Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.08.2018.
15:33
b92.net, Vestionline A

Beograd pun nasilja u porodici

Centralne beogradske opštine, prema ostupnim informacijama, pune su nasilja u porodici.Od početka godine 322 prijave.

pixabay.com
Sve je više prijava nasilja u porodici u Beogradu

Najveće tužilaštvo u zemlji nadležno za centralne beogradske opštine - Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, za prvih godinu dana primene Zakona o sprecavanju nasilja u porodici, izradilo je zajedno sa drugim nadležnim organima skoro 1.600 individualnih planova za zaštitu žrtva od porodičnog nasilja.

Ovo tužilaštvo je postupalo po čak 322 prijave za nasilje u porodici ili neposrednu opasnost od njega, kao i više od 600 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici. 

Podaci ovog tužilaštva koje je nadležno za gradske opštine Stari Grad, Vračar, Zvezdara, Savski venac i Palilula, govore o visokom broju prijava nasilja u porodici i još većem broju žrtava i potencijalnih žrtava. 


Tanjugu je u tom tužilaštvu rečeno da, svaku prijavu pre pokretanja postupka, tužilaštvo, u saradnji sa policijom, Centrom za socijalni rad i drugim organima detaljno proveri kako bi sprečilo zloupotrebe prava. 

Kada utvrdi da su prijave podnete iz drugih pobuda, kao što su neki materijalni interesi, osveta zbog ranijih svađa ili drugih razloga, tužilaštvo po službenoj dužnosti pokreće postupak za lažno prijavljivanje ili ako je dat lažan iskaz - za lazno svedočenje. 

Prema podacima Prvog osnovnog tužilaštva, za prvih godinu primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, policija je prema 322 lica odredila privremenu meru zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi.

U 162 slučaja ovih prijava, policija je izrekla i meru privremenog udaljenja učinioca iz stana. 

Tužilaštvo je potom podnelo sudu 292 predloga za produženje hitnih mera i to: 221 predlog za produženje privremene mere zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi j i 134 predloga za produženje privremene mere udaljenja učinioca iz stana. 

Sud je odbio samo jedan predlog za produženje hitne mere, navodi se u informaciji koja je objavljena na sajtu tužilaštva.

Takođe, od 1. juna 2017. do 1. juna 2018. godine protiv 610 osumnjičenih nasilnika podneta je krivična prijava za krivično delo nasilje u porodici, a prema 186 je određen pritvor.

Za to krivično delo optuženo je 111 lica, dok je sporazum o priznanju krivičnog dela Prvo osnovno tužilaštvo zaključilo sa 104 osumnjičena, na osnovu kojim je 31 okrivljeni osuđen na zatvorsku kaznu, a 73 na uslovnu osudu. 

U skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, grupe za koordinaciju državnih organa u porodici izradile su ukupno 1.593 planova zaštite i podrške žrtvama nasilja. 

O preduzetim aktivnostima, tužilaštvo će javnost blagovremeno obaveštavati, kako bi doprinelo društvenoj osudi porodičnog nasilja. 

U Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu posebno odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici formirano je još 2015. godine u saglasnost Republičkog javnog tužilaštva, dve godine pre početka primene Zakona Zakona o sprecavanju nasilja u porodici.

To odeljenje sada čini osam zamenika javnog tužioca koji su specijalizovani za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online