Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.09.2018.
00:44
D. N. Petrović - Vesti A

Gaze po zlatu, a umiru od gladi

Starica Miljojka Aksentijević iz zabitog Žunjevića na Rogozni ima 80 godina, nije imala poroda, muž joj je odavno preminuo, dve decenije živi sama u kolibi od blata, od imovine poseduje samo stari "ciganski" šporet, metalni krevet i dve kokoške, jedva preživljava, a neretko i gladuje...

D. N. Petrović
Život u udžerici od blata: Miljka Aksentijević

Malo dalje, u Dragočevu, još zabitijem selu na ovoj planini živi 78-godišnja Stana Minić, takođe sama. Nije se udavala, nema nikakva primanja, dve decenije nije sišla u Novi Pazar, a da nije rođaka i bližih komšija, koji je povremeno posete, skapala bi od gladi.

- Opustela planina, nema nikoga, svi su otišli, ili su poumirali, da povremeno ne svrati poštar Rade Joković koji mi iz Novog Pazara donese hleba i lekove, mesecima ne bih srela čoveka - priča Miljojka i moli se Bogu da ne padne u postelju.

Zašto su nas otpisali?

Poznati humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović dve decenije brine o onemoćalima, starima i bolesnima na Rogozni, Goliji i Pešteru.
- Da bi preživeli, kupujem im brašno, lekove, obuću, odeću, šporete, koze, kokoške... Uz pomoć dobrih ljudi, radim ono što bi opštinske i državne ustanove trebalo da rade, a ne rade. Bilo je više slučajeva da preminule nije imao ko da sahrani, pa sam i to morao da činim. Zašto je država tako olako otpisala jedan ogroman deo svoje teritorije - pita se ovaj dobrotvor.

 

- Dok sam na nogama nekako i preživljavam, leti berem kleku i pečurku da kupim brašna i namirnica, za lekove ako ostane... Volela bih da mi Bog uzme dušu ovako "s nogu", da se ne mučim i da se, bez igde ikoga, ne smrznem u ovoj udžerici - kaže ova starica.

Starina Desko Vukosavljević živi sam u zabitom Javoru, nekad velikom selu, za razliku od Miljojke, Stane i još mnogo usamljenih, napuštenih i od svih zaboravljenih staraca, ima gde da ode, a često ga posete deca i rođaci. Decenijama se borio da Rogozna živne i ne opusti i nije uspeo.

- Ostali smo u bespuću, kasno smo dobili struju, put ni do danas. Ko je god mogao i imao gde da ode otišao je, sa planine se odselilo čak 80 odsto stanovništva, ogromna teritorija između Srbije i Kosova ostaje prazna, mi to nazivamo ekonomskim genocidom kakvog nigde nema - žali se Vukosavljević i dodaje:

- Desetina sela izbrisano je, nema ih više ni na geografskim kartama, jer su ostala i bez poslednjeg stanovnika. Još mnogo sela u životu održavaju po dva-tri starca, i ona će uskoro nestati, jer opština i država, uprkos našim višedecenijskim molbama da nam poboljšaju život i zaustave seobe, nisu učinile ništa da nam pomognu - naglašava ovaj višegodišnji odbornik i predsednik Mesne zajednice Rajetići, najveće na planini.

Slično na Goliji i Pešteru

Desetine sela na Pešteru već je ugašeno, u nekima su ostala još po dva-tri starca, kad me vide obraduju se kao najrođenijem, jer po celu zimu ne sretnu čoveka. U Podama žive samo još dvoje, u Poljicama troje, a u Boljarima petoro staraca, svi imaju više od 70 godina - kaže Radoje Kuč, poštar iz srpskog Sibira.

I na Goliji je užas. Zbog bespuća i siromaštva svi su se odselili, a deset škola je zatvoreno, ne znam gde ovo vodi - ističe Rada Pendić iz sela Đonlije.
 

Još u doba Nemanjića zlato se kopalo na Rogozni: u Zlatorogu, Zlatnom Lazu, Zlatarima, Zlatišu i drugim selima na ovoj planini gde još stoje ostaci srednjovekovnih rudnika. Stručnjaci beogradskog Geozavoda i nekoliko evropskih firmi otkrili su na planini nov i još veće rezerve. Samo na lokalitetima Medenovac i Karavansalija rezerve rude bakra procenjene su na 50 miliona tona u kojoj se procenat metala kreće 1,2 do 1,8, a samo iz jedne tone bakarnog koncentrata moglo bi se izvući šest grama čistog zlata.

Na drugim delovima planine rezerve su desetostruko veće.

- Gazimo po bakru i zlatu, a umiremo od sirotinje. Da je ovo blago nekoj drugoj državi ovde bi bio raj, ovako, ili poumirasmo u siromaštvu ili se svi odselismo. I oni koji su otišli ne žive nešto naročito, mahom su proleteri negde na periferijama Kragujevca, Kraljeva, Smedereva i Beograda - kaže Tihomir Balović iz Rajetića.

Decu na leđima nose do škole

Svako veće selo na Rogozni imalo je školu. U Rajetićima, Grubetiću i Kašlju bilo je i po 200 đaka. Skoro sve su zatvorene, a neke su, kao naša u Odojeviću, srušene i propadaju u korovu, dok još dva preostala đaka sa učiteljicom rade u magacinu seoske prodavnice. Aktivne su još škole u Rajetiću i Grubetiću, u prvoj je šest u drugoj samo jedan osnovac. To je sva naša mladost i budućnost - žali se Radiša Barać (50) iz sela Zmijinca.

- Cele prošle zime bili smo u snežnoj blokadi, molili smo i preklinjali opštinare da nam očiste put do sela, uvek su nalazili neki izgovor da ne dođu. Tako je godinama. Decu sam svako jutro na leđima nosio do škole. U nadi da će biti bolje, bio sam čvrsto rešen da ostanem na svom imanju, nažalost, sve je gore, zbog dece ću morati da odem, samo ne znam gde i kako - pita se Barać.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online