Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.10.2018.
11:30
rts.rs, Vestionline A

Efikasnija kontrola saobraćaja uz novu aplikaciju (VIDEO)

"Na putevima u Srbiji ima dovoljno policajaca, ali kontrola treba da bude bolje organizovana i tome će doprineti nova aplikicija za usmeravanje rada", kaže za RTS načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov. Od sledeće godine, brzinu ćemo meriti samo na onim mestima gde je prekoračenje brzine bilo najčešći uzrok nesreća, objašnjava Arsov.

youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Načelnik Saobraćajne policije: Nebojša Arsov

Izmene zakona o bezbednosti saobraćaja stupile su na snagu pre pola godine. Iako podaci policije kažu da nova pravila daju rezultate i da je smanjen broj saobraćajnih nesreća sa poginulima, svakodnevno smo svedoci "crnih vesti" sa srpskih puteva.

Načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov ističe da su policijaci na putevima i danju i noću, ali da je neophodno da kontrola bude bolje organizovana.

- Zbog toga smo u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja izradili aplikaciju koja će služiti za vremensko i prostorno usmeravanje rada policije - rekao je Arsov u Dnevniku RTS-a.

Praktično, to znači da od sledeće godina saobraćajna policija neće meriti brzinu na bilo kojoj deonici, već samo na onim deonicama i u onom vremenskom periodu kada su se dešavale saobraćajne nezgodne gde je prekoračenje brzine bilo uzrok.

Slično će važiti i za kontrolu nepropisnog preticanja.

Arsov napominje da se nesreće ne mogu sprečiti samo reperesivnim merama. Kazne za vožnju u alkoholisanjom stanju su veoma visoke, ali je i pored toga svakog meseca se dogodi 180 nesreća u kojima su učestvovali vozači sa više od 1,2 promila alkohola u krvi.

- Više 60 nesreća mesečno izazovu vozači sa preko dva promila alkohola u krvi - upozorava Arsov.

Kontrola vožnje u alkoholisanom stanju i vezivanja pojaseva neće biti prostorno ni vremenski ograničena.

Veliki problem i dalje predstavlja i to što vozači razgovaraju mobilnim telefonima u toku vožnji - tokom prvih devet meseci ove godine registrovano je čak 36.000 prekršaja. Broj je porastao u odnosu na 2017. godinu iako su novačna kazne povećane.

Statistika pokazuje da se pojasevi više koriste, ali Arsov napominje da se i dalje dešavaju nesreće u kojima su vozači stradali zato što nisu bili vezani.

Pored toga, policija insistira da se pojasevi vezuju i na zadnjem sedištu.

Kada je reč o izmenama pravila u vezi sa auto-školama, Arsov ističe da kandidati neće osetiti nikakve posledice. Ukoliko škola u koju su upisani bude zatvorena, moći će bez problema da nastave obuku u nekoj drugoj školi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online