Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.01.2019.
08:06
Ž. Marković - Vesti A

Praznik za oči i uši

Na način dostojan velikih muzičkih scena, kao dar svim ljubiteljima dobre vlaške i srpske izvorne pesme i poštovaocima tradicionalnih vrednosti, etno grupa "Marinika", predvođena energičnom i poslu posvećenom Danijelom Marković, umetničkim rukovodiocem i stožerom grupe, predstavila se publici u punom sjaju na samom kraju minule kalendarske godine.

Dragan Trikić Bale
Izvođenje vlaške pesme "Vetar duva"

Devedesetominutni koncert na velikoj sceni Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu priređen je u čast desetog rođendana grupe koja predstavlja spoj mladosti, talenta i energije.

- Grupa postoji i radi od 2008. godine i tokom prošle decenije postala je dobro poznata u regionu i u Evropi. Karakteriše nas istrajnost u negovanju vlaške i srpske izvorne muzike u višeglasnoj obradi, a pevamo i duhovnu muziku. Članice grupe su devojke srednjoškolskog uzrasta i do sada ih je "Marinika" imala 45. Naš sastav se stalno menjao jer je svake godine Negotin napuštalo više devojaka zbog daljeg školovanja ili drugih obaveza. Mnoge od njih su došle u Negotin povodom jubilarnog koncerta i publika je mogla da uživa u glasovima dvadesetak devojaka - ističe Danijela Marković, muzikolog.

U želji da se očuva tradicionalna baština, s posebnim naglaskom na tradiciju negotinskog kraja, Danijela Marković je u dosadašnjem radu sa članicama "Marinike" ostvarila zapažena priznanja na mnogobrojnim nastupima u Srbiji i u inostranstvu:

- Učestvovale smo na etno-festivalima, od Praga 2009, Ohrida dve godine kasnije, zatim na Festivalu posvećenom srpskom stvaralaštvu dijaspore u Beču, 2012. godine, a tokom iste smo nastupile i na Festivalu folklora dijaspore u Beogradu. Ističem Balkan fest u Bugarskoj, 2013. godine kada smo osvojile specijalnu nagradu Best of the Best. Bile smo učesnice manifestacije Krajinski običaji u Negotinu, Festivala Mokranjčevi dani, ali i festivala vlaške muzike "Gergina" u više sezona. Upoznala nas je i publika u Kladovu, Donjem Milanovcu, Brestovačkoj banji, Turnu Severinu u susednoj Rumuniji, u Vranju i još nekim srpskim i gradovima u Austriji.

Dragan Trikić Bale
Danijela Marković sa grupom mladih pevačica

Jubilarni koncert "Marinika" je posvetila svojoj vernoj publici i prijateljima, Negotincima, koji su u velikom broju došli da otprate ovaj pravi mali muzički hepening na isteku stare godine. Sala Doma kulture bila je ispunjena ljubiteljima muzike, koji su aplauzima dali poseban ton ovoj svetkovini.

- "Marinika" je do sada imala i više nastupa na televeziji, u emisijama "Šljivik" i "Šarenica" RTS-a, na RTV Novi Sad i na lokalnim televizijskim stanicama. Imale smo i više samostalnih koncerata. Publika nas uvek lepo prihvata burnim aplauzima odobravanja i podrške. Tada znamo da je naša misija čuvanja tradicionalne muzike uspešna i to nas ohrabruje da idemo dalje - zaključuje Danije Marković.

Iskustvo iz Frankfurta

Danijela Marković, osnivač i dirigent "Marinika" je diplomirani muzički pedagog. U njenoj radnoj muzičkoj biografiji se navodi da je radila kao nastavnik klavira u muzičkoj školi u Nemačkoj. Takođe i da je bila dirigent mešovitog Crkvenog hora "Vasilije Ostroški" pri SPC u Frankfurtu na Majni, u čijem je osnivanju i sama učestvovala.

Prosvetno-pedagoškim radom u Negotinu se bavi od 2003. godine, kao nastavnik muzičke kulture i dirigent mešovitog hora u Negotinskoj gimnaziji i nastavnik uporednog klavira SMŠ "Stevan Mokranjac" u Negotinu. Podjednako uspešno osim "Marinike", kao dirigent, vodi i vokalno-instrumentalni sastav Ajduci, koji je osnovala 2013. Gotovo sve aranžmane piše lično, s puno uspeha.

Dragan Trikić Bale
Cveće za Danijelu

Markovićeva je jedna od četiri dame koje su pre pet godina osnovale Kreativno udruženje NEGO, a u okviru udruženja ona je 2014. godine osnovala međunarodni Vokalni etno-festival mladih - VEF, za sada jedini takmičarski etno-festival takve vrste u Srbiji. Danijela Marković je 2016. ponela nagradu udruženja UMBPS za ostvarene rezultate u radu.

Podrška nastavnika

Veliki doprinos nastupu "Marinike", koja uglavnom peva a kapela, na kojoj je ispevano više od tridesetak pesama, najlepših vlaških i srpskih, dali su instrumentalnom pratnjom odabranih pesama, nastavnici Umetničke škole "Stevan Mokranjac" u Negotinu Danilo Perković, na klaviru i Vladimir Vasiljević, na klarinetu, kao i muzičari Neša Danilović, na kontrabasu i na perkusijama Dejan Anđelović.

Nekoliko solističkih pesama interpretirale su članice grupe: Miljana Bogić, Tamara Paunović, Martina Neziri, Danijela Jaćimović, Milena Marković, najmlađa Marinika, kao simbol podmladka grupe i daljeg očuvanja muzičke tradicije i Danijela Marković, u čijoj je obradi i otpevan veći deo pesama iz programa jubilarnog koncerta.

Saradnja sa SPC

Jubilarnoj proslavi desetogodišnjice postojanja Marinika u Negotinu prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Ne čudi, budući da "Marinika" sarađuje sa SPC i Timočkom eparhijom, koja je 2011. godine izdala nosač zvuka, sa 12 obrada izvornih vlaških pesama.
 

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Džez na fruli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online