Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.02.2019.
04:00
Ž. Marković - Vesti A

Čaršija u duhu starih vremena

U Negotinu je ove godine održana kulturno-zabavna manifestacija Vesela čaršija, koju su, osmu godinu zaredom, priredili Turistička organizacija i Dom kulture "Stevan Mokranjac", uz pomoć raznih udruženja i privatnih preduzetnika iz Knez Mihailove ulice, jedne od najstarijih i najlepših u gradu u kojoj se saborovanje tradicionalno i održava.

TO Negotin
Veselo i po snegu: U Knez Mihailovu ulicu se slilo mnogo ljudi

Kiša i susnežica nisu pokvarili praznični dekor u centru Negotina, a nisu ni sprečili brojnu publiku da se okupi oko tridesetak tezgi, na koje su članovi negotinskih udruženja i zanatlije izneli slatka i slana posluženja.

Točilo se kuvano vino i rakija, služene su pihtije i ostali kulinarski specijaliteti. Bilo je ušećerenih jabuka, slatkih mekika, liciderskih srca i svega što se na čaršiji uobičajeno nudi.

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se trubači Duvačkog orkestra "Hajduk Veljko" pod upravom Braneta Jovanovića. Pod snežnim pahuljama i mestimično jakoj kiši igralo se i kolo kojim su učesnici potvrdili radost učešća u još jednom zimskom saborovanju Krajinaca.

Ipak, prvi put u tradiciji organizovanja sada već omiljene manifestacije Krajinaca glavni deo zabavnog programa u poslednjem trenutku, umesto na postavljenoj bini na otvorenom, preseljen u zatvoreni prostor bioskopa Krajina. Na taj korak organizatori su se odlučili, pre svega zbog starosti učesnika programa, a najveći broj njih su bili đaci osnovci.

TO Negotin
Saša T. Grujuć, etno-grupa Klasje i učiteljica OŠ "Vuk Karadžić"

Ove godine najmlađi su imali noseću ulogu u umetničkom programu. Ideju da i na ovaj način promovišu dečje stvaralaštvo svojim učešćem su podržale tri gradske osnovne škole: "Vuk Karadžić", "Vera Radosavljević" i "Branko Radičević".

Svaka od škola, opredelila se za neku od muzičkih tačaka, uz obavezne recitale koji ilustruju tvrdnju da mladi vole svoj rodni grad i često mu se, biranim rečima, kroz poeziju obraćaju.

Svakom od učesnika muzičkog programa pripalo je licidersko srce, zaštitni znaK Vesele čaršije kojim su organizatori izrazili zahvalnost za učešće i podršku ovogodišnjem saborovanju.

TO Negotin
Profesor Ružica Rajković (prva sleva) i Vokalni sastav Umetničke škole "Stevan Mokranjac"

Procvat u Miloševoj Srbiji

Sanja Radosavljević, pedagog Muzeja Krajine, ovogodišnji hroničar, podsetila je na vreme nastanka Negotina, koji se prvi put pominje u turskim popisnim tefterima 16. veka, kao selo bez trgovačke čaršije. Ona je nastala dva veka kasnije, kada je Negotin poprimio karakteristike varoši.

- Najznačajnija etapa razvoja čaršije započinje priključenjem Negotina Miloševoj Srbiji. Na osnovu popisa imanja zanatlija u čaršiji je do 1858. bilo 20 vrsta zanata u 47 dućana i radionica, da bi 50 godina kasnije u čaršiji radilo 257 majstora raspoređenih u 27 zanata i više od 60 zanatlijskih radnji i dućana. Bilo je tu kožuhara, obućara, pekara, mesara, kovača-bravara, potkivača, mumdžija, stolara, bojadžija, zidara, grnčara, kujundžija - nabrajala je Sanja Radosavljević.

Međutim, čaršija nije bila samo trgovačko-zanatska. U njoj je bio i Dom zanatlija u kome je bio smešten Zanatski esnaf i Zanatlijsko pevačko društvo Krajina, ali bilo je tu i kafana, mehana, bifea i rakidžinica, koje su činile da čaršija bude puna veselja, pesme, stecište ljubitelja dobrog jela i pića.

TO Negotin
Merlina Selenić (levo) na štandu Rogljevskih pivnica

Oživela sećanja

Opština Negotin je i ove godine bila pokrovitelj Vesele čaršije. Otvarajući manifestaciju Merlina Selenić, zamenica predsednika opštine je između ostalog rekla:

- Drago mi je što smo u prilici da se družimo u danu kada negotinska čaršija poprimi duh starih vremena. Vesela čaršija oživi sećanja na naše sugrađane koji su u minulim vremenima učinili da naša varoš poprimi izgled prave gospodske. Drago mi je što je Vesela čaršija postala tradicionalna i nadam se da će u narednim godinama privući još veći broj posetilaca.

Nestali dućani i mehane

Nekadašnja stara čaršija, imala je poseban duh, ali pred naletom vremena nestali su dućani i mehane zajedno sa vlasnicima odnoseći čitavu jednu prošlost i tradiciju. Manifestacijom Vesela čaršija organizatori su želeli da ožive uspomenu, sačuvaju priče koje su dale pečat tom vremenu, na život i ambijent koji je vladao u jednom drugačijem Negotinu.

TO Negotin
Dobri domaćini: U kotliću se krčkalo

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online