Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.01.2019.
00:55
Đ. Janković - Vesti A

Sjaj Srbije do Teksasa

U Ameriku je otišla kao 15-godišnja devojčica, a preko društvenih mreža neumorno je predstavlja lepote otadžbine.

Đ. Janković
Dona voli i da je fotografišu

"Loznica i Lozničani" naziv je izložbe fotografija koju je Dona Petrović priredila u holu Vukovog doma kulture. Stigla je iz Hjustona (SAD) u Loznicu i ovo joj je prva samostalna izložba u Srbiji, dok ih je sa one strane "bare", kako kaže, priredila već dosta. Ona je i administratorka Fejsbuk stranice Svetla Srbije koju je pokrenula pre nekoliko godina sa željom da poveže ljude koji ne žive u Srbiji da bolje upoznaju našu zemlju, a da oni koji su otišli iz nje ne zaborave odakle su pošli u beli svet.

Doni je baza na Kamenoj Gori, u prijepoljskoj opštini, gde ima kuću i odatle putuje po zemlji Srbiji, a veoma često boravi u lozničkom kraju. Gde god krene ne odvaja se od fotoaparata i neumorno objektivom hvata sve oko sebe, najčešće ljude i prirodu.

Đ. Janković
Postavka "Loznica i Lozničani" izazvala veliko interesovanje

- Drago mi je što prvu izložbu imam baš u Loznici, gradu u kome sam upoznala toliko dobrih ljudi. Nameravam to da učinim u Prijepolju i Smederevu, a možda i u još nekoliko mesta. Motivi su mi najčešće naše prirodne lepote i ljudi, naročito sa sela, to su naši poslednji Mohikanci i kad njih ne bude ona neće biti ista. Na Kamenoj Gori ima divnih ljudi, a odlikuje ih dugovečnost po čemu je taj kraj poznat - kaže Dina koja je od 2014. i katastrofalnih poplava počela češće da dolazi u ovaj deo Srbije.

Tada je preko prijatelja iz lozničkog kraja dobila fotografije posledica poplava u Donjoj Trešnjici kod Malog Zvornika, objavila ih na strani Svetla Srbije i organizovala slanje pomoći. Dona je Srbiju napustila pre više od 40 godina kao petnaestogodišnja devojčica, ali nije nikada zaboravila ko je i odakle potiče. Ponosno kaže da njena deca i svi unuci, koji su rođeni i žive u Americi, govore srpski, i da se trudila da ne zaborave svoj maternji jezik, ko su i odakle su što se mnogima, nažalost, dešava.

Drago joj je i što se njena stranica Svetla Srbije našla među ovogodišnjim dobitnicima priznanja Turističke organizacije grada Loznice u akciji Turistička patrola, koja odnedavno ima više od 10.000 članova, i putem društvenih mreža promoviše lepote Srbije i lozničkog kraja. Dona o Srbiji uvek misli pozitivno, veruje da dolaze bolji dani, da ništa nije večno i sigurno moraju proći nemaština, siromaštvo i sve nevolje.

Nastaviće da putuje po Srbiji, a najčešće je pored Loznice i Kamene Gore u Beogradu i Smederevu, fotografiše i preko Svetla Srbije upoznaje svet sa lepotama i ljudima kakvih nigde nema.

Drina odnosi sve muke

- Moja poslednja ekskurzija pre odlaska u Ameriku, u osmom razredu, bila je baš u ovom kraju, posetili smo Loznicu, Banju Koviljaču i Tršić. Život je hteo da ovde kasnije steknem prijatelje pa sada često dolazim. Loznica me je baš oduševila, ljudi su ovde nekako pozitivni, imaju nadu, nasmejani su dok u mom Smederevu, koje je bilo prelepo, nije baš tako. Možda je ovde sve lepo zbog Drine, ona kao da odnosi sve muke - kaže Dona koja će 2019. dočekati sa prijateljima na Kamenoj Gori, ali će Srpsku novu godinu proslaviti u Loznici.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online