Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.12.2018.
08:11
D. N. Petrović - Vesti A

Trbušni ples okupio Balkan

Na Kopaoniku je u organizaciji srpsko-turske kompanije Sarimsakli festivali održan četvrti internacionalni festival orijentalnog (kod nas popularno nazvanog trbušnog) plesa koji je okupio 22 plesačice iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Albanije, Bosne, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

D. N. Petrović
Igra u krvi: Učesnice festivala

Publika u kojoj je bilo mnogo Rusa, Nemaca, Francuza, Italijana i drugih stranaca dva dana je uživala u predivnoj igri devojaka koje su, kako su uglavnom isticale, na Kopaonik došle da promovišu ovu planinu i ples koji im je od detinjstva u krvi.

Žiri je bio na muci kako da izabere najbolju. Na kraju je priznao da je to nemoguće, pa je festival ove godine završen bez pobednika uz obrazloženje da su "sve pobedile".

- Plešem od malih nogu, mnogi imaju predrasude prema ovo vrsti umetnosti, ali sve više mladih devojaka, sa celog Balkana, žele da se bave orijentalnim plesom i presrećna sam zbog toga.

Reč je o jednoj lepoj veštini koja posebno ističe ženstvenost. Festival na Kopaoniku veliki je doprinos promociji ove vrste plesa, ali i ovdašnjeg predivnog ski-centra. Biće mi drago ako smo svojom igrom dale bar mali doprinos ujedinjenju Juge i promociji Kopaonika od Vardara pa do Triglava - ističe Tamara Stojanova iz Skoplja.

D. N. Petrović
Devojke oduševile strance

Devojke su svojim pokretima pokazale tugu, radost, ljubav, sreću... Nažalost, nismo imali nijednu finalistkinju iz ovog dela Srbije, jer je konkurencija bila svetska, ali biće ih, nadam se, već iduće godine, jer će festival nastaviti da živi - kaže Besim Biberović, organizator festivala.

On je i direktor Turističke agencije Znak iz Novog Pazara koja u Turskoj, u Sarimsakliju na Egeju, organizuje i veliki festival folklora i svake godine okupi po dvadesetak kulturno-umetničkih društava iz bivše Jugoslavije.

- Ovim festivalom želeli smo da Balkanu i Evropi skrenemo pažnju na lepote ovog dela Srbije, ali i na lepotu naše igre, pesme i mlade populacije Srbije. Učesnice festivala biće promoterke Kopaonika širom Balkana, napravićemo odlične promotivne filmove koji će obići svet. Poseban uspeh očekujemo u arapskim zemljama gde je orijentalni ples igra svih igara - ističe Biberović, koji povezuje pokidane niti na Balkanu i kulturnim manifestacijama povezuje Srbiju i Tursku.

D. N. Petrović
Brisanje granica: Predstavnice Hrvatske i Makedonije

Ponosiće se i Split

- Učestvovala sam na nekoliko sličnih festivala u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj, sa zadovoljstvom sam došla na Kopaonik da ovdašnjoj publici pokažem šta znam i koliko mogu. Srećna sam što je sve bilo prepuno i što je u publici bilo puno Beograđana, Nišlija i Novosađana koji su došli samo zbog nas. Ljubitelji orijentalnog plesa iz Srbije više ne moraju da putuju u Tursku, Egipat ili Tunis, orijentalni ples na velika vrata stiže u Srbiju i na ceo Balkan, imaću šta da pričam i pokažem mojima u Hrvatskoj - kaže Marija Elena Vukić iz Splita.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online