Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.08.2018.
00:23
N. S. Preradović - Vesti A

Trgovci i država deru narod

Iako su građani Srbije s nestrpljenjem iščekivali dolazak moćnih trgovinskih lanaca i tekstilnih kompanija, brzo su se razočarali. Dok su ranije s oduševljenjem u vreme rasprodaja hrlili u Beč ili Solun da bi kupili firmirane jakne i pantalone, brzo su shvatili da su sniženja u otadžbini šarena laža. Ista prodavnica, isti proizvod, samo različita zemlja i potpuno drugačija cena, a skoro po pravilu, u Srbiji uvek viša.

pixabay.com
Veće plate niže cene: Kupci u Srbiji mogu samo da zavide potrošačima u Nemačkoj

To nije slučaj samo sa firmiranom garderobom, nego i s hranom. Izgleda da najviše zakidaju na hrani za bebe jer roditeljima nikad im nije skupo da nešto plate za svoje mališane.

Tako teglica hrane za bebe u Srbiji košta 1,85 evra, a u Nemačkoj taj isti proizvod košta 75 centi. Sokići za bebe u toj zemlji koštaju 75 centi, a u otadžbini su duplo skuplji. 

Prema procenama, trgovačke marže kreću se od 40 pa sve do 140 procenata, nema konkurencije, pa svako zahvata svoj deo onako kako hoće.

- Snažan uvoznički lobi, ogromne marže i država koja ništa ne čini, to su tri glavna razloga zašto su cene kod nas, u istom lancu prodavnica, više nego u bogatijim zemljama. Trgovci su se ovde samo uklopili, vide da koliku god cenu stave, sve im prolazi - smatra Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Prosečna zarada u Srbiji je oko 420 evra, dok je u Nemačkoj četiri-pet puta viša, znači, oko 2.000 evra. Pa gde je onda tu logika?! - pita Papović.
Potrošačka udruženja su razjedinjena, pa uz državnu podršku alavim trgovcima ispaštaju potrošači.

- Tačno je da su organizacije za zaštitu potrošača nesložne, tako da osiromašeni građani trpe jer se sve prebija preko njihovog džepa - priča Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

                svinjetina  piletina  govedina 
Nemačka     2,79          2,59     10,00
Srbija           2,80          2,50       8,00
(cene su u evrima za pakovanje od 0,5 kg)

Posebna priča je kupovina životnih namirnica u Srbiji. Poznato je da u matici cela plata odlazi na hranu. Čokolada od 100 grama u Nemačkoj košta 69 centi, dok se manje poznati brendovi kraljice slatkiša mogu kupiti i za 49 centi. U Srbiji čokolada koštaju od 90 centi pa naviše.
Nemci svoju potrošačku korpu ne mogu da zamisle bez sira, mleka, putera i drugih mlečnih proizvoda.

Prema istraživanju Statista.de (nemački portal) potrošnja mlečnih proizvoda iznosi 400 kilograma po glavi stanovnika, voća 98,8 kilograma, povrće i salate 93,8 kg, mesa 85,2 kg, hleba 80,8 kg, dok je upotreba ribe svega 14,2 kg, kao i ulja i masti 19,4 kilograma.

Za mleko, mlečne proizvode i jaja prosečna porodica u Srbiji izdvaja 28 evra mesečno, dok za hleb i žitarice troši evro manje. U otadžbini za kupovinu povrća izdvaja se 20 evra, voća 11 evra, dok se za slatkiše, med, konditorske proizvode potroši 9,2 evra, a na kafu, čaj i kakao 7,2 evra, nešto manje ide na ribu i prerađevine od ribe, svega pet evra mesečno...

Paprena kozmetika

Strane robne tekstilne marke i te kako profitiraju na srpskim potrošačima. Primera radi, građanin Srbije za pantalone u jednom brendiranom trgovinskom lancu treba da izdvoji 47 evra, a Nemac za iste takve pantalone plaća čak sedam evra manje. Ista je situacija i kada je reč o kozmetici. U Nemačkoj gel za tuširanje od pola litra može da se kupi za pola evra, dok je na srpskom tržištu isti proizvodi tri do četiri puta skuplji.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online