli u Kačarevo da predstave svoju robu. O tome su svedočile zastavice Španije, Grčke, Rumunije, Izraela i drugih zemalja zabodene u komade slanine. Iz regiona jedino proizvođači iz Crne Gore koji su se dičili i svojim njeguškim pršutom, ali i poneki makedonski proizvođač.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online