Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.01.2019.
21:35
Vestionline, Tanjug A

Stiže ledeni talas

Prva polovina januara biće hladnija od proseka za ovo doba godine, a u Beogradu će, prema najavama meteorologa, to odudaranje od proseka biti čak do sedam stepeni.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Badnji dan i Božić će biti hladniji nego što je uobičajeno za to doba godine, i to pod snegom, a jutarnje mrazeve osetiće čak i oni na Jadranu, jer će se hladan vazduh sa severa Evrope, preko Panonske nizije, spustiti do mora.

Povremenih snežnih padavina će biti sve do idućeg ponedeljka.

Pravo zimsko vreme, kako navodi Ðorđe Ðurić, meteorolog "Weather2Umbrella", kreće u četvrtak i to u Beogradu i delovima Vojvodine, a proširiće se na ostatak Srbije.

Ðurić je za "Blic" rekao da sutra stiže zahlađenje sa severa zemlje, koje će zahvatiti prvo Beograd i Vojvodinu, oboriti temepraturu ispod nule i doneti povremen sneg.

On će, kako Ðurić kaže, padati povremeno sve do ponedeljka, odnosno drugog dana Božića.

- Ponegde će taj sneg biti praćen severozapadnim vetrom i stvaraće se snežne mećave. Ko kreće na put, trebalo bi da bude oprezan, da ne polazi bez pune zimske opreme - upozorava Ðurić.

Istovremeno, kako dodaje, najmanje padavina biće na krajnjem severu i severozapadu Srbije, a u Negotinskoj krajini biće čak sunčano i suvo.

U Beogradu do 10 cm snega.

- U Beogradu će biti povremeno snega, a biće uslova i za snežni pokrivač od nekoliko centimetra debljine, za vikend do 10 centimetra - kazao je on.

Kako dodaje, Beograd će biti "u minusu" od četvrtka pa sve do kraja nedelje. Jutarnje temeprature, navodi, biće oko -5 stepeni, dok će u najtoplijem delu dana biti -1.

- Za Badnji da najhladnije će biti u planinskim centrima, biće jakog mraza, duvaće severac i padati sneg. Biće i do -10 stepeni - kazao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, za Božić će padati sneg, a temepratura će biti u blagom porastu, do 3 stepena.

Posle Božića sledi kratko razvedravanje što će, rekao je Ðurić, jutarnje temeprature vazduha oboriti na - 10 stepeni i niže, a biće jaki mrazevi. 

- Najviše dnevne temeprature kretale bi se oko nule, a potom sledi malo ''otopljenje'', odnosno živa na termometrima će preko nule i preći u plus. U većem delu prve polovine januara biće hladnije od proseka za ovo doba godine. Za Beograd, na primer, prosek je od -1 do pet stepeni, a imaćemo i -5 Celzijusovih - naveo je on.

Za Badnji dan i Božić biće nam hladnije za 5 do 7 stepeni, u proseku, naveo je on, dodajući da je zanimljivo što će mrazeve imati i ljudi na obali Jadrana jer će se hladnoća spustiti i do obale.

Kako objašnjava, "krivci" za zahlađenje su snažan anticiklon nad Britanskim ostrvima i serija ciklona koji će se kretati sa juga Mediterana, preko Egejskog do Crnog mora, pa na istok Evrope.

- U takvoj situaciji Srbija će se nalaziti u ''sendviču'' ta dva sistema i imaćemo konstantan priliv hladne vazdušne mase sa severa Evrope - naveo je Ðurić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online