Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.01.2019.
18:25
blic.rs, Vestionline A

Osmi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, traka oko Vlade, baklje i natpis "Cenzurisano" (FOTO)

Protest "1 od pet miliona" počeo je oko 18h, a učesnici su se, kao i prethodnih nedelja okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta. Ovo je osmi protest po redu, a okupljenim građanima su se obratili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Tanjug
Foto: Arhiva

Okupljeni na protestu "1 od pet miliona" u Beogradu prošetali su centrom grada, od platoa ispred Filozofskog fakulteta, Vasinom ulicom, koja je bila potpuno blokirana.

Kolona je prošla Svetogoskom ulicom ka Radio televiziji Srbije, a zaustavila se nakratko ispred zgrade dnevnog lista "Politika", gde su uzvikivali "ua" i na ulazna rata zalepili trake na kojima piše "cenzuirsano, 1 od 5 miliona, počelo je". Potom su produžili ka zgradi RTS gde su takođe zalepili trake sa natpisom "cenzurisano". Takođe, ponovili su kritike protiv uređivačke politike javnog servisa.

Kolona je produžila Ulicom kneza Miloša ka Vladi Srbije, a čitavom trasom kojim su se kretali okupljeni ulice su bile zatvorene za saobraćaj. Kada su stigli do Beograđanke, na raskrsnicu Kneza Miloša i Kralja Milana uzvikivali su ime novinarke Studija B Barbare Životić.

M.Jovanović
 
M.Jovanović
 

Okupljenima se na početku obratila jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović, koja je rekla da su uz proteste stali advokati, njih više od sto, kao i više od 400 profesora, asistenata, docenata univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu...

- Više od 30 gradova ustalo je protiv klike na vlasti. Ovo se ne može zaustavi... Vi nemate strpljenja za građane, a mi nemamo za vas. Sve je u redu, sudiće vam se pošteno - rekla je ona i dodala da je jedna od zahteva protesta bilo i hapšenje nalogodavaca paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, i da je sada uhapšen predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović.

M. Jovanović
 
M. Jovanović
 

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević i profesor FPN Čedomir Čupić zatražili su u svojim govorima ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što je propraćeno sakdiranjem okupljenih.

Navodeći kao primer korupciju, rušenje institucija sistema i pravosudnih insitucija, Kosovo, ali i penzionere i besprevnu gradnju, Ivošević je proučio da je vreme za promene.

M.Jovanović
 

Sa razglasa su se čule pesme "Šejn", "Bela ćao", a okupljeni su nosili pištaljke i trasparente "Probu se, ustani Srbijo", "Za promene", "Gotov je", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove"...

Prvi građanski protest održan je 30. Novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

M. Jovanović
 

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS Dragana Bujoševića i urednika RTS Nenada Lj. Stefanovića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online