Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.07.2018.
12:57
O. Đoković - Vesti A

Mašala, ispadoh budala!

U horu, sa još stotinak, a možda i hiljadu lepih glasova, pevam "Poleti, golube moj", odjekuje, samo nas ne čuju oni koji bi trebalo. Svi mi, na startu solisti, onda nas prebacili na grupno pevanje, mislili smo da ćemo visoko leteti uz pomoć vrhunsko reklamirane agencije Fly Fly Travel, a ispade - šipak. I ne samo da su nas prevarili, opljačkali, pa razbesneli, nego neće da prime nikakve, usmene, pisane i elektronske reklamacije, a, kao fol, preporučuju naivnim klijentima: "Javite se, refundiraćemo nastale troškove."

O. Đoković
Bojana Vuković

Ja se javljala, dopalo mi se, pa se javljala više puta i ne samo da odgovor ne stiže, nego se sva ta moja "ljubavna pisma" automatski vrate, Srbin bi to najlakše opisao nekom od naših popularnih prostih uzrečica. Jedna sam od, tako samu sebe nazivam, prvoklasnih budala koja se u to ubedila da je Fly Fly Travel super agencija. Na svim njihovim papirima, sajtovima, reklamnim panoima, natpisima iznad poslovnih prostorija, žuti se golemo sunce, zeleni palma, a umesto onog mog goluba - leti aeromašina. Slika kompletne radosti i veselja, nekako te namami, baš su to lepo smislili.

Zovu mene iz redakcije "Vesti", saopštavaju da se u Parizu održava Salon franšize i da se dogovorim sa agencijom Fly fly Travel gde da uradim čestitu reportažu. Iskreno, nisam ni znala šta znači reč franšiza, pa udri u traženje po rečnicima i svakojakim tekstovima i, bogme, naučih, tako ispade da sam zahvaljujući Fly Fly Travelu postala malo pametnija.

A i mnogo sam savesna, navalim na telefon, pronađem srpski broj njihove Bojane Vuković, ljupka je Bojana, preko veze uvede me na džinovski sajamski prostor pariskog Port Versaja. Na Fly Fly Travel štandu, uz Bojanu su i Milena Cvetković i Jelena Ristić. Mlade, lepe, razgovorljive, ljubazne, nasmejane, čak i na prvi pogled sve im poveruješ. Tako one cvrkuću, ja olovkom cvrkut hvatam u letu.

Osećam da su me nadojile pozitivnom energijom. Više ne gugućem, već se slavujski raspevana vraćam kući. A da, zaboravila sam, uručile mi te tri lepotice reklamne podmetače za čaše, maketicu kartonskog aviona koju sam poklonila jednom dečkiću, kesicu tvrdih bombona, i čini mi se, neke komade keksa od čokolade.

Darežljivi, lepo od njih. A šta je normalnije nego da odmah, po povratku u stan, sednem uz kompjuter i proverim kako radi taj Fly Fly Travel. Je li, ne mogu reportažom nešto preporučivati ukoliko to i sama nisam probala?

O. Đoković
Štand Fly-Fly Travela

Bio je mart prošle godine. Hajde, kupiću avionsku kartu za Sarajevo, putovaću krajem avgusta. Samo da znate kako je to dobro prošlo! Nakon internet prepiske, telefonski me je nazvao njihov službenik, i proveravao da li se moje prezime piše sa DJ ili sa D sa crticom, potom ponovo proverio broj pasoša, a i predložio da unapred platim prtljag jer je tako jeftinije.

Poslušala sam ga kao prvačić učiteljicu. I nisam imala nikakvih primedbi.

Uteha u mislima

Kupila! Cenom se otežala. Šta ću, morala sam, a u podsvesti: "Dva puta isti datum, iste satnice, na isto ime." Nekako bi mi bilo lakše da mi je neko, uzgred, došapnuo kako od sada i kao čovek vredim više, može i za dve osobe.

Iskustvo se stiče godinama, te naredne godine, 27. februara 2018, ja kod te simpatične agencije Fly Fly Travel, ponovo uzimam povratnu avionsku kartu, putovaću sredinom avgusta, relacija Pariz-Beč-Sarajevo. Teče sve kao podmazano, zato se i divim toj agenciji. Super ekspeditivnost, super profesionalnost! Odmah su mi prosledili detaljisanu rezervaciju i odmah sa bankovnog računa skinuli traženu sumu. Meni je mnogo drago što i mi imamo tako uzornu putnu agenciju.

Prođoše meseci. Iz Beograda me zove prijateljica, pričamo o koječemu, pa mi spomenu skandal u režiji Fly Fly Travela.

- Nadam se da ti ne putuješ s njima - primećuje.

- Putujem, putujem, oni su meni super! - odgovaram.

Ipak, u nastavku počinjem da čeprkam po internetu i suočim se sa inspekcijskom reakcijom zbog lopovskih radnji agencije. Samo malo verujem, a ne mnogo, pogotovo što mi ne ide u glavu da mogu mene da prevare, a ja ih u tekstovima u "zvezde okivala". Nemoguće, to bi bio vrhunski bezobrazluk.

Ipak, u meni rije crv sumnje, ne da mi da se opustim, te iz ladice izvlačim korespondenciju sa agencijom, iščitavam kartu. Piše: Galileo reference 51T9P8. Nabrojani su svi podaci o aerodromu, avionu, letu, prtljagu, samo nema broja elektronske karte.

O-p-a-a-a! Kako sam to mogla predvideti? Valjda zbog poverenja u njih, valjda zbog urgentnog skidanja novca sa računa? Ne, ne bi oni "iz očiju" krali...

Napišem ja njima pisamce, objasnim da za let taj i taj i rezervaciju tu i tu nisam primila elektronski broj i zamolim da mi broj proslede.

Hitri oni. U roku od 10 minuta stiže odgovor.

E, bila sam u pravu. Pošten je Fly Fly Travel.

Odmah im odgovorim:

"Hvala. Zaista ste hitri i profesionalni. Sve najbolje."

Na to, s olakšanjem pozivam jednu parisku putničku agenciju, samo da proverim tačnost svih tih primljenih podataka, a na nevericu dobijam odgovor da je to, po svemu sudeći, šarena laža. Šta sad? Nazovem kompaniju Austrian airlines. I oni mi saopštavaju da me nema nigde, moje ime kod njih ne postoji.

Ma šta oni znaju, sad ću ja ponovo da prosledim pisamce Fly Fly Travelu i opet, desetominutnom brzinom, stiže isti odgovor o automatskoj poruci, ali sada sa promenjenim brojem tiketa ID koji ovaj put glasi: KKJ-603-43422 i ja tek tada shvatim da to, uopšte, nije broj elektronske karte, već broj - navlakuše.

Dakle, znam sada i to, a ni dalje se ne predajem.
Pokušavam mejlom, sve te, nazovi, rezervacije i karte, fotokopiju pasoša i izvod računa iz banke, poslati na office.flyflytravel.com na Gorana Vujovića s kojim sam se dopisivala pri kupovini karte, na ljupku Bojanu Vuković, ali svi srca okrutnog, verovatno blokirani, pa mi se sve, bujicom slapova Nijagare, vrati neotpakovano.

U sledećoj mojoj inspektorskoj akciji pozovem kolegu u Beču, molim ga da ode direktno u sedište Austrian airlines, šaljem mu svu dokumentaciju, fotokopiram pasoš. Odgovor je:

O. Đoković
Iskrena ispovest: Olga Đoković

- Najverovatnije te prevarili. Nemaš elektronske karte, dakle, nema te.
Meni i to malo, možda su pariski spiskovi precizniji. Uputim se na aerodrom "Šarl de Gol", daleko je, iscuri mi vreme, ali ne marim, jer permanentno sebe ubeđujem kako "prava ljubav (između mene i Fly Fly Travela) zaborava nema".

Pronalazim ljubaznu austrijsku hostesu, sve joj potanko razradim, ona krenu da tipka po tastaturi, ali i tapka u mestu. Nigde ništa, ja ne postojim.
E, Fly Fly Travelu, ovaj put si preterao! Majstorski izvedeno.

I šta bi? Mrka kapa. Jedino mi preostaje da se zauvek oprostim od bivše neviđene "prave karte" i da ponovo kupim stvarno pravu kartu, direktno kod Austrian airlines.

Sarajka sam, mi u Bosni kažemo: "Mašala". To je reč koja se koristi kad se desi ili vidi nešto lepo, a u funkciji je protiv uroka (Mašala, lepo dete). U Srbiji se to opisuje sa: "Da ne čuje zlo".

Ali, to bosansko mašala često se koristiti i u negativnom smislu, kao: "E, mašala, jesi budala." I jesam, umesto da se zaljubim u nekog od stasa, glasa i para, ja srce podarih Fly Fly Travelu.

I, onda taj moj golub odleprša, još mu krila spržilo sunce iz Flaj Flaj Travelovog jarko žutog loga i pomnoženih reklama.

Hm, sreća mi i ovaj put okrenula leđa.


Hitri odgovor

Ispod mog imena ovako iskuckali:
"Hvala što ste nas kontaktirali. Ovo je automatska poruka kojom se potvrđuje prijem vašeg tiketa. Za vaše potrebe dostavljamo vam detalje tiketa u nastavku. Kada odgovarate, molimo vas da sačuvate tiket ID u naslovu imejla zbog lakšeg praćenja.
Ticket ID: BEE-584-25798

Subjekt: FW: RE: ELECTRONIC ITINERARY for 51T9P8 departure date 14. 08. 2018
Department: General
Type: Task
Status: Open
Priority: Normal
Srdačan pozdrav
Fly Fly Travel

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online