Nedelja 21. 4. 2019.
Washington
90
 • Chicago
  70
 • New York
  130
 • Belmont
  160
 • Atlanta
  80
 • Boston
  150
 • Firt
  120
 • Denver
  70
 • Detroit
  50
 • Dover
  140
 • Hartford
  140
 • Orlean
  70
 • Helena
  70
 • Ren
  160
 • Honolulu
  250
 • Las Vegas
  240
 • Portland
  210
 • Salem
  80
 • Santa Fe
  140
 • Tampa
  180
 • Topeka
  170
0
Četvrtak 23.08.2018.
12:23
Net Vision - Sponzorisani tekst A

Koja je razlika između državnih i privatnih vrtića?

Državne vrtiće obično vode lokalne opštine, tj. lokalni organi upravljanja. Privatnim vrtićima upravljaju privatna lica i njih mogu, ali ne moraju podržati lokalni organi upravljanja.

Promo
Privatni vrtić "Dečija palata"

U današnje doba velika je i večita dilema da li svoje dete upisati u državni ili privatni vrtić.

Po navici roditeljima su draži državni jer su jeftiniji,  a bolji privatni vrtići. Večito pitanje kvaliteta i kvantiteta i klasično ekonomsko pitanje da li izabrati ono što nije tako dobro, ali jeftinije ili ono što je bolje, ali skuplje.

Bitna razlika između državnih i privatnih vrtića jeste cena. Cena privatnih vrtića skoro uvek veća nego cena državnih. I najčešće se samo o tome govori, iako privatni vrtići u mnogo čemu prednjače u odnosu na državne vrtiće.

Ovde ćemo navesti neke stavke koje se tiču privatnih vrtića, ono što treba znati da biste bili informisani, upoznati s osnovnim stvarima, a one direktinije koje se tiču određenih predškolskih ustanova utvrdite sami tako što ćete: otići i posetiti određene vrtiće; razgovarati sa vaspitačima, administratorima, pedagozima, medicinskim osobljem; posetite na internetu njihovu stranicu, jer privatni vrtići uvek imaju svoje stranice na internetu  i na kraju raspitajte se o iskustvu kod drugih roditelja.

Pa čak i da nemaju svoj sajt lako ih možete naći na nekom od internet poslovnih adresara kao što je Mirandre .

Koje su to sve prednosti privatnih vrtića?

Velika prednost u odnosu na državne vrtiće je to što privatni vrtići više odgovaraju roditeljima u smislu vremenske organizacije.

Roditelji se dogovaraju sa vaspitačima u kom vremenskom periodu mogu dovesti svoje dete. Privatni vrtići rade u smeni duže, sve u zavisnosti od dogovora sa roditeljima.

Državni vrtići rade samo radnim danima u nedelji, a privatni vrtići rade obavezno i subotom, a nekada i nedeljom. Činjenica da privatni vrtići rade vikendom može biti presudna za neke roditelje.

Grupe dece ili odeljenja obično broji do deset mališana, što je takođe povoljna činjenica, kada se zna da je rad u manjim grupama produktivniji i efikasniji. Kada je veća grupa kakva je u državnim vrtićima uvek se neko oseti zapostavljenim, te i sami rezultati nisu najpovoljniji.

Pogotovo kada se ima na umu da u državnim vrtićima često u grupi budu deca ražličitog uzrasta, što i nije najbolja ideja. Svako dete ima različite navike i sposobnosti i brzinu učenja, čak i kada se radi o vršnjacima, ali onda kada su u grupi  mladja ili starija deca, biće pomešani zahtevi i način rada.

Neko dete u takvoj situaciji neće uspeti da se snađe. Zato je bitno da grupe budu homogene barem što se tiče uzrasne dobi. Takva je situacija u privatnim vrtićima, drugih razlika nema.

U inostranstvu postoje privatni vrtići koji poštuju polnu homogenost, ali toga kod nas nema. Prednost privatnih vrtića je to što oni postoje, koliko god banalno zvučalo.

Mesta u državnim vrtićima za svu decu nema, vrtići imaju presudnog značaju za detetovo pripremanje za drugačije životne situacije, a najbitnija je polazak u školu i opštenje sa drugim licima.

Rad u privatnim vrtićima često prelazi u preterivanje?

Čujemo često kako ljudi kažu pustite decu da budu deca.

Pa tako ovu stavku poistovećuju sa privatnim vrtićima, jer su uslovi tamo drugačiji, tj. radi se dosta na obrazovanju dece, na usvajanju znanja i osposobljavanju za određene aktivnosti.

Samo ime vaspitača govori za sebe, oni su tu da vaspitaju, pored roditelja, baka i deka. Svrha postojanja svih vrtića kako državnih tako i privatnih jeste da kroz igru deca ponešto i nauče.

A privatni vrtići su samo korak dalje od državnih, zato što deca u privatnim vrtićima imaju mogućnost da nauče i neke najosnovnije reči drugog jezika engleskog ili nemačkog, možda francuskog.

Privatni vrtići insistiraju na kreativnosti, mašti, domišljatosti. Deca sve što tamo čuju čuju kroz pesmu, bajku, legendu, vide kroz crtež, animirani film.

Najbolje je kada deca sama učestvuju u sticanju znanja, dakle ne putem pasivnog slušanja već putem aktivnog učešća, postavljanjem pitanja, komentarisanjem, davanjem sopstvenog mišljenja.

...A ima li boljeg načina za učenje od takvoga?

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Bez obzira na vašu snalažljivost u poslovnim susretima, postoje stvari koje se ne uklapaju u vašu početnu procenu. Potrebno je da korigujete svoje prvobitne stavove u dogovoru sa bliskim saradnicima. Suviše brinete bez razloga, partner trenutno ne želi da vam poverava svoje misli ili neke planove. Odmarajte se.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Važno je da ispoštujete zajedničke dogovore i da ostanete dosledni u svojim izjavama. Nema potrebe da činite nove prekršaje, koji mogu da vas kompromituju u društvu saradnika ili prijatelja. Partner insistira na nekim zajedničkim promenama, morate imati dovoljno razumevanja. Nepotrebno se opterećujete.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Nema razloga da donosite važne odluke u afektu ili na osnovu prvog utiska. Neko od saradnika pažljivo analizira vaše ponašanje i donosi ocenu o vašim postupcima ili rezultatima. Prihvatite dvosmerni saradnički odnos, ali ne po svaku cenu. Potrudite se da ulepšate nečije raspoloženje ili da ga iznenadite.
 • 2019 © - vesti online