Subota 20. 4. 2019.
Washington
90
 • Chicago
  120
 • New York
  140
 • Belmont
  170
 • Atlanta
  70
 • Boston
  180
 • Firt
  170
 • Denver
  100
 • Detroit
  40
 • Dover
  190
 • Hartford
  180
 • Orlean
  50
 • Helena
  110
 • Ren
  170
 • Honolulu
  230
 • Las Vegas
  220
 • Portland
  230
 • Salem
  120
 • Santa Fe
  180
 • Tampa
  210
 • Topeka
  170
4
Petak 25.01.2019.
00:12
J. Arsenović - Vesti A

Tuđi dug zavio u crno

Diplomirani ekonomista Marina Stefanović, (38) iz Užica živi u stanu koji je kupila 2010. godine. Stan je uredno platila, ali ga nije uknjižila, što će izazvati niz stresnih posledica.

facebook.com/Združena akcija Krov nad glavom
Dozlogrdilo: Krov nad glavom na protestu

Marinin komšija, direktor fabrike oružja Prvi partizan Slobodan Stanić, dobio je sudski spor protiv investitora koji je izgradio zgradu, preduzeća Teming iz Požege. Pošto je Teming otišao u stečaj, Stanić je zbog potraživanja prema investitoru pokrenuo izvršenje nad stanovima četvoro komšija koje svoju imovinu nisu uknjižile u katastar. Marina i njene komšije kao treća lica nisu imali informacije o ovom sporu u kom se odlučivala sudbina njihove imovine. Nakon što je na sudu Stanić dobio Teming, na delo stupaju izvršitelji koji stavljaju zabeležbu u katastru o postojanju duga na nepokretnosti.

Marina je zajedno sa dvoje svojih komšija u Osnovnom sudu u Požegi dobila tužbu kojom je proglašeno da je nedozvoljeno izvršenje nad njihovim stanovima. Ipak, Apelacioni sud krajem 2018. u Kragujevcu poništava presudu i vraća predmet prvostepenom sudu na ponovno razmatranje.

Zaustaviti bahate

Izvršitelj je tokom trajanja sudskog postupka u dva navrata oglasio javno nadmetanje za Marinin stan. Iako je ova žena uspela da upiše vlasništvo nad stanom u katastar, izvršitelj nastavlja sa postupkom izvršenja i preti novim pokušajem prodaje.

- Nadam se da dok traje sudski postupak niko ne može da me izbaci iz mog stana, ali iskreno ne znam šta da očekujem. Ne bih volela da mi se desi ono što se dogodilo porodici Ćitić. Znam da postoji još porodica u Užicu koje su oštećene, ali one neće s tim da izlaze u javnost, ne znam da li zbog straha ili nekog drugog razloga. U svakom slučaju, apelujem na institucije da zaustave to bahato ponašanje izvršitelja - kaže Marina za "Vesti".

Ode kuća u pola cene

Njen slučaj je samo jedan u nizu na koji ukazuje Združena akcija Krov nad glavom. Ovo udruženje građana bori se da svaki čovek ima pravo na dom. Pravo koje je i te kako narušeno primenom lošeg Zakona o izvršenju i obezbeđenju nesavesnim radom pojedinih izvršitelja. Tako se dešava da građani poput Marine kao treće lice ispaštaju zbog nečijih dugova.

Pomenuta porodica Ćitić je doživela da im kuća bude prodata na javnom nadmetanju 6. decembra u Užicu. O licitaciji porodica nije bila obaveštena, iako su dva meseca pratili svoju poštu, kao i oglasnu tablu u sudu. Nadmetanju su, pored javnog izvršitelja, prisustvovali poverilac i još dva lica. Izvršni poverilac je kupio kuću za 50 odsto od procenjene vrednosti. Porodica Ćitić sumnja da je žrtva organizovane prevare izvršitelja Đorđa Dogandžića, koji se pojavljuje i u slučaju Marine Stefanović.

Iz njihove kuće ih iseljava dalji rođak na osnovu jedne trećine suvlasništva nad kućom, iako mu je ponuđeno da svoja potraživanja naplati od vikendice Ćitićevih. Porodici sada preti iseljenje.

Penzionerka bez struje i grejanja

Primera koji svedoče o nakaradnom zakonu i nesumnjivoj nepravdi koja se nanosi građanima je sve više, a Krov nad glavom ih na Fejsbuku uredno beleži i objašnjava.

Takav je i slučaj penzionerke iz Beograda Dragane Milisavljević kojoj je poverilac isključio struju i grejanje, pa ona sada na januarskom minusu živi u hladnoći i mraku, iako nesrećna žena nije ničiji dužnik, već žrtva prevare!

Muke ove penzionerke su počele kada je kupila stan preko agencije. Prodavac stana je u katastru bio upisan kao vlasnik. Kupoprodajni ugovor je overen kod notara i sve je bilo u redu dok sud nije je presudio da taj stan nije njen.

Naime, čovek koji je bio upisan u katastar kao vlasnik bio je prevarant. On je u stanu bio podstanar i kada je vlasnica umrla, falsifikovao je kupoprodajni ugovor i stan preneo na svoje ime. Kada su naslednici preminule vlasnice preko suda povratili stan, Dragana je saznala da je njen stan u stvari predmet prevare. Naslednici su dobili spor i unajmili izvršitelja.

Ona je ostala u stanu u strahu da neće neće imati gde da se vrati ako ode. Umesto da sankcioniše onoga koji je počinio krivično delo i obešteti oštećene (naslednike i Draganu), država je štetu prebacila na po svim parametrima savesnog kupca.

Postavlja se pitanje zašto zbog lošeg obavljenog posla ne odgovara notar koji je overio faličan kupoprodajni ugovor? Notar bi i ličnom imovinom, bar nas je tako zakonodavac uveravao kad je uvodio ovu profesiju, trebalo da garantuje za svoj potpis na nekom dokumentu. Logično je i da se goni prevarant koji je falsifikovao kupoprodajni ugovori i lažno se predstavio, a ne treće lice Dragana Milisavljević, koja je ovde oštećena strana kao i naslednici.

Hajka na stare i nemoćne

U organizaciji Krov nad glavom smatraju da su pomenuti primeri samo potvrda da je sudovima i izvršiteljima lakše da se okome na stare i nemoćne koji nemaju zaštitu moćnika i veze u institucijama. Da se kuća običnog građanina stavlja na doboš zbog nekoliko hiljada evra duga, dok se velikim dužnicima, javnim preduzećima ili privatnim firmama gleda kroz prste ili potraživanja otpisuju.

- Kada se pogleda sam Zakon o izvršenju i obezbeđenju, niko nije bezbedan. Možete kao građanin da mislite da je sve čisto, a da vam sutra izvršitelj zakuca na vrata i traži da se iselite iz rođenog stana iako niste ulazili u dugove, već stradate kao treće lice - komentariše Miloš Injac, jedan od aktivista Krova nad glavom koji je u poslednjih godinu dana bio deo živog bedema u sprečavanju prinudih iseljenja u Beogradu.

Budzašto na doboš

Paralelno s uvođenjem javnih izvršitelja, u Srbiji su osnovana i Društva za kupovinu i prodaju nepokretnosti sa simboličnim osnivačkim kapitalom od 150 dinara. Ta Društva se često pojavljuju na licitacijama na kojima se ispod tržišne vrednosti kupuju stanovi i kuće ljudi koji više nisu u mogućnosti da plaćaju kreditne rate ili su zbog nekog drugog duga aktivirane hipoteke na njihovim nepokretnostima. Te iste nekretnine posle se pojavljuju na tržištu po višestruko većoj ceni. Ko ubira kajmak, ostaje da sami sami zaključite.

Prodaja ispod žita

Jedna od primedbi oštećenih građana jeste i to što objava mesta i vremena održavanja licitacije nije dostupna široj javnosti. Tek od 19. novembra prošle godine Komora izvršitelja je obavestila da je u funkciji elektronska oglasna tabla javnih prodaja "koja nije funkcionisala zbog hakerskih napada". Ministarska pravde Nela Kuburović najavila je da će jedna od izmena zakona biti i uvođenje e-aukcije, kako bi licitacija nepokretnosti bila transparentna.

Od kada je 2011. godine usvojen Zakon o izvršenju i obezbeđenju, ovaj propis je pretrpeo nekoliko izmena, a poslednjih nekoliko meseci radna grupa radi na novim izmenama i dopunama. Ne samo što su se oštećeni građani žalili, što je bilo slučajeva kada je imovinu oduzimao izvršitelj koji nema pravosudni ispit te je nejasno kako je dobio licencu, već se i Evropska komisija uključila u ovu problematiku.

U Krovu nad glavom kažu da se stalno priča o legalnosti postupka, a da iritira kad se neko poziva na zakon iako se očigledno nanosi nepravda.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Petak 25.01.2019. 08:17
Ovo je očigledno kriminal u organizaciji nekih državnih struktura kako bi došli do bogatstva na kriminalan način koriseći svoje funkcije. Građani bi trebali da zatraže od Ustavnog suda ocenu ustavnosti ovog zakona jer se nikad ne zna kada će bilo ko biti na udaru ove kriminalne organizacije.
Petak 25.01.2019. 08:46
Ja bih bio u stanju nekome da presudim, ali bez preterivanja. Zašto niko iz državnog aparata ne govori javno o ovom brutalnom, sramnom i neustavnom ponašanju "izvršitelja"??! Zašto ne obaveštavaju ljude o sporovima u kojima se odlučuje o njihovim pošteno plaćenim domovima??! Ova žena je uzela kredit, kupila stan, a onda neko, umesto da je obavesti u kakvoj je situaciji, dovodi je pred svršen čin i bukvalno otima krov nad glavom. Verujte, nekome će pući film pred očima, a onda će đavo biti kriv. Apelujem na sve odgovorne da se oglase o ovome i da reše problem nemarnih izvršitelja i konfliktnih sudskih rešenja.
Petak 25.01.2019. 10:01
gde je država kad su u pitanju investitori, ako neko pravi na teritoriji tvoje opštine zgradu i prodaje stanove, kako mogu da budu nelegalni, kako su se uopžte nažli na tržištu, a puna im usta sive ekonomije, digitalizacije . . . bahato do srži. i kada građani uzmu pravdu u svoje ruke, bivaju označeni kao zlikovci! KORUPCIJA na svim nivoima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Bez obzira na vašu snalažljivost u poslovnim susretima, postoje stvari koje se ne uklapaju u vašu početnu procenu. Potrebno je da korigujete svoje prvobitne stavove u dogovoru sa bliskim saradnicima. Suviše brinete bez razloga, partner trenutno ne želi da vam poverava svoje misli ili neke planove. Odmarajte se.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Ukoliko previše verujete u nečiju priču, očekuje vas nova zamka ili poslovno-finansijski promašaj. Sačuvajte dodatnu meru opreza u nepoznatim situacijama, budite umereniji u svojim očekivanjima prema saradnicima. Stalo vam je da rešite nesporazum koji imate u odnosu sa voljenom osobom, već odavno.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Vaši saradnici imaju dobru poslovnu strategiju, stoga prihvatite nove ideje ili savremenija rešenja koja vode ka boljim praktičnim rezultatima. Potrebno je da osetite sigurnost, pre nego što prihvatite nečiju ponudu. Zanemarili ste nečija osećanja, glas savesti vas podseća na izvinjenje. Uključite maštu što više.
 • 2019 © - vesti online