Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.10.2018.
09:37
rts.rs, Vestionline A

Srbiji nedostaje profesionalnih vozača, sve više penzionera za volanom

U Poslovnom udruženju drumskog saobraćaja Srbije kažu da bi gradski saobraćaj u velikim centrima već sledeće godine mogao biti obustavljen zbog nedostatka vozača. U Srbiji je borba za vozače već počela. Strane agencije organizuju zapošljavanje i dobijanje licenci u Sloveniji i Hrvatskoj gde već radi nekoliko hiljada naših vozača. Mesečno se može zaraditi i po nekoliko sadašnjih plata pa nije ni čudo što naši penzioneri voze autobuse u Beču ili Minhenu i Ljubljani.

pixabay.com
U Srbiji većinu autobusa i kamiona voze penzioneri, a o tome govori podatak da zaposleni u drumskom saobraćaju u proseku imaju 55 godina

Sledeća godina će biti prelomna kažu stručnjaci jer već na proleće naši profeisonalci dobijaju takozvani evropski sertifikat o stručnoj osposobljenosti, koji uz dozvolu boravka automatski znači mogućnost odlaska u neku od zemalja Unije na rad.

Nemačka se sprema da tokom sledeće godine prihvati tri miliona radnika, od čega će više od 30 odsto biti iz saobraćajne struke. Takva seoba radne snage dovešće do boljeg vrednovanja ovog zanimanja na našem tržištu što domaći poslodavci ne mogu da plate i da ostanu konkuretni.

- Uz stalno poskupljenje goriva, koje se tiče i gradskih i međunarodnih prevoznika sigurno je da prostor za plaćanje vozača i radne snage je sve manji. To će sigurno da proizvede problem - smatra Dušan Nikolić iz Udruženja prevoznika u Privrednoj komori Srbije.

Kod nas većinu autobusa i kamiona voze penzioneri, a o tome govori podatak da zaposleni u drumskom saobraćaju u proseku imaju 55 godina, a dešavalo se da po ugovoru o delu budu angažovane i osobe starije od 70 godina.

- Radio sam do 65 godina dok nisam stekao starosnu penziju, nastavio sam odmah u firmi raditi, napravio ugovor sa poslodavcem, moje kolege odalze u Hrvatsku, Sloveniju Nemačku - rekao je Jovica Milanović, vozač u međunarodnom transportu.

U auto-školama kažu da ne mogu da nađu instruktore za C, D i E kategoriju što će dodatno izazvati problem.

- To je već možemo reći kritična situacija, jer instruktora za velike kategorije praktično nema. To je neka stara generacija koja sada obučava, kada oni odu u penziju ne znam ko će obučavati - istakao je Marko Manojlović iz Auto-škole "10 plus".

Vlasnici firmi za prevoz traže da se granica za polaganje za C i E kategoriju spusti na 18 godina a za D i E na 20 godina. Time bi godišnje mogli da dobijemo i do 2.000 mladih vozača. U ceo proces treba da se uključi i Vojska Srbije kroz služenje vojnog roka time bi mogli da dobijemo jos 500 kvalifikovanih vozača godišnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online