Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.07.2018.
22:15
Vestionline, b92.net A

Posle 30 godina - Kreće obnova pruge Beograd-Bar

Sledeće godine počinju radovi na rekonstrukciji pruge Beograd-Bar, na šta se čekalo 30 godina.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Najrealniji rok za završetak ovih radova je 2021. godina - poručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je, nakon bilateralnog sastanaka u Podgorici sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Osmanom Nurkovićem, potpisala i Memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Srbije i Crne Gore. 

Nakon svečanog potpisivanja Memoranduma, Mihajlovićeva i njen crnogorski kolega istakli su značaj daljeg regionalnog povezivanja kroz postojeće, ali i nove projekte. 

Potpredsednica Vlade je rekla da je Srbija posle više od 30 godina rekonstruisala prvu deonicu barske pruge, od Resnika do Valjeva, u dužini od 77,6 kilometara, a da se ove godine radi projektna dokumentacija za nastavak rekonstrukcije, na deonicama od Valjeva do granice sa Crnom Gorom. 

- Sledeće godine mora da počne rekonstrukcija, ali pošto se završi projektno-tehnička dokumentacija. Ima tu dosta problema vezanih za tunele i slično, zato to traje cele ove godine, i zato sam rekla da je rok 2021. najrealniji - kaže ministarka. 

Ministarka je rekla da je važno da se, uz obnovu pruge, radi i na otklanjanju takozvanih nefizičkih barijera, između ostalog kroz uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, koji će biti izgrađen u Bijelom Polju i napomenula da je nedopustivo da teretni vozovi stoje osam i više sati na graničnom prelazu sa Crnom Gorom. 

Na pitanje novinara da li je Srbija zainteresovana za učešće u privatizaciji Luke Bar, ona je objasnila da Srbija ima kopnene luke koje razvija za šta postoji program vlade, ali je istakla i važnost Luke Bar i izlaska Srbije na more. 

- Od velikog nam je značaja Luka Bar. Nismo, bez obzira što je bilo razgovora ranije o privatizaciji Luke Bar, intenzivirali te razgovore. Za sada smo se više fokusirali na železnicu i puteve, a videćemo u vremenu ispred nas kako će i sama Crna Gora dalje razvijati tu luku - rekla je Mihajlovićeva. 

Ministar Nurković rekao je da je Crna Gora do sada rekonstruisala više od 40 odsto barske pruge na svojoj teritoriji i obezbedila novih 70 miliona evra iz kredita i grantova koje će uložiti u nastavak rekonstrukcije. 

- Cilj nam je da kroz tri godine imamo mnogo kvalitetniju železničku vezu i bolji transport železnicom između Srbije i Crne Gore - rekao je Nurković. 

On je dodao da je i Crnoj Gori veoma značajan projekat obnove pruge Beograd-Bar, jer od tog železničkog pravca zavisi i bolja varolizacija Luke u kojoj, kaže vidi veliki potencijal za Crnu Goru. 

Nurković je rekao da je Crna Gora posvećena zajedničkim projektima sa Srbijom u cilju povezivanja dve države i regiona te naveo da će za jedan projekata, železnički prelaz u Bijelom Polju, u narednih 12 meseci biti urađena projektno tehnička dokumentacija za šta su obezbeđena sredstava iz IPA fondova u visini od 1,3 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online