Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.02.2019.
02:00
Đ. Janković - Vesti A

Kad Muhamed postane Mihailo

Kad je odlučio da napusti svoj rodni Teheran, 46-godišnji Iranac Muhamed nije sanjao da će ga put dovesti u Centar za azil u Banji Koviljači, niti da će u Loznici ispuniti svoju želju i postati pravoslavac.

Đ. Janković
Ispunjen i slobodan: Muhamed

U lozničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice krstio ga je 24. januara, na praznik Prepodobnog Mihaila, sveštenik Miloš Petrović i od toga dana Muhamed je dobio ime po svecu.

Prema njegovim rečima, još dok je živeo u Iranu interesovala ga je pravoslavna vera i duhovno je želeo da postane pravoslavac. Kad je pre sedam meseci stigao u Banju Koviljaču najpre je posetio tamošnju crkvu, a čim je objasnio šta želi, uputili su ga lozničkom svešteniku Milošu Petroviću koji dobro zna engleski.

- Dugo sam razgovarao o pravoslavlju sa sveštenikom Milošem. Imao sam milion pitanja o veri, a on mi je sve strpljivo objašnjavao. Posle svega toga bio sam još čvršći u nameri da prihvatim pravoslavlje kao svoju veru i pre nekoliko dana sam kršten. Sada se osećam ispunjeno i slobodno, našao sam svoj put - kaže Mihailo koji je po obrazovanju arheolog.

On je u Srbiju došao sa suprugom Atusom, a za koji mesec treba da postanu roditelji. Plan je bio da zajedno pređu u pravoslavlje, ali je ona zbog zdravstvenih problema morala da ode u Beograd. Odlučili su da se on krsti, a ubrzo će i ona to učiniti. Mihailo je podneo zahtev i ušao u proces za dobijanje azila jer želi da ostane sa porodicom u Srbiji i nada se pozitivnom ishodu.

- Srbija mi se mnogo sviđa, ljudi su tako prijatni i gostoprimljivi. Ovde osećam da sam slobodan, osećam Srbiju kao prijateljsku zemlju, kao pravo mesto za ostanak i spokojan život. Učim srpski, govorim ga još uvek samo malo, i želim da ovde budem od koristi, da radim i doprinesem Srbiji. Hoću li ostati u Loznici, ili nekom drugom mestu još nisam odlučio, ali verujem da će, bez obzira na to gde se skućim, biti dobro - kaže čovek koji želi da mu Srbija postane nova domovina.

U lozničkoj crkvi ovo je prvi slučaj da Iranac pređe u pravoslavlje, ali nije isključeno da još neko pođe Mihailovim stopama ukoliko je rešen da krov nad glavom nađe u zemlji Srbiji i da ubuduće ispred ikone lomi slavski kolač i pali sveću. Kao što će to ubuduće činiti ovaj arheolog.

Đ. Janković
Detalj sa krštenja u Loznici

Kum Slaviša

Mihailo kaže da su mu prijatelji čestitali što je postao pravoslavac i da će, kako je određeno posle krštenja, ubuduće 10. decembra slaviti krsnu slavu, a to je Sveti Jakov Persijanac.
Inače, na molbu lozničkog sveštenika Miloša krstio ga je Lozničanin Slaviša Miletić, a Mihailo kaže da će taj dobri čovek biti kum i njegovoj supruzi i detetu koje treba da se rodi ovoga leta.




 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online