Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.10.2018.
04:00
O. Đoković - Vesti A

Čudotvornoj ikoni u pohode

Lepa jesen kao stvorena za međusobna druženja naših dijasporaca, pa je tako u organizaciji Udruženja Beli anđeo, grupa od 60 vernika krenula iz Pariza do manastira Lesne i dvorca Žizor. Slađana Stamenović, predsednica Udruženja, ispričala je za "Vesti" da su se članovi okupili u ranim jutarnjim satima da, po pozivu domaćina, krenu na slavu u ruski manastir Lesna.

Vesti
Slika govori više od reči: Srpski izletnici

- Mica, Zorica, Slađa, Radica, Divna, dve Dragice, Latinka, Jelica, Ivanka, Maja, Mirjana Sloba, Sneža, Bisenija, Svetlana, Radica, Lidija, Nena, Marija, Duška, Silvi, Lidija, Ljilja, Dragan, Miroslav i još mnogo ljudi napunilo je Zoranov autobus koji nas je, vesele i uz pesmu, odvezao do manastira. Tamo su nas srdačno dočekale ruske monahinje, a po dosadašnjem običaju na ovakve proslave iz manastira Novi Stjenik kod Despotovca došli su vladika Nektarije i igumanija Efrosinija, svi da proslavimo čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice - ispričala je Slađana.

Uz srdačnu dobrodošlicu manastirsko zvono oglasilo je početak liturgije na kojoj su se članovi Udruženja sa domaćinima pomolili za zdravlje i mir u svetu.

- Proveli smo divno popodne na prelepom manastirskom imanju, a kada je došlo vreme da se krene kući, nikome se od nas nije žurilo. Monahinje su nam za srećan put otpevale pesmu o Kosovu i zajedno smo se fotografisali, a ta grupna fotografija kazuje više od bilo kakvih reči - puna utisaka ispričala je Slađana Stamenović.

Mica Marković, potpredsednica Udruženja, rekla je da je u manastir Lesne, 80 kilometara od Pariza, prvi put otišla pre 12 godina.

- Vodio me tamo suprug Vladimir Vukmirović koji je preminuo 2012. godine. Manastiru sam donela na poklon njegovu knjigu "Nepravde nad svetom (i) Srbijom ili zaborav opasan po život" jer mislim da je knjiga pravo zlato. U Lesnu redovno dolazi i Vladina ćerka Mirjana, ona je najbolji primer moći manastira i čudotvorne ikone, tu je potpuno izlečila svoju bolest. O manastiru mi je pričao prota Nikola iz hrama Sv. Sava. Rekao mi je da je u Prvom svetskom ratu manastir bio preseljen u Srbiju u kojoj je sve bilo uništeno. Oni su nas duhovno održavali, živeli među nama 30 godina dok ih komunizam nije oterao - kazuje Mica Marković.

Ona je dodala da su među gostima bili i Goran Vukić iz Udruženja "Sv. Sava" (Bondi), Dragan Macanović, Dragan Marinković koji ima firmu za prevoz kamionima i, naravno, neizostavni Sloba Šumadinac.

- Koga još da pomenem? Bili su i Donka Crnogorka i Stole Makedonac, Zorica Simić, Slavica Loran i njena prijateljica Dobrila, jedna mlada Maja, Rade fotograf... Posle manastira posetili smo i dvorac Žizor i zaista nam je ovo bio prekrasan i nezaboravan dan - konstatovala je Mica Marković.

Ljubav prema Srbima

Članice Udruženja konstatovale su da u manastiru mnogo vole Srbe.

- Monahinje su za ovu proslavu napravile carsku posnu trpezu, sve se prelivalo od ukusne hrane i raznih specijaliteta. Bila je i litija oko manastira, svi smo celivali čudotvornu ikonu Bogorodice, a monahinje su unele radost u našu dušu. Zaista smo proveli divan i nezaboravan dan - uglas su rekle Slađana i Mica.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online