Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.12.2018.
00:22
D. Nikolić A

Vozići po evropskoj meri

Iako automehaničar Milan Vujičić Klića iz Glogovca nadomak Jagodine, vlasnik radionice za održavanje poljoprivrednih mašina i kamiona Remont Glogovac, iduće godine obeležava četiri decenije radnog staža, postao je poznat tek kada je počeo da proizvodi turističke voziće. Do sada ih je napravio tridesetak, a vozić koji je lane uradio za Korčulu prvi je po evropskim standardima. Vujičić je jedini u bivšoj Jugoslaviji i jedan od pet proizvođača turističkih vozića u Evropi koji mogu da se koriste u javnom saobraćaju.

D. Nikolić
Zlatne ruke: Milan Vujičić

- Najbitnije je da sam pretprošle godine dobio licencu za rad po evropskim standardima, tako da mogu da izrađujem voziće za zemlje Evropske unije. Vozić za turiste na Korčuli, na primer, jači je i sigurniji, obe osovine su mu okretljive, pa može da se okrene na prostoru od desetak metara. Osovine, točkovi i felne su nemački, a okretnice italijanske - kaže Vujičić za "Vesti".

Iz njegove radionice upravo je izašao vozić za Virpazar, odnosno Sutorman, koji će turiste voziti od Virpazara do Bara, kroz stari tunel, i u okolini Skadarskog jezera. Reč je o klasičnom "ćiri", koji se od ostalih turističkih vozića koje je pravio razlikuje po enterijeru i obliku. Zatvorenog je tipa, a vagoni i lokomotiva su zastakljeni. Klupe u vagonima su od drveta, kao pre 100 godina, lokomotiva je ista kakvu je imao stari "ćira". Njega je mnogo teže napraviti, pa mu je trebalo 40 radnih dana.

- Kad je reč o klasičnim vozićima, pravim ih s dva ili tri vagona, svi imaju ozvučenje da bi vodič mogao turistima da priča o destinacijama kojima prolaze, a neki imaju i posebno mesto za turističkog vodiča. Vučno vozilo ima traktorski pogon. Ranije sam ga izrađivao od delova traktora 539 koji je proizvodio IMT, potom sam koristio indijske traktore, ali sam prešao na kineske "ito" traktore, koji jedini na našem tržištu imaju "evro tri" motor. Vagone pravim ručno, sa sinom Zvezdanom i Darkom Ljubisavljevićem, a po potrebi angažujem dodatne radnike - dodaje Vujičić.

D. Nikolić
Klupe napravljene od drveta

Naš sagovornik bi do kraja godine trebalo da sklopi ugovor s Cetinjem za proizvodnju dva vozića za Mauzolej na Lovćenu, tako da gotovo ne postoji turistička destinacija u bivšoj Jugoslaviji kojom ne "jezde" njegovi vozići.

- Svaki vozić svojstven je na svoj način. I svaki mi je drag. Obično utrošim oko tri tone materijala. Svaki ugrađeni deo mora da bude originalan, a atestirana mora da bude čak i nitna kojom se zakiva lim - veli Vujičić.

On je počeo i da reparira voziće. Trenutno reparira voziće za Rijeku i Mali Lošinj, a radi i za Banoviće. Na njihovim šasijama, koje su, veli, mnogo stabilnije i sigurnije nego one koje se rade na primorju, ugrađuju karoserije naručioca. Pošto će naredne godine napuniti 40 godina radnog staža, Vujičić će radionicu predati sinu Zvezdanu, a san mu je, kaže, da radi turističke voziće za inostranstvo, jer bi ostvario mnogo veću zaradu.

D. Nikolić
Napravio tridesetak vozova

Kćerka živi u Švajcarskoj

Milan ne brine za kćerku Zvezdanu, jer živi u Veveju pored Ženevskog jezera sa suprugom Dejanom i kćerkama Sofijom i Sarom. Ona radi kao spremačica u jednoj školi, a zet na montaži aluminijumske stolarije.
- Teško mi je što su daleko, ali volim što su u inostranstvu. Da su ostali ovde, ne bi mogli ništa da steknu - iskren je Vujičić.

Bogato iskustvo

Vujičić je po zanimanju automehaničar. Radio je u novosadskom Novograpu, na gradilištu u Velikom Popoviću, na održavanju auto-baza firme Velmortrans u Ćupriji, a 1980. godine zaposlio se u AIK-u. Od 1993. do 1999. godine radio je u Agroživu. Potom je otvorio radionicu za održavanje poljoprivrednih mašina i kamiona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online