Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.01.2019.
19:55
D. Nikolić - Vesti A

Suveniri od puževe kućice

Saša Nikodijević iz Stenjevca kod Despotovca svaka tri meseca odlazi u Švedsku da bi zaradio novac za studije sina Stefana, koji u Novom Sadu studira Fakultet tehničkih nauka, smer animacija u inženjerstvu. Radi limariju i farba brodove u jednoj firmi u Stokholmu.

D.Nikolić
Etno-izložba od starih predmeta: Ljubinka Nikodijević

Njegova supruga Ljubinka povremeno odlazi kod njega u posetu, a održava i cveće u dvorištu vlasnice kuće u kojoj Saša stanuje, pa mu ona smanji kiriju.

- U Švedskoj jeste lepši život, ali mi smo u godinama kada se ne "prave papiri". Ja sam četiri godine radila u Beču, ali sam morala da se vratim u zavičaj, jer baka Biserka i deda Stevan, koji su me čuvali, nisu mogli da brinu o sebi. Moj prvi suprug nije želeo da se vrati sa mnom, pa sam povela tada dvogodišnju kćerku Anitu. Ona je s 15 godina sama otišla u Diseldorf u Nemačkoj, gde i danas živi i radi kao konobarica - kaže Ljubinka.

Njena interesovanja nisu se zaustavila na seoskom turizmu. Ova vredna i kreativna 57-godišnjakinja veze, tka i izrađuje zanimljive suvenire. Na Beljanici sakuplja prazne kućice od puževa i razne insekte, pa od njih pravi detalje na suvenirima. Čuvarkuću, na primer, zasadi u puževu kućicu, koju zalepi na kamen s vodopada Prskalo, koji ne lomi, već pokupi ono što u proleće opadne s njega posle mraza. Obožava kada nađe uginulog jelenka, kojim takođe ukrašava suvenire.

Ljubinka kaže da su u njihovom kraju bake nekada otkidale rogove jelenka, a potom ga ušivale za bebinu kapu. Verovalo se da svako ko pogleda u bebu vidi rogove i da tako ne može da urekne dete.

Ljubinka je u svom podrumu napravila i etno-izložbu, koju čine predmeti stari stotinak godina. Tu su gotovo zaboravljene stvari, kao što su nožnice, svrdlo, naćve, obramica, češagija, ručna krunjača za kukuruz...

- Posetiocima mogu da objasnim svrhu svih predmeta. Danas ljudi ne znaju da se, na primer, u zastrugu nosio sir radnicima na njivi, a da je lampa zurka, koja je u obliku levka iz koga viri fitilj, dobila naziv po tome što je loše svetlela, odnosno zurila - veli Ljubinka.

Apartman sa četiri zvezdice

Pošto ima dosta slobodnog vremena, Ljubinka je pre nekoliko godina registrovala apartman za seoski turizam s četiri zvezdice u sklopu kuće, ali s odvojenim ulazom. Da bi se razlikovala od drugih, osim domaće hrane, u ponudi su i degustacija vina i konjaka, koje proizvode u Vinariji Despot, porodičnoj firmi, koja je jedina registrovana vinarija u ovom kraju posle Drugog svetskog rata. Brendirani konjak Zlatni zmaj proizvode po staroj francuskoj tehnologiji.

Ljubinka zainteresovane goste vodi da beru pečurke i lekovito bilje, a kada pravi zanimljive poslastice, poput meda od maslačka, gosti mogu da prisustvuju, ali i da ih sami prave.
- U potesu Faca, u srcu planine Beljanica, imamo kamp kućicu i letnjikovac. Pošto su gosti pokazali veliko interesovanje za taj predeo, planiramo da napravimo vikendicu s nekoliko apartmana. Da bismo spravljali jela na otvorenom, Saša je iz Švedske doneo grnčariju Hogenes, koju čine posude od 200 grama do 12 kilograma - dodaje naša sagovornica.

Kecelja iz 1922.

D. Nikolić
 

Ljubinka je sačuvala i mnogo bakinih i dekinih stvari, koje su takođe stare čitav vek. Naročito narodnu nošnju. Najstarija, sto godina, je stara kecelja vezena svilom i težana košulja iz 1922. godine.

- Sačuvala sam i suknje šarenku i izlevku, koje su se oblačile u posebnim prilikama. Sklonost ka čuvanju tih stvari verovatno mi je usadila baka, jer je čuvala sve, pošto nije imala puno. Imam i stari šifonjer, kredenac i drugi nameštaj i jednog dana ću napraviti etno-sobu u kojoj ću sve to da izložim - kaže Ljubinka.

Zlatne ruke Resave

Ambiciozna Stenjevka osnovala i je Udruženje Zlatne ruke Resave, koje ima 31 članicu od 30 do 66 godina. Reč je o ženama koje su uglavnom vezane za kuću, pa većina njih nije odlazila ni do pijace, a sada su veoma aktivne. Opština im je, kroz projekat dala novac, koji su one uložile u obuku za tkanje, pustovanje i zlatovez, a obezbedila im je i besplatnu tezgu na pijaci, na kojoj četvrtkom izlažu svoje rukotvorine.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online