Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.02.2019.
00:23
Đ. Barović - Vesti A

Iseljenje po dekretu

Ministarstvo odbrane Srbije donelo je odluku po kojoj vojni beskućnici moraju 19. februara da napuste hotel Bristol.

Đ.Barović
Hod po mukama: Zora Petrović

Ministarstvo odbrane Srbije dalo je rok od osam dana stanarima preostalih 15 soba nekadašnjeg vojnog hotela Bristol u Beogradu da se isele navodeći da im je obezbeđen adekvatan smeštaj. Međutim, vojni beskućnici smatraju da je reč o ultimatumu posle koga će protivpravno biti izbačeni na ulicu ili preseljeni u još neuslovnije objekte.

- Najpre su nam isključili grejanje, a tek pošto su prošle nedelje isključili i lift, pa ljudi od 80 godina moraju pešice do soba, u ponedeljak su nam organizovali sastanak s jedinim ciljem da potpišemo dokument u kome stoji da Ministarstvo odbrane više nije korisnik hotela Bristol, a da će nas smestiti u "odgovarajući privremeni smeštaj", mada nijednom rečju nisu rekli ni gde je, ni kakav je - tvrdi Dragan Stojanović, predstavnik preostalih stanara iz Bristola.

On kaže da su napustili sastanak posle dvadesetak minuta nezadovoljni činjenicom da, kako tvrdi, odgovorni u Ministarstvu odbrane odbijaju da rade po zakonu.

- Jedino što tražimo jeste da na zakonit način dobijemo ono što mislimo da nam pripada. Neka donesu pravni akt kojim se ukidaju naša rešenja o korišćenju soba u Bristolu, a umesto toga određuju kontejneri u Bijafri i mi ćemo biti zadovoljni, jer do sada nam apsolutno niko ništa konkretno nije ponudio. To što oni pričaju da nam nude, a mi biramo, pozivam ih da nam pokažu ijedan dokument šta su konkretno kome nudili: da li vešernica, lift, toalet... Beže od normalne pravne procedure kao đavo od krsta - kaže Stojanović.

On nije želeo da precizira da li će i na koji način preostali stanari vojnog hotela Bristol postupiti 19. februara kad bi trebalo da istekne dat rok da se isele. Među stanarima je i 77-godišnja Zora Petrović kaže za "Vesti" da je apsurdno da pokušavaju da je isele u situaciji kada se vodi sudski spor po njenoj tužbi protiv Ministarstva odbrane.

- Zbog toga sam tražila od predsednika Upravnog suda Srbije urgenciju u vezi s mojom tužbom da Ministarstvo odbrane već nekoliko puta odbija rešenje tog suda da mi se dodeli stan - kaže ova žena.

"Molim da mi pomognete tako što ćete u najkraćem mogućem roku doneti presudu po ovom predmetu, ai i dati mi savet kako da pravnim putem i konačno nateram Ministarstvo odbrane da jednom ispoštuju oduku Upravnog suda po kojoj su u obavezi da mi dodele stan", napisala je izbeglica iz Karlovca.

Obećan privremeni smeštaj

Đ.Barović
Ispred hotela Bristol

U poslednjem pasusu obaveštenja koje je potpisao državni sekretar MO Bojan Jocić, sa datumom od 11. februara ove godine, stoji sledeće:

"U cilju izvršenja obaveze Ministarstva odbrane da je predmetni objekat ispražnjen od lica i stvari preda Republičkoj direkciji za imovinu RS, obaveštavamo vas da je MO za svakog od vas obezbedilo drugi odgovarajući privremeni smeštaj i da je neophodno da ispraznite smeštajnu jedinicu koju koristite od lica i stvari, najkasnije u roku od osam dana od dana prijema ovog obaveštenja."

Pritužbe poverenici

Prema pisanju "Insajdera", zbog situacije u kojoj su se našli, tri stanara Bristola su početkom februara podnela i pritužbe poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Jovanović protiv Ministarstva odbrane jer im ono umesto trajnog rešenja, kako su naveli, nudi privremeni smeštaj u vidu garsonjera. U pritužbama su istakli i da MO vrši pritisak na njih time što tokom čitave zime nisu imali grejanje. Prethodno, zbog istog problema, obratili su se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Bez odgovora

Kako bismo objektivno informisali javnost o događajima u vezi sa vojnim hotelom Bristol, a posebno nakon prispele pritužbe Ministarstva odbrane da smo morali da ih kontaktiramo, sada smo to uradili i telefonom i mejlom. Međutim, do zaključenja ovog broja "Vesti" nismo dobili nikakav odgovor.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online