Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.09.2018.
18:46
Đ. Barović - Vesti A

Džinovski lavirint za srpsku decu (VIDEO)

Kada se za dve godine obistini potpuno bajkovita zamisao Gorana Srejića iz Kanbere, deca (i oni mladi duhom) uživaće ne samo u najvećem lavirintu u Evropi, već i u najvećem igralištu sa trambolinama, kao i mnogo čemu drugom što će se prvi put videti u Srbiji. Najveća igraonica na otvorenom koja će se prostirati na čak 10.400 kvadratnih metara, nalazi se u Batočini kod Kragujevca, na četiri kilometra od auto-puta, a reporteri "Vesti" proverili su kako napreduju radovi.

V. Sekulić
Radost za mališane: Transformers privlači pažnju

Ako se po jutru dan poznaje, a to je već montiran ogroman Transformers visok deset metara postavljen ispred budućeg restorana i "Kuće Hobita", mališani su već dobili hit zanimaciju.

- Transformers je postavljen nedavno, a kada smo shvatili da deca i roditelji preskaču ogradu, otvorili smo kapije gradilišta, kako bi se slikali ne ugrožavajući sebi život. Ali, deca kao deca, odmah požele i da se prošetaju lavirintom, pa im i to dozvolimo. Najveća gužva je vikendom i ponekad nam ta znatiželja smeta u poslu, ali ne bunimo se - priča 21-godišnji Jovan Biga, šef gradilišta budućeg najvećeg lavirinta i igrališta u Evropi.

Dobrotvor koji drži reč

Goran Srejić sa pet godina odselio se sa roditeljima iz Kragujevca u Australiju, gde danas ima 17 firmi i jedno od najvećih skladišta antikviteta. Kada je započinjao biznis odlučio je da sebi zacrta "spisak ciljeva" u narednih 20 godina, a među njima i želja da uloži milion dolara u dobrotvorne svrhe.

Srejić je na ideju da Srbiji pokloni najveći lavirint u Evropi došao shvativši da deca nemaju ni novca ni odgovarajuću zabavu.

- Kada je pre sedam godina otišao sa suprugom u bioskop zaprepastio se koliko je sala bila prazna, jer je karta skupa za većinu mališana. Zato je odlučio da im ponudi nešto što će biti prijemčivo za svačiji džep. On neće imati od ovog kompleksa ni dinara zarade, jer će sav zarađen novac služiti isključivo za održavanje - tvrdi direktor Bora lavirinta Nenad Nedeljković.

Nije greška, zaista je reč o jednom od najmlađih šefova gradilišta na svetu. U Srbiji već budan sanja "američki san".

- Prijavio sam se i dobio posao kao običan fizikalac, a onda se vlasnik ovog projekta, Goran Srejić uverio i da sam dobar zanatlija, a zatim i organizator posla i postavio me za šefa gradilišta - veli Jovan.

Čitavo gradilište je na 2,7 hektara. Najveći lavirint u Evropi prostire se na oko 7.000 kvadratnim metara, sa ukupno 3, 5 kilometara staza, šest mostova i kulom osmatračnicom koja će služiti i za panoramsko razgledanje, ali i kao pomoć u dolasku na cilj.

- Sve staze lavirinta su popločane, a čekamo da priroda odradi svoje, odnosno da gusta ograda od turkmenistanskog bresta poraste na predviđenu visinu od dva metra. Za to vreme majstori uveliko postavljaju čelične konstrukcije za jednu od najvećih trambolina na svetu koja je predviđena za igru najmlađih, ali i njihovih roditelja jer zadovoljava najstrože kriterijume bezbednosti, a prostiraće se na 1.800 kvadrata. U planu je da se napravi i mini golf teren, a na spratu restorana je i Kuća hobita na oko 200 kvadrata - referiše Biga.

Penjalica u čast poginulog majstora

Odmah pored glavnog ulaza, nedavno je napravljena velika metalna penjalica za decu koja je 24 sata dostupna mališanima.
Goran Srejić je to učinio u spomen na Časlava Bogdanovića, jednog električara koji je poginuo na gradilištu.

"Gledajmo na život kao na dečju igru u kojoj ništa nije ozbiljno osim poštenja", stoji na prigodno metalnoj ploči.

Nenad Nedeljković, direktor Bora lavirinta - kako se zvanično zove buduća igraonica na otvorenom, kaže da su prošle godine odabrali četrdesetak mališana kako bi napravili probu koliko će im trebati da savladaju lavirint.

- Samo dvoje dece je savladalo stazu, ali sva su bila oduševljena što su učestvovala. Goran je onome ko prvi prođe stazu obećao 1.000 dinara nagrade, a izašle su dve devojčice koje su bile tužne. Tek kada smo ih pitali zbog čega, stidljivo su odgovorile da su zajedno pronašle put do cilja i da bi želele da podele nagradu. Naravno, svaka je dobila po 1.000 dinara - priča Nedeljković.

Da će potraga u ovom lavirintu biti ozbiljan posao i za starije svedoči i činjenica da je u njega uloženo čak 300.000 evra. Cela investicija, sa kupovinom zemljišta i svom papirologijom košta će ovog Srbina iz Kambere ukupno milion evra.

Na naše "uvijeno" pitanje da li je neko rekao investitoru, Goranu Srejiću, da je za te pare mogao da sagradi nekoliko akva parkova i ko zna šta još pride, Nedeljković kroz smeh kaže da nije bilo prijatelja ili rođaka ko mu to više puta nije ponovio.

Šansa za zaposlenje

Prva faza zabavnog parka koja podrazumeva lavirint i tramboline trebalo bi da bude gotova u aprilu 2020. Tada bi počela druga faza koja podrazumeva izgradnju skejt parka koji bi se prostirao na 3.000 kvadratnih metara. Plan je da taj park bude u funkciji 2024.
Prema unapred uređenoj studiji na osnovu iskustava drugih parkova sa lavirintima, potraga za izlazom traje između 35 i 45 minuta, a osobenost ovog zabavnog parka biće u tome što će u njemu istovremeno moći da boravi između 2.000 i 4.000 mališana.
Za Batočinu će to biti ne samo atraktivna turistička destinacija, već i novih 50 radnih mesta.

 

- Ubili smo se od priče da ako već hoće da ulaže u otadžbinu i u ovaj lavirint, neka to onda ne bude u Batočini jer ovde malo toga radi. Međutim, nismo uspeli. Goran je od posebnog soja ljudi, koji zada sebi neki cilj u životu i onda učini sve da bi do njega i došao, a pritom ne čini to da bi ostvario neki profit, već da bi usrećio ljude. Morate da ga upoznate, da biste shvatili o čemu pričam. Pa opština je htela da mu sagradi put do lavirinta, ali je odbio uz komentar da će na ovaj način turisti trošiti novac i dolazeći i odlazeći - objašnjava Nedeljković.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Pobedićemo rak!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online