Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.12.2018.
00:10
Z. Vicelarević - Z. Mirković A

Radost na Nikoljdan

Zna se da 19. decembra pola Srba slavi, a druga polovine ide u goste. Tako je bilo i ove godine. Sveti Nikola Čudotvorac Mirlikijski, zaštitnik siromašnih, dece i mornara, svetitelj koji je dobročinstva činio tajno, skriven od bilo čijih pogleda, proslavljen je širom planete. Hramovi su bili tesni da prime Srbe koji su na osvećenje doneli kolač, žito i sveću.

Z. Vicelarević i Z. Mirković
Više od svetkovine: Pričešće najmlađih u hramu u Beču

Kroz hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu je tokom jutra prošlo više od 200 svečara sa slavskim kolačima, koje je otac Simon Turkić osveštao i prelomio sa domaćinima. Dušan i Mladen Vranić kažu da čuvaju običaje predaka.

- Očekujemo dvadesetak gostiju, što prijatelja, kumova i tako dalje. Slavim od 1999. otkad mi je otac Milan predao našu porodičnu slavu. On je nasledio od svog oca, meni predao ovu zimsku slavu, a on se vratio u Kraljevo, odakle smo poreklom i tamo je nastavio da slavi letnjeg Svetog Nikolu, 22. maja, sve dok nije pre dve godine preminuo - kaže Dušan Vranić.

Sava Bukinac Svetog Nikolu slavi duže od šest decenija, otkad zna za sebe, a njegova porodica ko zna koliko pre toga:

- Nasledio sam posle očeve smrti slavu, a evo sada prenosim i na decu, odnosno, na sina Strahinju.

Strahinja Bukinac nastavlja:

Z. Vicelarević i Z. Mirković
Otac Simon Turkić osveštava kolače u Frankfurtu

- Jednog dana će ovu tradiciju naslediti moj sin Pavle. Slavimo u krugu porodice sa prijateljima. Mi nismo postili, ali je mama Biljana postila i pripremila je posnu slavu.
Nenad Bukvički veli da je slavu nasledio od oca Zorana:

- U goste su mi došla braća od stričeva iz Srbije, Zoran i Nikola. Mi smo tri brata od tri brata. Ja sam Zoranov sin, Zoran je sin Savin, a Nikola je Milanov sin, samo da se zna. Inače, svi slavimo Svetog Nikolu, a ove godine to radimo kod mene u Noj Izenburgu. Pripremili smo ribu u neograničenim količinama.

Z. Vicelarević i Z. Mirković
Nenad, Zoran i Nikola Bukvički

I srpske crkve u Beču bile su prepune vernika koji su došli da osveštaju slavski kolač. U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Drugom bečkom okrugu postavljen je dugački sto na koji su domaćini stavljali kolače i žito. Slaviša Nikolić je slavu preuzeo od oca:
- Najpre dođemo u crkvu, a potom idemo kući na ručak. Tokom popodneva nam dolaze gosti koji se smenjuju do kasno u noć.

U hramu je bilo i dosta vernika koji su došli da se pričeste na veliki praznik.

Deda, sin i unuk

Z. Vicelarević i Z. Mirković
Tri generacije Dragojevića

Tri generacije Dragojevića je osveštalo slavski kolač u Frankfurtu.
- Najstariji Dragojević je moj otac Ratko, a tu je i moj sin Damjan. Rodom smo iz Banjaluke, a živimo u Ofenbahu. Slavili smo ranije u Banjaluci, a tradiciju smo nastavili i u Nemačkoj - kaže Dalibor.

- Ja ću da preuzmem slavu od moga tate i biću ponosan. Jutros sam dobio poklon od Svetog Nikole jer sam bio dobar. Dobio sam jednu kuglu koja svetli i mnogo sam se obradovao - ističe Damjan.

Vučić u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obeležio svoju krsnu slavu Sveti Nikola u pravoslavnoj crkvi u parohiji Svetog Save. Upalio je sveću zajedno sa svešetnikom, ocem Jakovom. U ovom gradu je bio na zajedničkom ručku zapadnobalkanskih lidera u organizaciji šefice diplomatije EU Federike Mogerini.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online