Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.08.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Milioni za nerad i uvrede!

Srbija je za političare zemlja dembelija. Dok narod čeka obećanu povišicu plata i penzija, poslanicima je sekira upala u med, jer sa sve manje radnih dana sve više zarađuju. Nardene godine im se smeši neverovatna povišica koja premašuje 300 odsto, pa će umesto osnovne plate od 70.000 dinara primati između 200.000 i 250.000 dinara, (1.700 - 2.100 evra) što je pet prosečnih srpskih plata i više od 10 penzija.

M. Karović
Foto: Ilustracija

Poslanici će tako građane mesečno koštati pola miliona evra, a godišnje šest miliona.

- Mogu da primaju toliko, ali samo ako i ostali građani dobiju adekvatne povišice - kaže za "Vesti", Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije.

On ističe da radnici s minimalcem od 200 evra ne mogu da pokriju ni osnovnu potrošačku korpu koja iznosi oko 300 evra.

- Možemo da razgovaramo o povišicama za poslanike tek ako srpski minimalac ne bude manji od šire potrošačke korpe koja osim osnovnih životnih namirnica obuhvata i druge potrepštine - kaže Cvetanović.

Nekoliko plata

Poslanici ni do sada nisu bili jeftini, jer su ove godine došli na svega 13 skupštinskih zasedanja i za 67 dana rada svako od njih je inkasirao 7.000 evra. Tako je ove godine na poslaničke plate otišlo oko 1,75 miliona evra. Uz to, svaki peti poslanik, uglavnom vladajuće koalicije, obavlja i neku drugu funkciju ili po nekoliko dodatnih poslova za koje prima nadoknadu u visini prosečne srpske plate od 420 evra. Da li zbog radnih obaveza van parlamenta, tek sala je neretko bila prazna, a kada bi se i okupili u većem broju umesto diskusija su se čule najteže uvrede i optužbe. Pored prepucavanja vlasti i opozicije na ivici fizičkih sukoba, vladajući naprednjaci su rad obesmislili i podnošenjem nekoliko stotina amandmana na zakonske predloge i na taj način sprečili opoziciju da izađe za govornicu. Incidenti su najviše zakonodavno telo u zemlji pretvorili u rijaliti koji su građani mogli uživo da prate na Drugom programu RTS-a.

Odmor duži od raspusta

Mada su se vrlo retko sastajali, poslanici su zvanično počeli godišnji odmor 23. jula. U poslaničke klupe bi trebalo da se vrate početkom redovnog zasedanja, koje počinje prvog dana oktobra.
Osim ovog letnjeg imali su i tromesečni zimski odmor, pa su prolećno zasedanje, koje počinje prvog dana marta, započeli šest dana kasnije.
Poslanik Dveri Ivan Kostić kaže za naš list da ne može da veruje da će poslaničke plate biti utrostručene, jer je to nerealno i u suprotnosti sa stanjem u kojem se narod nalazi.
- Iz ljudskog ugla gledano, ako neko radi za manje od 300 evra, kako da mu poslanik posle takve povišice izađe na oči - pita se Kostić.
On, ipak, smatra da zbog odgovornosti koju nose predsednik države i premijer treba da imaju veće plate od sadašnjih 100.000 dinara (840 evra), što je u rangu primanja menadžera u privatnoj kompaniji.

Dve godine nerada

Sadašnji saziv Narodne skupštine Srbije konstituisan je pre dve godine, u julu 2016. U tom periodu poslanici su radili nešto manje od pola godine, odnosno tek četvrtinu radnog vremena srpskog radnika.
Sednica 50
Radnih dana 177
Zarada 22.000 evra*
Ukupno plate 5,5 miliona evra*
(* Bez poreza i doprinosa)

I radnik mora da živi

Cvetanović kaže da je neophodno da radnička primanja pokriju sve mesečne troškove da ljudi ne bi činili samoubistvo zato što nemaju da plate račun za struju i da mladi ne bi bežali iz Srbije na Zapad.
- Pa da konačno i radnik može porodici da priušti 10 dana na moru i izlete i da ne strahuje i ne zadužuje se u septembru kad mu deca kreću u školu, a žena pravi zimnicu - kaže Ivica Cvetanović.

Omastiće se i ministri

Povišice su, kako su nedavno pisale "Vesti" , proizvod preporuke MMF-a i predlog Fiskalnog saveta Srbije. Plate državnog vrha trebalo bi da se utrostruče, pa bi ministri dobijali blizu 300.000 dinara (oko 2.500 evra) koliko bi trebalo da imaju i premijer i predsednici parlamenta i države.
Državni sekretari u ministarstvima, umesto 70.000, tako bi dobijali do tri puta više (oko 1.780 evra), slično kao generalni sekretar Skupštine Srbije.

Neispunjeno obećanje

Rukvodstvo SNS-a je uoči dolaska na vlast 2012. obećavalo građanima da će preglomazna Skupština Srbije sa 250 poslanika biti smanjena na 150. Kada je Aleksandar Vučić kao premijer 2015. obeležavao godinu dana rada svoje Vlade najavio da će u skupštinskim klupama sedeti svega 125 do 150 poslanika, ali se to još nije dogodilo.

Plate su nam smešne

Poslanik vladajućih naprednjaka Vladimir Đukanović kaže za "Vesti" da će povišice za poslanike ostati samo na medijskoj priči.
- To jeste jedan od pritisaka MMF-a i Fiskalnog saveta, ali ništa od toga. Naša javnost je navikla na samoupravni način razmišljanja i stvorena je demagogija po kojoj "neće korumpiranu državu, a hoće poslanika sa platom od 400 evra - kaže Đukanović.
On navodi da je plata poslanika u Republici Srpskoj 1.500, a u Federaciji BiH 3.000 evra.
- Ti poslanici su nam se smejali kada sam im rekao da imam platu od 720 evra - priča Đukanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online