Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.01.2019.
01:00
Vestionline A

Dijaspora o Putinovoj poseti Beogradu: Najbolji znak prijateljstva

Jednodnevna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu pretvorila se u veliki spektakl. Moskovski mediji su preneli da je Putin dočekan u imperijalnom stilu, da su himnu pratila crkvena zvona i artiljerijski plotuni. Svi su naveli da je ruskog predsednika ispred Hrama Svetoga Save čekalo, po ocenama vlasti u Beogradu, oko 130.000 ljudi, ali bilo je i onih koji su izneli sopstvenu skromnu procenu o nekoliko desetina hiljada.

Tanjug
Tekst potpisa

Takođ da se Putin neplanirano obratio okupljenom narodu. Svi značajniji mediji u zemljama u regionu s velikom pažnjom su pratili posetu ruskog predsednika. Zapadni mediji su ocenili da je ruskom predsedniku organizovan raskošan doček, ali i da Putin ovom posetom želi da zadrži uticaj Moskve na Balkanu i da zacementira veze sa zemljom koja nastoji da uđe u EU. Koliko su zemljaci u rasejanju pratili posetu i kako je ocenjuju, govore čitaoci "Vesti" iz Evrope i Kanade.

Lična arhiva
 

Tomislav Trajković, Hanover, Nemačka

- Doček je bio fantastičan. Ceo dan sam gledao, gotovo devet sati. Putina je dočekala ogromna masa sveta. Narod ga voli. Srećan šam sto je tako i što je tamo došao. Potpisano je dosta važnih privrednih sporazuma, a oni Srbiju podržavaju i po pitanju Kosova i Metohije u skladu s Rezolucijom UN 1244. Putin je dočekan pesmom, a dodela ordena Aleksandru Vučiću bio je veličanstven znak prijateljstva, kao i njegovo pozdravljanje naroda na srpskom. Vrhunac svega bilo je Putinovo rukovanje s narodom po izlasku iz crkve. To je bilo van protokola i najbolji je znak prijateljstva i bliskosti između Putina i srpskog naroda. Rekao je da su Srbi bratski narod i da će Srbiju uvek podržati. Dugo će se pamtiti ova poseta.

Lična arhiva
 

Olga Darić, Pariz, Francuska

- Naravno da sam pratila i to na razne načine, a uz pomoć porodice i svih prijatelja koji žive u Beogradu. I svi oni, bez izuzetka, išli su da dočekaju Putina, tako da sam, indirektno, i ja u tome učestvovala. A kako živim u Parizu i svake subote sam učesnik ovdašnjih demonstracija Žutih prsluka koji se odvijaju pod motom "Makron ostavka", imala sam priliku da konstatujem da je jedan od mnogih razloga duboke mržnje prema francuskom predsedniku, upravo i njegova rusofobija. Taj Makronov evidentni stav je odraz njegove prave vrednosti, on nije ništa drugo do marioneta u rukama krupnog kapitala. Ali, da se vratim Putinovoj poseti Srbiji. Kao i moja rodbina i svi prijatelji - obožavam Putina, a i dalje sam ubeđena da će Vučić dati Kosovo. To kažem kao osoba koja je o svom trošku išla u Beograd da glasa, sama sam platila put i iznajmljenu garsonjeru. Sada, kada se osvrnem i sve sagledam, jasno je da je Putinu, više nego predsedniku Vučiću, stalo do našeg naroda i naše zemlje.

Lična arhiva
 

Momir Mišković, Beč, Austrija

- Poseta predsednika Rusije Srbiji je važna, što se videlo i iz činjenice da ju je čitav svet pratio. Njegov dolazak u neku zemlju uvek privlači pažnju, a posebno kada dolazi u regione sa konfliktima, kao što je naš gde pitanje Kosova i Metohije nije rešeno. Mislim da je vladajuća partija preterala sa organizovanim skupom, dovodeći svoje pristalice u velikom broju u Beograd. Poseta Putina mogla je proći i bez toga. Njegove poruke bile su jasne i mislim da će biti korisne za dalju budućnost Srbije.

Lična arhiva
 

Ljubica Jung, Hanau, Nemačka

- Nažalost, nemam "našu televiziju" i nisam mogla da vidim prenos posete predsednika Rusije. Međutim, od prijatelja sam čula mnogo detalja o poseti i došla sam do zaključka da je srpski narod bio presrećan što nam je Putin došao. Sećam se, a mogu još i da potvrdim, kada je Putin bio na vojnoj paradi, ceo Beograd je izašao da ga vidi. Tada se orilo: "Putine, Srbine!" Mislim da je za našu zemlju Srbiju vrlo pozitivno to što nas je posetio. Drago mi je da su došli ljudi iz svih krajeva Srbije na doček jer srpski narod voli Putina iz srca i duše.

Lična arhiva
 

Darko Šumić, Misisaga, Kanada

- Na posetu Vladimira Putina Srbiji pala je senka ambicije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke da naprave sebi promociju za dobijanje jeftinih političkih poena. Do savršenstva su doveli organizaciju da ljude autobusima za svoje potrebe iz unutrašnjosti Srbije dovoze u Beograd. Međutim, Vladimir Putin dolazi iz ozbiljne države i ozbiljan je državnik da bi govorio na stranačkom okupljanju. Zahvalio se i otišao!

Lična arhiva
 

Zorica Ristić, Frankfurt, Nemačka

- Znam da je Putin, predsednik Rusije, bio u poseti Srbiji, najviše po tome što su moja deca komentarisala da su celog dana na televiziji samo Putin i Vučić na svim kanalima. Koliko je njegova poseta značajna za nas, stvarno ne znam jer politiku ne pratim. Pretpostavljam da je to jedna velika podrška, bar u ekonomskom smislu. Načula sam da će da se gradi gasovod iz Rusije i da će da prođe kroz Srbiju. S obzirom da sam poreklom iz Aleksinca, nadam se da će i moj rodni kraj biti na neki način uključen u taj posao.

Lična arhiva
 

Vojin Knežević, Vintertur, Švajcarska

- Posetu gospodina Putina Srbiji ocenjujem veoma dobro. Predsednik Ruske Federacije je pokazao svu svoju veličinu, kakav je čovek i ko su naši istinski prijatelji. Sada je na našem predsedniku da se konačno odluči s kim će. Dosta je našem narodu lažnih obećanja i ucena od strane Amerike i Evropske unije. Predsednik Aleksandar Vučić bi trebalo da konačno kaže Evropskoj uniji da je dosta sa njihovih ucenama. Nadam se da će se konačno prikloniti Rusiji i Kini. Ako sada ne odluči, bojim se da će gadno da prođe. Jer narod naš mora da kaže s kim će, sa Rusijom ili sa Evropskom unijom. Ako gospodin Vučić neće da kaže, neka raspiše referendum ili neka se povuče. Ali nikako da daje vlast lopovima koji su nas i doveli tu gde smo sada. A svi znamo šta će narod da kaže. Neka nama Putina i Kine. Neka je živ naš Putin još 100 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online