Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.08.2018.
09:43
Vestionline, Tanjug A

Upozorenje: Zaobiđite Hrvatsku, namerno oštete pa uzmu 2.000 eura

Udruženje "Međunarodni transport" izdalo je upozorenje prevoznicima da zaobilaze Hrvatsku i da biraju alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako navode, razlog za to je jer je nekoliko stotina domaćih prevoznika za međunarodni drumski transport robe platilo u poslednjih dva meseca paprene kazne na ulazu u Hrvatsku zbog navodno neispravnih carinskih obeležja. 

Kako piše Politika, vozači tvrde da im hrvatski carinici namerno fizički oštećuju plombe na kamionima, a onda im zbog neispravnih obeležja naplaćuju kaznu i po 2.000 evra. 

Kako se navodi, poslovnom udruženju "Međunarodni transport" dnevno se sa istim problemom javlja po nekoliko prevoznika tražeći zaštitu i pomoć, zbog čega je na njihovom zvaničnom sajtu prošle nedelje objavljeno upozorenje vozačima kamiona da izbegavaju Hrvatsku i potraže alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije kako bi izbegli novčane kazne koje idu i do 7.000 evra, kao i pritvor za vozače koji odbiju da plate. 

Poslednjih nedelja ovaj problem koji traje još od početka godine je kulminirao, piše list i dodaje da niko iz državnih institucija zvanično nije reagovao sve do četvrtka, kada se oglasila Uprava carina, koja je navela da će svaki prijavljeni slučaj detaljno ispitati i da će dodatno pojačati kontrole na svim ispostavama i graničnim prelazima sa Hrvatskom. 

Predsednik "Međunarodnog transporta" Neđo Mandić rekao je da se to udruženje povodom ovog problema obraćalo i premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu finansija, ali i da su pisali hrvatskoj vladi i ukazivali na probleme koje imaju sa carinskom administracijom na prelazu "Bajakovo". 

- Prošle nedelje je jedan prevoznik iz Kruševca prevozio tursku robu za Sloveniju. Tovar je bio zapečaćen čeličnom plombom koja je postavljena u Turskoj. Hrvatski carinici su zaustavili kamion, dva službenika su pokušala da je skinu, ali pošto nisu uspeli doneli su pajser i pokušavali dok nisu iskrivili lim, slomili stub na kamionu i otvorili ciradu. I sve to naočigled vozača kome su potom saopštili da mora da plati kaznu od 2.000 evra - rekao je Mandić. 

On je dodao da se udruženje odmah obratilo Središnjem uredu Uprave carina u Zagrebu, ali je hrvatska carina poslala dva majstora da poprave oštećeni kamion kako bi roba nastavila put ka Sloveniji. 

- Ovo je po meni potpuno priznanje krivice i postupka hrvatskih carinika - rekao je Mandić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online