Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.09.2018.
21:17
blic.rs, Vestionline A

Ako ste računali da kupite polovne udžbenike, imamo lošu vest

Roditelji koji su računali da će uštedeti na kupovini polovnih udžbenika za svog đaka prevarili su se, naročito kada je reč o prvacima i petacima - mnogi kompleti su potpuno izmenjeni, te samo dolaze u obzir nove knjige. Samo za udžbenik iz biologije za peti razred treba izdvojiti 1.250 dinara.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ove godine su potpuno izmenjeni prvi i peti razred i ja ceo komplet moram da kupim nov, koji je oko 13.000 dinara. Sledeće godine su najavili izmenu udžbenika drugog i šestog razreda, tako da me isto čeka. Samo knjiga za biologiju iznosi 1.250 dinara, kao da je za fakultet. Gledam svaki dinar da uštedim, uzdala sam se u polovne knjige, ali ne vredi - razočarana je Marija, majka petaka. 

Za neke druge razrede, mnogi štandovi nude mogućnost i zamene polovnih knjiga. Obično to znači dve polovne knjige treba dati za jednu "novu" korišećnu.

- Uglavnom menjamo one knjige za koje pouzdano znamo da će te knjige biti u sledećim godinama. Ceo prvi i peti razred smo otpisali i te knjige roditelji hteli ne hteli moraju da kupe nove.

Roditeljima takođe odgovara jer oni donesu ceo komplet, dobiju pola kompleta, a ostalo što je, na primer, izmenjeno kupuju novo - podelio je prodavac Rajan Kajkuš.

Prema rečima jednog od prodavaca polovnih knjiga, roditelji najviše traže izmenjene knjige.

- Roditelji su užasnuti cenama novih udžbenika, kod nas su ipak nešto jeftiniji. Roditelji kod nas upoređuju polovne i nove udžbenike i najčešće je razlika na primer samo u dve nove lekcije koje su dodate, dok su nekima promenjene samo slike ili korice.

Konkretan takav primer je knjiga ruskog jezika za peti razred - istakao je prodavac polovnih knjiga Stevica Cvetanović.

Međutim, ima i pohvala na račun novih knjiga.

- Dobar primer je informatika, jer je to zaista bitan predmet za budućnost. To izdanje mi se čini kvalitetnije i dugotrajnije. Međutim, mislimo da nije neophodno da se izmene baš svi udžbenici za jednu godinu. Ovo pričam i kao roditelj, jer svaki kućni budžet pati sa početkom školske godine - dodaje trgovac.

Polovni udžbenik nekada i skuplji

Iako se mogu naći jefitniji polovni udžbenici na štandovima, ali i na oglasima, roditelji treba uvek da obrate pažnju da li je to nužno jeftino. Iskustva govore da su mame i tate pronalazile korišćene knjige po znatno višim cenama nego što koštaju nove u knjižarama. Dešava se i da pojedine knjige plate svega 50 dinara niže. Otkupna cena udžbenika kreće se od 200 do 400 dinara, a prodajna od 300 do 600 dinara. Kompleti novih udžbenika za osnovnu školu su od 6.500 do 17.000 dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online