Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.11.2018.
12:00
blic.rs, Vestionline A

Muk na sceni: Večeras štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu

Odbivši da podnese ostavku, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu bacio rukavicu u lice zaposlenima koji nedeljama traže njegov odlazak, ali i Vladi Srbije koja ga imenuje na tu funkciju.

commons.wikimedia/Photoshooterka
Narodno pozorište u Beogradu

- Ja ostavku podnositi neću, moj mandat je na raspolaganju Vladi Srbije - poručio je juče Savić.

Zbog ovakvog stava upravnika, sindikat Narodnog pozorišta "Singlus", koji je Saviću dao rok da podnese ostavku do utorka 6. novembra u 22 časa, juče je izdao saopštenje u kojem obaveštava javnost da će večeras u 19.45 stupiti u štrajk upozorenja koji će trajati 60 minuta.

- Mi smo upravo čuli, upravnik je rekao da ne želi da da ostavku, a mi ćemo sigurno istrajati u ovoj našoj borbi. To znači da ćemo stupiti u štrajk upozorenja 8. novembra, koji će trajati sat vremena - rekla je glumica Olga Odanović gostujući na TV Prvoj, i dodala da štrajku mogu da se pridruže svi zaposleni, ne samo oni potpisnici sa spiska inicijative "Nije umetnički ćutati" koja je prva pokrenula akciju za smenu Dejana Savića.

Izgleda da je Savić iznervirao i premijerku Srbije Anu Brnabić koja je izjavila da joj je žao što mnogi obraćanjem Vladi za svaki problem žele da skinu odgovornost sa sebe.

- Ne mislim samo na upravnika Narodnog pozorišta, već i na Upravni odbor. Ne možete da kažete - Vlada me je postavila, Vlada neka me smeni, kao što ni UO ne može da kaže - mi ne možemo da rešimo ovu situaciju, pa neka ide nazad, neka je reši Vlada - rekla je Brnabić.

- Verujte, Vlada će rešiti ovaj problem, ali drugi neka se naviknu da, ako pristanu da budu u UO, onda moraju da pristanu na odgovornost koja dolazi sa tom ulogom - istakla je premijerka. 

U Narodnom pozorištu je formiran i štrajkački odbor na čijem čelu se nalazi glumac Darko Tomović, a tu su Vanja Ejdus i Bojan Krivokapić.

U saopštenju o stupanju u štrajk upozorenja traži se hitna i neopoziva ostavka Dejana Savića zbog, između ostalog, "nesavesnog poslovanja kojim je na najgrublji način narušen ugled Narodnog pozorišta". U saopštenju se još i precizira da će se večerašnji štrajk upozorenja sprovesti okupljanjem zaposlenih u foajeu Scene "Raša Plaović" i drugim prostorijama.

Inače, tokom gostovanja glumaca i članova sindikata juče u Jutarnjem programu TV Prve, Savić je imao video uključenje tokom kojeg je pravio svoj šou, ne želeći da odgovara na postavljena pitanja. Čak je u jednom trenutku izvadio slušalice iz ušiju ne želeći da ih sluša.

- Štrajk nije najavljen, on je zakonska kategorija i ne najavljuje se u medijima. Štrajk nije najavljen propisno, ja nemam nikakav problem sa štrajkom ako se striktno pridržavaju zakona - poručio je Savić.

Savić je odbio i da govori o sastanku sa ministrom Vukosavljevićem na kom mu je obećao da će podneti ostavku.

- O razgovorima sa ministrom ja nisam ovlašćen da govorim, on će odlučiti da li će objaviti detalje razgovora ili ne - rekao je Savić.

Olga Odanović: Neću igrati u novim projektima, imam pravo na to

Olga Odanović poručila je da neće više učestvovati ni u jednom novom projektu u Narodnom pozorištu.

- Ja ću mu se sad javno zahvaliti što nam je omogućio da u ovoj 150. sezoni, jubilarnoj, imamo jednu premijeru bez budžeta. Ovo je najuzbudljivija predstava koja će se desiti u našoj jubilarnoj godini. Još jedna stvar, užasno mi je bilo žao što sam učestvovala 1. novembra kad je on objavio da otvara veliku renoviranu scenu, igrala sam u "Gospođi ministarki", igram u toj predstavi 14 godina. Tada nisam mogla da donesem odluku samostalno bez Ivane (Nenadović predsednice sindikata "Singlusa", prim. aut.), ali da sam mogla, ja ne bih učestvovala u tome - rekla je Olga Odanović, i zaključila:

- Neću više učestvovati ni u jednom projektu u Narodnom pozorištu. Imam pravo na to i to je moja sloboda.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2018. 12:36
Штрајк од 60 минута!? Како би било да култуни радници крену у мало дужи штрајк, 10 - 20 година. Да видимо шта ће се десити са Србима без културе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online