Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.11.2018.
09:32
Đ. Janković - Vesti A

Heroj s Košara dobio ulicu

Branislav Negić, koji je pre 19 i po godina poginuo kao pripadnik Vojske SRJ u rejonu karaule Košare tokom NATO bombardovanja 1999, dobio je ulicu u rodnoj Banji Koviljači. Postavljanju table sa imenom Branislava Negića prisustvovali su njegov otac Milivoje, inicijator ideje zamenik predsednika MZ Radosav Jošić kao i predstavnici Grada Loznice.

Đ. Janković
Ponos i tuga: Milivoje Negić

Negićev otac kaže da ništa ne može da zameni gubitak sina, ali da mu mnogo znači što se na ovakav način čuva sećanje na njegovo delo.

- Moj sin je poginuo na Košarama, njegovi posmrtni ostaci ostali su na Prokletijama gde čuvaju granicu Srbije. Istovremeno sam tužan, tuga je teška, ali se mora izdržati, ali i ponosan na takvog sina koji je bio izuzetno dobar i hrabar mladić. Ovo nam znači jer ostaje sećanje na Branislava i njegovo junaštvo. Ovom ulicom je išao kao dete, ona prolazi pored naše kuće, tuda stalno idemo, i dokle kod mogu koračaću ulicom koja nosi ime moga sina - kazao je Milivoje čvrsto držeći uramljenu fotografiju svoga Branislava.

Inicijativu da ulice dobiju imena poginulih meštana Branislava Negića i Ivice Ivanovića, boraca sa Košara, pokrenuo je pre više od deset godina Radosav Jošić, zamenik predsednika MZ Banja Koviljača, a ona je prošle godine prihvaćena u Skupštini grada. Negić i Ivanović poginuli su 14, odnosno 16. aprila 1999. na Košarama kao pripadnici 125. motorizovane brigade.

Branislav je bio redovan vojnik, posle stupanja u vojsku 10. juna 1998. u Valjevu, prekomandovan je u Kosovsku Mitrovicu u septembru iste godine. Sa saborcima je kao vojnik-strelac odbijao napade albanskih terorista i NATO plaćenika sve do sredine aprila. Kada je poginuo imao je 21 godinu. Ivanović (44) je kao dobrovoljac 1. aprila stupio u VJ na području Kosova i Metohije, da bi 15 dana kasnije poginuo kod karaule Košare.

Odlikovani su Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, a njihova tela nikada nisu pronađena.
Borbe na karauli Košare, na srpsko-albanskoj granici smatraju se jednim od najkrvavijih tokom NATO agresije u kojima su pripadnici Vojske Jugoslavije odoleli napadima višestruko jačeg neprijatelja.

Iduće godine i spomen-obeležja

Milivoje Negić bi voleo i da se ostvari inicijativa Saveta MZ Banja Koviljača da do aprila naredne godine, kada se navršava 20 godina od Branislavljeve pogibije, budu postavljena spomen-obeležja u čast njegovog sina i meštanina Ivice Ivanovića koji je takođe poginuo na Košarama.
Ulica vojnika Branislava Negića je deo puta ka Gučevu, od "Sanatorijuma" do skretanja prema starom banjskom groblju, u dužini od oko dva kilometra, a Ulica vojnika Ivice Ivanovića prva od tri u naselju Georgi Dimitrov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online