Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2019.
00:11
Vestionline A

Jača od raka i ledene vode

Jovana Leposavić, 18-godišnja devojka iz Beograda, junak je ovogodišnjeg Bogojavljenja. Na Zemunskom keju u Beogradu, učesnici tradicionalnog plivanja za Bogojavljenski krst, prepustili su da prva do krsta dođe ova devojka koja se izlečila od raka. Od 300 plivača, razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od učesnika nije hteo da uzme krst, već su čekali da stigne Jovana.

Tanjug
Na rukama drugara: Jovana Leposavić

Ona je pobedu posvetila svim prijateljima koji su se lečili od raka, ali i onima koji više nisu živi. Pre četiri godine, ova hrabra devojka teško je obolela, ali je uspela da pobedi opaku bolest i da se vrati sportskom životu.

Humanom i džentlmenskom gestu svedočili su i srpski patrijarh Irinej i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Patrijarh je osvećenom vodom pokropio učesnike, a oni su pre početka plivanja otpevali pesmu kosovskih junaka, kao i himnu Srbije "Bože pravde", dok su otpozdravljali sa "Dogodine u Prizrenu".

Širom Srbije je veliki praznik, koji slavi otkrovljenje Sina Božjeg u Isusu Hristu, obeležen tradicionalnim trkom za Časni krst, kada se pliva tačno 33 metara, kao simbol godina života Isusa Hrista.

Tako je na jezeru Gazivode, nadomak Zubinog Potoka, Mileta Pitulić iz Zvečana, treći put zaredom, prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta u jezeru. Među stotinak učesnika bile su i dve devojke, Milica Čurić iz Kosovske Mitrovice i Milica Ristić iz Grabovca.

- Voda jeste bila hladna, ali naša volja i vera su mnogo jače od hladnoće - poručile su hrabre Milice.

Krst je nakon liturgije i pokropljenja svetom vodicom, porinuo vladika raško-prizrenski Teodosije.
Na Zvorničkom jezeru, u blizini Hidroelektrane Zvornik, do krsta je prvi stigao tridesetogodišnji Saša Jovanović iz Šapca, koji trenutno živi u Sloveniji.

Upkrkos hladnom vremenu, okupio se veliki broj građana.

Prema dugogodišnjoj tradiciji, za Bogojavljenski krst plivalo se i u gradovima Zapadne Srbije. Najveći broj plivača zabeležen je u Čačku, na gradskoj plaži na Zapadnoj Moravi, gde se u hladnoj vodi jedne od tri srpske Morave za prestižno priznanje takmičilo 147 mladića i dve devojke.

Start za početak takmičenja označen je pucnjem iz trešnjevog topa, a stazu je najbrže preplivao Đorđe Luković, devetnaestogodišnji student Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.
Uz blagoslov vladike Mileševske eparhije Atanasija, za Časni krst u Prijepolju plivalo se u vodi hladnog Lima. Do Bogojavljenskog krsta prvi je doplivao 21-godišnji Mihajlo Verulović koji je, kako je rekao, pobedu posvetio srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Na Zlatarskom jezeru, za Časni krst borilo se 15 momaka i jedna devojka, a čast da zaleđeni simbol Hristovog krštenja pobednički podigne pripala je Aleksandru Zečeviću.
Na reci Đetiji u Užicu, od 94 plivača prvi je doplivao Jovan Todorović, maturant Ekonomske škole u Užicu.

Jovana sad bodri druge

Jovana Leposavić se inače bavi fudbalom, što je retkost za devojke u Srbiji, i to kao golman ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda. I sama se pridružila humanitarnim aktivnostima udruženja Uvek sa decom. Nedavno je poklonila kolekciju dresova sportske opreme za aukciju i tim gestom pokazala koliko želi da pomogne drugarima koji se i dalje bore sa opakom bolešću.

Plivale cele porodice

Najmlađi plivač na Zvorničkom jezeru bio je dvanaestogodišnji Srđan Tomić, a među učesnicima su bili i njegova godinu dana starija sestra Ana i otac Milenko (40). Porodično su učestvovali i Lozničani Marija Petrović (38) i njena dva brata Miloje (36) i Nikola (28) inače, sve troje uspešni kik-bokseri.

Zlatnik od predsednika

U Ćupriji je pobedu, među 30 hrabrih plivača koji su snagom volje i vere zaplivali u Velikoj Moravi, odneo dvadesetdvogodišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić. Njemu je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić uručio zlatnik, dar Skupštine opštine.

Sneg na obali, vatra u srcu

Za Časni krst se plivalo i u suvoborskom selu Koštunići kod Gornjeg Milanovca. Nekoliko momaka iz sela, poznatom po razvoju seoskog turizma, obeležilo je Bogojavljenje plivanjem u hladnoj vodi planinske reke Čemernice, a pobednici su svi oni koji su imali dovoljno i fizičke i duhovne snage da uprkos visokom snegu i niskoj temperaturi vode zaplivaju rekom.

Učestvovao i Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je u ovogodišnjem bogojavljenskom kupanju zaronivši u ledenu vodu. Kako je saopšteno iz Kremlja, prvi čovek Rusije je to učinio u jednom hramu u Podmoskovlju.

S broda do cilja

U organizaciji Udruženja pronalazača Soko Savamala, uz podršku Ministarstva odbrane i Gradske opštine Savski venac, na Savskoj promenadi u Beogradu za Časni krst plivali su i pripadnici Ministarstva i Vojske Srbije.

Nakon skoka s rečnog patrolnog broda Jadar u Savu, Danilo Andrijašević prvi je među 16 takmičara preplivao stazu. Njemu je priznanje - pravoslavni krst - uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin. Plivanju za Časni krst prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Tačno u podne, započelo je i tradicionalno plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji, a među 55 učesnika su bili i kadeti Vojne akademije, pripadnici Žandarmerije, Svibora i građanstva.
Prvi do Bogojavljenskog krsta na Adi doplivao je Pavle Dragišić.

Liturgija, pa skok u Vrbas

U mnogim gradovima i mestima širom Republike Srpske takođe se plivalo za Časni krst. U Banjaluci je plivanju prethodila liturgija u Hramu Hrista Spasitelja. Usledila je litija koja se završila na Gradskom mostu, gde je organizovano plivanje za Časni krst.

U Banjaluci je 33 mladića plivalo za Časni krst, a Srđanu Joliću iz ovog grada pripala je čast da podigne krst u hladnom Vrbasu.

Na Trebišnjici pobednik je bio devetnaestogodišnji Nikola Telebak, koji je bio najbrži među 70 takmičara, a nagrađen je zlatnikom.

U Istočnoj Ilidži prva je doplivala Sara Samardžić, a u Derventi, na reci Ukrini Zoran Vidović (20), kome je to šesti put da učestvuje i peti put da trijumfuje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online