Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.01.2019.
00:25
Đ. Barović - Vesti A

Mrazom nas teraju na ulicu

Grupa od dvadesetak vojnih beskućnika koji već više meseci odbijaju da napuste 15 soba vojnog hotela Bristol gde su privremeno smešteni duže od 20 godina, zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ih uzme u zaštitu od "pojedinaca" u Ministarstvu odbrane Srbije koji pokušavaju da ih isteraju "pretnjama, ucenama i zastrašivanjem".

Đ. Barović
Odavde nemaju kud: Hotel Bristol

U otvorenom pismu, koje su poslali u sredu, grupa vojnih beskućnika kaže da je "neshvatljivo i sramno" da im se ne nudi trajno rešavanje stambenog problema već sobe sa kupatilom, bez obzira na broj članova domaćinstva.

"Časno smo nosili uniforu i u mirnodopskim i ratnim uslovima izvršavali sve postavljene zadatke. Ne našom voljom, već odlukom države, u Srbiju smo došli bez igde ičega i u njoj doživeli najveća poniženja. Zato mi, kao bivši pripadnici VRS, tražimo od Vas kao Vrhovnog komandanta vojske RS da nas zaštitite od ponašanja dela Ministarstva odbrane, da pojedince upozorite da ne mogu sila ni samovolja pojedinaca politikom pretnji, ucena i zastrašivanja da nas nateraju da prihvatimo manje od onoga što nam po zakonu pripada".

Dragan Stojanović, jedan iz grupe vojnih beskućnika koji su potpisali ovo pismo, navodi da su se predsedniku Srbije obratili zato što u Ministarstvu odbrane ne nailaze na bilo kakvo razumevanje.

- Poslednji sastanak je održan 20. decembra prošle godine, ali nam je ponuđeno ono što smo već odbili. U međuvremenu su nam isključili grejanje, pa smo već dve trećine zime izdržali s hladnim radijatorima. Istovremeno, na sastancima sa predstavnicima Ministarstva odbrane otvoreno nam je prećeno da će nam ukinuti i struju i vodu - kaže Stojanović.
On dodaje da "niko od nas nije u Bristolu zato što je to želeo, već na osnovu rešenja da je ovo privremeno rešenje".

- U medijima se plasira priča kako smo kao razmažena deca, da odbijamo stanove, tražimo određene lokacije. Jedino što je tačno jeste da ne želimo da iz jednog privremenog smeštaja budemo prebačeni u drugi, jer smo svesni da na taj način Ministarstvo odbrane uopšte ne razmišlja da nam trajno reši stambeno pitane, već čekaju da priroda uradi svoje. Pritom ti stanovi postoje, rešenjem zamenika gradonačelnika iz maja 2018, Beograd je dodelio 134 stanova svih struktura radi zbrinjavanja pripadnika MO i VS u hotelu Bristol. Ali izgleda da su neki "kaparisali" one stanove koji su bili namenjeni nama i to je sva priča - ogorčeno tvrdi Stojanović.

Nema nasilnog iseljenja

Đ. Barović
Ledeni hodnici pretrpani stvarima

Stojanović kaže da preostali stanari ni po koju cenu neće odustati od svojih prava, a na naše pitanje da li se plaše da mogu biti iseljeni, Stojanović objašnjava da je to pravno nemoguće.
- Svi smo u Bristolu na osnovu pravnog dokumenta da nam je ovaj prostor dodeljen na privremeno korišćenje do trajnog rešenja stambenog pitanja. Ne tražimo ništa drugo nego da poštuju propise i da se prema nama ponašaju kao prema ljudima koji su ne samo zaslužili već i uveliko otplatili svoje stanove - izričit je Stojanović.

Oboleli i stari

Među stanarima koji po svaku cenu ne žele da se isele su mahom stariji ljudi, od koji su neki u međuvremenu teško oboleli ili se trenutno leče od najtežih bolesti.
U hotelu "Bristol" i dalje je Rada Radosavljević, izbeglica iz Zenice i nekadašnji borac Vojske Republike Srpske, koja je krajem prošle godine operisala rak.

U razgovoru za "Vesti" ova hrabra žena je tada rekla da je tužno što je doživela od svoje države.
- Pet godina sam provela u rovu tokom rata u Bosni, ni tamo nije bilo ni struje, ni vode, ni grejanja. Neka opet budem u rovu. Ali, iz ovog me mogu isterati samo na nosilima ili u kovčegu, nikako drugačije - ispričala nam je tada.

Od svog krova nad glavom ne odustaje ni 78-godišnja Zora Petrović koja je sa suprugom, vojnim licem, u "Bristol" stigla posle povlačenja Vojske iz Hrvatske, u 50. godini života.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online