Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.11.2018.
15:00
Ž. Marković - Vesti A

Orah topi i "svekrvino oko"

Manifestacija Timočki dani oraha, posvećena orahu i proizvodima od oraha, okupila je u Vitkovcu, kod Knjaževca, učesnike i posetioce iz celog Zaječarskog okruga. Vitkovčanima su u pohode stigli i gosti iz susedne Bugarske, rekao je za "Vesti" Vlastimir Nikolić, član Organizacionog odbora Timočkih dana oraha.

V.Nikolić
Trošenje orasi: Pobedio Bojko Ivanov iz Bugarske (prvi sleva)

- Ove godine smo imali više od 300 gostiju, što je u odnosu na prošlu sezonu tri puta više zaljubljenika u tradiciju i ovakve manifestacije. Timočke dane oraha je u drugoj sezoni podržala i Opština Knjaževac što nama organizatorima, Mesnoj zajednici Vitkovac i proizvođačima oraha uliva nadu da bi naša smotra uskoro mogla da se uvrsti u kalendar privredno-turističkih manifestacija knjaževačkog kraja - rekao je Nikolić.

Prvog dana manifestacije, vredne domaćice su pravile starinski kolač "svekrvino oko", za koji se recept prenosi sa starijih na mlađe ženske članove u porodici. Za omiljenu poslasticu, neizbežnu u knjaževačkom kraju, kao glavni sastojci koriste se orasi i smokve, a sve ostalo su nijanse koje doprinose kvalitetu.

 

O pobedničkom "oku" je teško izjasniti se jer je svaki kolač ukusan i topi se u ustima, jednoglasno su poručili brojni degustatori slatkiša okupljeni na mestu njegove pripreme. Pa opet, prema njihovom mišljenju, najoriginalniji recept je imala Svetlana Jelenković iz Vitkovca.

Posetioci su tokom dana zastajali i kod štandova sa izloženim slatkim i slanim jelima od oraha. Interesovanje je bilo veliko, a gosti su strpljivo čekali u redu kako bi probali probrane specijalitete. Na štandovima je organizovan i izbor najbolje izložene orahovače, a to priznanje je poneo Vlastimir Nikolić iz Vitkovca.

Zasađen 1936: Orah je svedok istorije i zaštićeno dobro

Zapaženi su bili likeri i rakije sa orasima, pčelinji proizvodi i zimnica sa orasima i drugi specijaliteti iz domaćinstava vrednih proizvođača iz Vitkovca, Minićeva, Petruše, Ošljana, Vrbice, Gornjeg Zuniča, Knjaževca, Zaječara i Belogradčika u susednoj Bugarskoj.

Za muškarce je organizovano nadmetanje u brzom lomljenju, čišćenju i mlevenju oraha, pod nazivom "Takmičenje u trošenje oresi", kako se u knjaževačkom kraju, u žargonu, naziva ovo voće. Pobedu je slavio Bojko Ivanov, gost iz Belogradčika, što je ovoj manifestaciji pružilo status prekogranične.

Najbolja orahovača: Čika Života na štandu porodice Nikolić

Ove godine organizatori manifestacije su gostima predstavili i stari običaj bojenja pređe u ljusci od oraha i tajnu pravljenja domaćeg džema od šipuraka.

Drugog dana manifestacije gosti su obišli zaštićeni i novozasađeni orah u Vitkovcu, kao i najveću plantažu oraha u Minićevu, vlasnika Velje Videnovića.

- Plantaža se prostire na šest hektara. Imam zasađenih 550 stabala, a u planu je da zasadim još 200 kalemljenih sorti oraha koji već rađaju. Ove godine sam ubrao 1.000 kilograma prvog roda. Perspektivna je to proizvodnja, koja najviše zavisi od vremenskih uslova, jer u idealnim može da se dobije od 15 do 20 kilograma voća po orahu. Sama proizvodnja nije preterano zahtevna - kazao je Videnović.

Tomislav Jelenković, diplomirani inženjer poljoprivrede, ističe da je ova manifestacija ispunila očekivanja i najavila neko novo vreme, bar kada je povećanje proizvodnje oraha u pitanju, što bi predstavljalo mogućnost za dodatni razvoj ovog pograničnog dela Srbije. Učesnike i domaćine poslužilo je i vreme, pa je uživanje bilo kompletno i začinjeno bogatim kulturnim programom.

 

Nagrade

Priznanje za najkvalitetniji orah pripalo je Veroljubu Milutinoviću iz Ošljana, a za najveći orah Jovici Aleksiću iz Vitkovca. Za najlepše uređen proglašen je štand Jasmine Antonijević iz Vitkovca, a za najviše izloženih prerađevina od oraha zaslužna je Nada Rakić iz Gornjeg Zuniča, koja je dobila zasluženu nagradu.

Saradnja sa komšijama

Ove godine na Timočkim danima oraha bila je i zvanična delegacija iz bugarskog grada Belogradčika. Time je još jednom potvrđena uspešna saradnja zavičajnih društava "Ždrepče" iz susedne Bugarske (Belogradčik) i ZD Timočana - Torlak iz Minićeva.

Rađa 82 godine

Učesnicima Timočkih dana oraha predstavljen je jedan od najstarijih oraha u knjaževačkom kraju. On se nalazi u dvorištu rodne kuće Vladimira Živkovića Vitka, narodnog heroja, koji ga je zasadio kao student agronomije daleke 1936. godine. Orah pune 82 godine rađa bogato, a meštani su ga zaštitili i čuvaju kao pravu retkost. Orah je i pod zaštitom države, a Vitkovčani prenose još jednu zanimljivost u vezi sa imenom prvoborca iz tog kraja.

 

- Naše mesto se nekada zvalo Kraljevo selo, a već nekoliko decenija Vitkovac, po našem hrabrom meštaninu koji je poginuo u vihoru Drugog svetskog rata - veli Vlastimir Nikolić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online