Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.08.2018.
20:10
Z. Marjanović - Vesti A

Bungur, hrana careva i sirotinje

Da je neko pre dve godine u Srbiji, pa i među meštanima čačanskih sela napravio anketu s pitanjem "Da li znate šta je to bungur", odgovor bi, sasvim izvesno, bio poražavajući jer je veoma malo onih koji su uopšte čuli za bungur, a još manje onih koji znaju da pripreme jelo od pšenice koje je odavno palo u zaborav.

TO Čačak
Nije teško: Bungur je ukusniji kad se kuva za više osoba

Dakle, bungur je starovremensko jelo koje se nekada spremalo u selima oko Zapadne Morave i smatralo se da je po ukusu i kvalitetu takvo da se može služiti i na carskim dvorovima, što se i dešavalo, ali i na trpezama najvećih siromaha. Priča se da je svaka kuća u stara vremena imala kameni žrvanj na kome se mlela pšenica za bungur.

Na bunguru su odrastale generacije i generacije naroda ovog dela Srbije, a onda je pao u zaborav sve do 2016. godine, kada su meštani sela Vujetinci odlučili da ovo jelo otrgnu od zaborava tako što su bunguru u čast organizovali svetkovinu.

Vodnjika - piće za decu

Ako su u Vujetincima na kratko zaboravili da pripremaju bungur, nisu zaboravili kako se dočekuju i ispraćaju gosti. Vredne domaćice su pripremile bogatu trpezu starih jela, koja su posetioci manifestacije imali priliku da probaju i uvere se koliko su ukusna.

Osim tih starih jela i bungura, ovog puta na trpezi pripremljenoj za goste bilo je i svadbarskog kupusa i pečenja svih vrsta. Naravno, uz bungur i druga jela, kao i uvek, služila se čuvena vujetinačka rakija i vino za srećan put, a deci vodnjika, kao i bungur, već zaboravljeno bezalkoholno piće napravljeno od divljih krušaka.

Ideja o održavanju neformalnog takmičenja u pripremanju bungura potekla je od Radomira Stojića, nekada profesora fizike na Vojnoj akademiji, koji posle završetka radnog veka najčešće boravi u selu na padinama planine Ostrice. Ove godine održan je 3. svetski bungur fest kako je manifestacija zanično nazvana, a u narodu je zovu Bungurijada.

TO Čačak
Na Bungurijadi su nastupali folklori, zdravičari, frulaši

- Nekada, još od srednjeg veka, meštani Vujetinaca koji su poznati kamenoresci i ratari s radošću su dočekivali i goste namernike i one koje je put slučajno ovuda naneo. Kao dobri domaćini na trpezu su iznosili bungur, jer je to bila hrana kojom su dočekivane i krunisane glave i sirotinja. Važno je bilo da onaj ko kroči u dom bude što bolje ugošćen, a uz bungur se, za srećna puta, služilo i čuveno vujetinačko vino. U želji da sačuvamo od potpunog zaborava ovo i carsko i sirotinjsko jelo, od pre dve godine meštani sela su odlučili da bunguru u čast svake godine održavaju Bungurijadu i na taj način u potpunost spasu od zaborava ovo nekada neizostavno jelo u selima pod Ostricom - objašnjava profesor Stojić.

Kuvari, folkloraši, frulaši, zdravičari

Organizovanjem svečanosti u kojoj, osim kuvara koji se neformalno takmiče u pripremanju bungura, učestvuju i brojna folklorna društva, zdravičari, pevači izvornih pesama, frulaši, harmonikaši, Vujetinčani pokušavaju, za sada veoma uspešno, da na srpsku trpezu vrate bungur.

Na kraju, pobednicima u pripremanju bungura dodeljena su simbolična priznanja, ali ono što je najbitnije jeste to da će manifestacija posvećena ovom starom srpskom jelu biti nastavljena, a jelo spaseno od potpunog zaborava.

A kako se priprema i koji su sve sastojci jela koje je othranilo mnoge generacije Vujetinčana i drugih moravskih sela?

Bungur se priprema od prekrupe pšenice sa dodacima onoga što se u kući zatekne - dosta kajmaka, sira, povrća i ako je domaćin imućniji, pilećeg ili nekog drugog mesa i na pripremi ovog jela se nikada nije štedelo. Nekada se spremao često i skoro u svakoj kući, a bio je glavna hrana za period kada se obavljaju teški poslovi. Kažu da je ukusniji kada se priprema, tj. kuva za više osoba i da se jede bez hleba.

TO Čačak
Trubači su neizostavni na manifestacijama u ovom kraju





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online