Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.11.2018.
16:35
Tanjug, Vestionline A

Pripreme Vojske Srbije za vežbu "Vek pobednika 1918-2018"

Pripadnici Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije pripremaju se na poligonima "Pasuljanske livade" i na Pešteru za predstojeću vežbu "Vek pobednika 1918-2018".

M. Karović
Vojska Srbije (Foto: Arhiva)

Reč je o najvećoj vojnoj vežbi u poslednjih nekoliko godina, koju Vojska Srbije organizuje na 10 lokacija širom Srbije, u slavu i čast srpskih junaka koji su vojevali velike bitke i odlučili ishod Prvog svetskog rata pobedonosnim pohodom od Solunskog fronta do slobode za Srbiju.

Pripadnike vojske su danas obišli ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, koji su se uverili u stepen pripremljenosti pripadnika srpske armije za predstojeću vežbu.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da je na "Pasuljanskim livadama" i na poligonu na Pešteru danas vežbalo više od 3.600 vojnika sa velikim brojem tehnike i vazduhoplova.

- Na ovaj način potvrdili smo našu spremnost za konačno izvođenje vežbe i da možemo da pređemo na viši strategijski nivo - ocenio je ministar, a saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Na poligonu "Pasuljanske livade" pripadnici Treće brigade, u sadejstvu sa RV i PVO realizovali su danas segment vežbe po temi "Borbena grupa u napadu".

Rukovodilac vežbe komandant Treće brigade pukovnik Slađan Stamenković istakao je da je prikaz bio prilika da se sagleda sadejstvo avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, kao i ostalih jedinica koje učestvuju u vežbi.

On je precizirao da su pripadnici Treće brigade, Mešovite artiljerijske brigade, 98. i 204. vazduhoplovne brigade prikazali obučenost u rukovanju najsavremenijim naoružanjem i ostalim sredstvima koja su u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije.

Na Pešterskoj visoravni pripadnici Druge brigade i RV i PVO prikazali su segmente uvežbavanja po temi "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad".

Komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović istakao je da su jedinice te brigade, uz podršku dela jedinica RV i PVO i uz podršku artiljerijskih sredstava Druge brigade, kao i sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, ostvarivale su dejstvo po zamišljenom neprijatelju u prostoru.

- Mogli su da se vide i dejstva lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84 - dodao je general Kuzmanović.

Vežba "Vek pobednika 1918-2018" izvodiće se u realnim uslovima i Vojska Srbije će tokom dva dana, sa oko 8.000 pripadnika na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova prikazati nivo svoje operativne osposobljenosti. 

Tokom vežbe će, kako je planirano, biće utrošeno 103 tone ubojnih sredstava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online