Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.12.2018.
12:10
D. Dekić - Vesti A

Noćno bdenje u Skupštini

Ovo je početak otpora u Skupštini Srbije protiv nasilja vladajuće većine, reči su kojima su poslanici opozicije u Skupštini Srbije objasnili besanu noć u skupštinskom holu između četvrtka i petka, iskazujući nezadovoljstvo što vladajuća većina drugu godinu zaredom usvaja državni budžet, ne dozvoljavajući im da obrazlože podnete amandmane.

V. Sekulić
Upropašćen parlamentarizam: Poslanici na konferenciji za novinare

Novinarima su se tokom noći obraćali sedam puta na svakih par sati, pa im se na licu video umor i neispavanost. Međutim, ističu da su tako pokušali da upoznaju javnost i 850.000 građana koji su im dali poverenje na izborima, sa svojim radom i dignu glas protiv "verbalnog i fizičkog nasilja nad zakonom i pravdom". Na konferenciji za novinare u petak su od predsednice parlamenta Maje Gojković zatražili kolegijum na kojem bi se, prema rečima poslanice Pokreta centra Tatjane Macure, šefovi poslaničkih grupa dogovorili o daljem radu u civilizovanoj atmosferi.

- Besmisleno je da poslanici vladajuće koalicije troše vreme za rad podnoseći amandmane, od kojih potom odustaju - kazala je ona.
Nešto je krenulo da se dešava, poruka je šefa poslaničkog kluba Dveri Boška Obradovića koji je najavio da će "prirodni nastavak tog bunta u parlamentu biti ulični građanski bunt protiv nakaradne vlasti" u centru Beograda u subotu. On je odbacio spekulacije da će to biti nasilni protesti, navodeći da se opozicija upravo bori protiv nasilja i da ako bude nekih problema na okupljanju, krivac će biti vlast.

- Drugu godinu zaredom nam ne daju da govorimo o budžetu i zato smo krenuli da nenasilnim metodama iskažemo otpor. Najvažnije je da je opozicija stala rame uz rame - rekao je Goran Ćirić, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke. On je dodao da je ubistvo jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića bilo proizvod nasilja i medijske kampanje protiv njega i istakao da se mora sprečiti svaka nova žrtva, sa koje god je ona političke strane.

Da vladajuća većina generiše mržnju i da huška protiv onih koji ne misle isto, poručila je i samostalna poslanica Marinika Tepić. Ona je pozdravila slogu opozicije.

Predstavnici opoziconih partija su se, prema rečima Marka Đurišića, poslanika Socijaldemokratske stranke, okupili u borbi za normalnu i pristojnu Srbiju.

Poslanik Đorđe Vukadinović je naveo da "režimski mediji" pokušavaju da povežu protest opozicije sa Prištinom.

- Pokušavaju da nam pripišu nameru da destabilizujemo vlast, a mi se borimo za pravo da iznesemo stavove - rekao je on.

Građani predlažu bojkot

- Sa društvenih mreža su nas građani pozvali da napustimo parlament, ali ako bismo mi to učinili, ostala bi formalna opozicija koja pruža neformalnu podršku vlasti - kazala je Macura, aludirajući na radikale, ali i na poslanike LDP Čedomira Jovanovića i LSV Nenada Čanka koji se nisu pojavili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Paralelni parlament

Boško Obradović za "Vesti" kaže da je noć proveo u holu gde su se poslanici stalno obraćali novinarima. Objašnjava da mu nije bilo teško.

- Nikad gora atmosfera u Skupštini. Upropašćen je parlamentarizam. Maja Gojković, od koje su bili bolji svi predsednici parlamenta, morala bi da podnese ostavku - kazao je Obradović.
Nisu važni lični životi poslanika, nadovezala se poslanica DS Gordana Čomić koja kaže da nije važno ni da li su i gde su spavali, da li ih je bolela glava, već je samo bitno da su zajedno branili slobodu.

Kako su se snalazili, za "Vesti" je otkrila Marinika Tepić objasnivši da im je rodbina donosila hranu i čistu odeću u Skupštinu, ali da su pripomogli i neki bivši poslanici koji su ih podržali.
- Ovo je samo početak i ako bi nam bila teška jedna noć, šta bi bilio sa našim zahtevima? Naravno, ne posustajemo, držaćemo paralelno skupštinsko zasedanje i imati parlaleni parlament. To je jedini način da kažemo ono što ne možemo u skupštinskoj sali - rekla je Tepić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.12.2018. 12:29
Српска демократија не признаје губитке у мечевима са већином. По целом свету политичке странке не кукумавчу него се боре да повећају број својих бирача.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online