Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.01.2019.
00:45
B. Đokić - Vesti A

Pedofili vrebaju žrtve: Monstrumi bez granica

Sa razvojem aplikacija za dopisivanje i društvenih mreža, seksualni predatori koji su do tada vrebali plen u mraku, počeli su da izlaze na "svetlo" i koriste slabo kontrolisani svet komunikacija kako bi ispunjavali svoje perverzne želje. Internet pedofili razmenjuju slike i snimke seksualnog zlostavljanja maloletnika ili snimaju ih u eksplicitnim pozama.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo je postalo unosan posao i za kriminalne organizacije i pojedince.

- Zabluda je da se na internetu razmenom snimaka dece bave samo pedofili. Većina onih koje smo uhapsili nemaju takve sklonosti, ali znaju da pedofili plaćaju velike pare za snimke seksa sa decom, njihove nage fotografije, te takve snimke sakupljaju i prodaju. Mi ih sve lovimo - kažu za "Vesti" iz srpske policije.

Velike svetske policije sarađuju u lovu na internet predatore. Rezultati su ozbiljni, ali opet nedovoljni. Kazne u većini zemalja nisu drakonske, pogotovo za one koji se bave preprodajom snimaka. Sa druge strane za manijake koji siluju decu i te snimke postavljaju na internet, konsekvence su drastične.

Zahvaljujući saradnji policija Srbije i Nemačke uhapšeni su Nikola M. (34) iz Beograda i Laslo B. (25) iz Kikinde zbog prodaje pedofilskih snimaka. Prilikom razbijanja grupe u Nemačkoj, na njihovim kompjuterima nađeni su snimci dobavljeni preko servera iz Srbije. Nemački policajci uspeli su da upadnu u kompjutere saučesnika iz Srbije i skinu materijal koji su imali na njima. Obavestili su o tome kolege iz Srbije, koji su uspeli da otkriju lokaciju na kojima se nalaze ovi manijaci.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dragan Jovanović iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala kaže da se s posebnom pažnjom bore protiv ove pošasti.

- U borbi protiv internet pedofilije u svetu koriste se razni načini. Najčešća je upotreba agenta-provokatora koji se predstavlja kao osoba zainteresovana za snimke seksualnog iskorišćavanja dece i tako razotkriva čitavu mrežu - kaže Jovanović za "Vesti".

Odeljenje za visokotehnološki kriminal SBPOK je vrlo iskusno i uspešno u hvatanju pedofila. Iako zbog manjka tehnoloških kapaciteta nisu toliko uspešni kao američki FBI ili britanske, nemačke službe, sa kojima sarađuju i srpski sajber policajci imali su velikih uspeha. Tako su pre nekoliko godina američkim kolegama pomogli da uhapse sveštenika pedofila u SAD.

- Robert Kevin Karlino, protestantski sveštenik zadužen za mlade u crkvi Božjeg okupljanja u Malagi u Nju Džerziju u SAD, uhapšen je uz pomoć informacija koje je dobavila srpska policija i prosledila američkom FBI. Operativci MUP-a Srbije vodili su istragu protiv osobe u Srbiji koji je na kompjutere širom sveta slao kompjuterski virus "Poison Ivdž". Uz pomoć ovog virusa on je mogao korisnicima da uđe u računar i skida im šifre, pin kodove i lične podatke, kako bi uz njihovu pomoć uzimao novac sa njihovih računa - objasnili su nam tada sagovornici iz MUP-a Srbije.

On je poslao između ostalog i kompjuterski virus "Karlinu".

- Kada je ušao u njegov kompjuter u Nju Džerziju video je slike gole dece i drugi pedofilski materijal. Samo deo tih slika skinuo je sa tog računara i pohranio u svoj. Kada smo mi, vodeći istragu o ovoj finansijskoj mahinaciji, upali u njegov računar, imali smo šta da vidimo. Slike su bile užasne. Deca od devet godina u različitim pozama i ostali perverzni snimci.

Kada su pregledali materijal, preko nadimaka osoba u komunikaciji sa "Karlinom", srpski policajci shvatili su da je reč o opasnoj pedofilskoj mreži od oko 70 osoba širom sveta. Odmah je pozvan predstavnik američkog FBI za Zapadni Balkan, posle čega je iz SAD došao specijalni agent američkog Federalnog istražnog biroa da preuzme podatke.

- Na osnovu slika i materijala koje smo prikupili, sudija u SAD izdao je nalog za elektronski nadzor "Karlina". Posle nešto više od mesec dana praćenja, on je i uhapšen, te osuđen na višegodišnju robiju - kažu u srpskoj policiji.

Kriminalci postavljaju klopke

Glavni junak jedne od najpoznatijih afera u Srbiji je Jugoslav Stefanović. On ne samo da je rasturao dečje pornografske snimke već je priznao i da je napastvovao i maloletne komšinice. Uhvaćen je zahvaljujući dojavi FBI, čijem tajnom agentu su preko interneta nuđeni snimci na prodaju.

- Imali smo slučaj maloletnog mladića iz jednog grada u Srbiji, koji je preko Skajpa upoznao devojku. Dopisivali su se i onda dogovorili da se gledaju uživo i skidaju, izvodeći seksualni ples. To su oboje i učinili. Ono što taj mladić nije znao, jeste da ta "devojka" nije ni postojala. On se dopisivao sa kriminalcima, koji su kada je trebalo uživo da se vide angažovali glumicu, koja izgleda mladoliko kako bi izvela ples, a ovog mladića golog snimali i te snimke prodavali pedofilima na internetu - ispričali su u srpskoj policiji za "Vesti".

Terali devojčice da se tuširaju goli

Različiti su načini kako decu zloupotrebljavaju da bi se na njima zarađivalo. Tako je pre dve godine dvoje državljana Austrije Karl G. (49) i Brigit S. (37), poreklom iz Srbije, uhapšeno u Bačkom Petrovom Selu. Oni su romske devojčice stare od 11 do 14 godina iz ovog bačkog mesta za novac snimali, a te snimke prodavali preko interneta.

- Njih dvoje je došlo u Bačko Petrovo Selo i nalazilo romske devojčice kojima su za novac nudili da ih slikaju. Ukoliko bi devojčice pristale, oni bi ih snimali u njihovoj kući u ovom mestu, kako se tuširaju gole, igraju, valjaju nage po krevetu. Potom su napravili sajt na kom su nudili ove fotografije, sve sa galerijom, da mogu pedofili da izaberu koju će od devojaka da gledaju, a ulaz na sajt su naplaćivali - ispričali su za "Vesti" u MUP Srbije.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online