Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.08.2018.
13:15
Vestionline A

Svega 300 očeva koristi pravo na porodiljsko odsustvo

Nakandu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, odnosno porodiljskog bolovanja, koristi oko 300 očeva u Srbiji, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja.

pixabay.com
Porodiljsko bolovanje, inače, očevi mogu da "preuzmu" od majki kad beba napuni tri meseca

Ti podaci dobijeni su na osnovu saznanja dobijenih od nadležnih organa lokalne samouprave, kao i ranije rađenih anketa, navode u Ministrastvu i za portal Kamatica objašnjavaju da oni ne vode evidenciju da li to pravo koristi majka, otac, usvojitelj, staratelj ili hranitelj deteta, iako je evidentno da pravo uglavnom koristi majka deteta.

Rezultati istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva koje je radio Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Ðukić Dejanović pokazuju da se od 330 anketiranih poslodavaca, samo njih 57 izjasnilo da u njihovoj kompaniji postoje primeri korišćenja roditeljskog odsustva od strane očeva. 

Najveći broj očeva na porodiljskom bolovanju zabeležen je u finansijskim institucijama (30,4 odsto). 

Sa druge strane u gradovima i opštinama situacija je potpuno drugačija. 

Samo u šest lokalnih samouprava očevi su koristili roditeljsko odsustvo (9,1 odsto od ukupno 66 lokalnih samouprava). 

Među privrednim društvima udeo kompanija u kojima postoje primeri da očevi koriste roditeljsko odsustvo jeste 18,3 posto.

Tradicionalna uloga oca još uvek opredeljuje njegovu nezamenljivost na profesionalnom planu, dok je uloga pri podizanju deteta uvek prepuštena majci i njenoj organizaciji porodične i profesionalne sfere života, jedan je od zaključaka ovog istraživanja. 

Porodiljsko bolovanje, inače, očevi mogu da "preuzmu" od majki kad beba napuni tri meseca, a do tada samo majke mogu da ga koriste. 

Dokumenta koja otac prilaže da bi otvorio porodiljsko bolovanje su skoro ista dokumentima koje prilaže i majka, uz jedan izuzetak. 

Naime, potreban im je "sporazum u pisanoj formi između njega i supruga o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta". 

Prema istraživanju Instituta za društvenu teoriju, koje je sprovedeno na teritoriji cele države, a zaključno sa krajem 2007. godine, u periodu za oko godinu i po dana samo 17 očeva iskoristilo je ovu mogućnost. 

U odnosu na pre desetak godina ovaj broj je danas višestruko veći.

- Prilikom podnošenja zahteva roditelji se mogu dogovoriti ko će koristiti pravo po isteku porodiljskog odsustva. Zahtev se podnosi na odgovarajućem obrascu koji se može preuzeti sa sajta ministarstva. Za sve roditelje važno je i da znaju da se zahtev za preuzimanje odsustva mora podneti blagovremeno najkasnije do 8. u mesecu za naredni mesec - objašnjavaju u resornom ministarstvu. 

Navode i da majka i otac svoju odluku ko će biti na porodiljskom odsustvu mogu da menjaju jednom, a onda i još jednom ali samo iz opravdanog razloga. 

Kada otac deteta preuzme naknadu plate za vreme odsustva sa rada, radi nege deteta, majci od tog datuma, preuzimanja prava, prestaje pravo na naknadu njene zarade. 

Iznos zarade koju će otac na porodiljskom bolovanju dobijati obračunava se identično kao i zarada koju je majka dobijala. 

Po novom zakonu, ta zarada uplaćuje se direktno na račun oca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online