Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2019.
14:53
Vestionline A

Dečiji časopis rehabilituje Ljotića?

Javnost u Srbiji šokirana je što je najstarija medijska kuća u Srbiji u najnovijem broju "Politikinog zabavnika" objavila autorski tekst o Dimitriju Ljotiću i njegovom pokretu "ZBOR", pod nazivom "Ko su bili ljotićevci" i u kojem ga veličaju i predstavljaju kao heroja i humanitarca.

youtube.com/nomq24
Dimitrije Ljotić

Ljotić je jedna od najkontroverznijih ličnosti u skorijoj srpskoj istoriji zbog komandovanja jedinicama na strani Trećeg rajha, a nepodeljeno ga osuđuje i komunistička i četnička istoriografija.

Časopis navodi da on "izvorno nije bio pobornik ni fašizma ni nacionalsocijalizma”, što vodi ka zaključku da su na njegovu ideologiju uticali agenti nemačke obaveštajne službe koji su bili ubačeni u redove ljotićevaca. List dalje piše da su Ljotićeve jedinice “imale visok moral”, a da je on lično “brinuo o redu u Srbiji” i “osuđivao pogrome Jevreja”. 

"Manipulacija najmlađim čitaocima"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su osudili pisanje časopisa i nazvali ga "najbednijom od svih mogućih medijskih manipulacija - manipulacijom najmlađim čitaocima".

"Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog 'Politikinog zabavnika' koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori", stoji u zajedničkom saopštenju.

Ovim povodom oglasila se i Jevrejska opština Beograd. Oni su glavnom uredniku Zabavnika, Zefirinu Grasiju, poručili da su zbunjeni tekstom o Dimitriju Ljotiću za koga kažu "da nije slučajno (kako se sugeriše u Zabavnikovom tekstu) bio izjednačavan sa nacistima i fašistima".

"Ljotić je bio lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta. Ideologija ovog korpusa je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora. Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941", dodaje se u saopštenju.

Navode da zahtevaju ispravku i izvinjenje i, kako kažu, "da ne kontaminiraju nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima".

Pokušaj "pranja biografija"

Udruženje antifašista Zrenjanina šokirano je "afirmativnim pisanjem Zabavnika o lideru fašističkog pokreta ZBOR iz Drugog svetskog rata Dimitriju Ljotiću". Navode da se u tekstu ne pominju kolaboracija sa okupatorima, zločini nad građanima Srbije, holokaust, masakr Roma i ostali zločini ovog pokreta. 

Ovaj članak brzo se proširio društvenim mrežama i izazvao gnev, zgražavanje i ogorčenost ljudi koji ga nazivaju "prekrajanjem istorije" i "veličanjem izvršilaca terora nad, između ostalog i, srpskim, romskim i jevrejskim narodom".

Podsetimo, Dimitrije Ljotić je bio ministar pravde u Kraljevini Jugoslaviji, advokat i vođa pokreta ZBOR. Otvoreno je sarađivao sa nemačkim okupacionim vlastima tokom okupacije Jugoslavije u ratu. Poginuo je 22. aprila 1945. kada je njegov automobil udario u oštećen most i sleteo u provaliju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online