Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2019.
00:22
N. S. Preradović - Vesti A

Klovnovi sa radnom knjižicom

Iako već decenijama u Srbiji rade mađioničari i bebisiterke, tržište rada će tek sada da prepoznaje ova zanimanja. I žonglerima, zvonarima, programerima kompjuetrskih igrica u radnoj knjižici će biti konačno upisano pravo zanimanje. Od Nove godine u Srbiji je na snazi novi šifrarnik na kome se našlo 3.641 zanimanje.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na novoj listi nisu samo zanimanja koja su i ranije postojala, ali za njih nije postojala šifra, već i ona koja je donelo moderno doba. Tako će se u novom šifrarniku naći disk-džokej, kućne negovateljice-pomoćnice, klovnovi, kobasičari, a od ove godine tržište prepoznaje i estradne imitatore, izvršitelje, javne beležnike... Do usvajanja nove liste šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine. Taj spisak su odavno progutali vreme i promene na tržištu rada.

Tako, programeri na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nisu bili prijavljeni kao programeri, jer šifre za ovo zanimanje nije bilo.
Sociolog Žarko Trebješanin u izjavi za "Vesti" kaže da su na delu nova zanimanja o kojima nismo mogli ni da sanjamo, i to pre svega iz oblasti IT sektora.

- Mislim da će omladina koja se sada školuje imati zanimanja o kojima trenutno ništa ne znamo. Evo, na primer, zanimanja poput daktilografa nestaju - priča dr Trebješanin.
Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, u izjavi za "Vesti" kaže da pravljenje novog šifrarnika deluje malo neozbiljno u situaciji kad zemlja treba da se pozabavi pitanjem ne nestajanja nekih zanimanja nego odliva pojedinih profesija.

- Mnogi beže glavom bez obzira u beli svet. Bolnice vape sa anesteziolozima, ortopedima, medicinskim sestrama i niko ne vodi računa o tome, nego prave šifrarnike! U redu, neka nama klovnova i imitatora, ali ko će da leči ljude po bolnicama - pita se Ranka Savić.

Novi šifrarnik je dobar za statistiku, jer ćemo moći jasnije da izbrojimo koliko programera radi u Srbiji. Dosad to nije bilo lako, pa se radilo samo sa pretpostavkama. Nadležni kažu da je novi šifrarnik usklađen s potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom.

Ova lista koristiće naročito Ministarstvu prosvete, jer će moći da edukuje obrazovne profile za nedostajuća zanimanja. Važan je i zbog prepoznavanja zanimanja na tržištu, što će doprineti tome da građani lakše dođu do posla.

Egzotične profesije

Postavlja se pitanje da li će ljudi znati šta je to estradni imitator, a Žarko Trebješanin kaže da će se u moru novih zanimanja naći i mnoštvo egzotičnih profesija koje će izazvati i smeh. Po njemu, reč je o čistoj deskripciji.
- Imali smo nekad i čoveka koji popravlja kišobrane, pa smo ga jednostavno zvali majstor - priseća se dr Trebješanin.

Nestalo 10.000 zanimanja

U poslednjih desetak godina sa tržišta rada nestalo više od 10.000 zanimanja! Velike tehnološke i ekonomske promene uslovile su novi stil života i sistem vrednosti, pa je samim tim došlo i do pojave novih profesija. Primera radi, krupijei su postojali i do sada, ali su u šifrarnik upisivani kao radnici obezbeđenja ili kontrolori.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online